Аз лично харесвам опитите на ПД да направи нов прочит на ранната ни история, дори да се увлича и да преиграва в отделни моменти. Но всъщност вкарвайки в научния обмен тези теории, се дава поле за търсене на противни или подкрепящи обосновки. А това вече е полезно, както и да го отричате.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българските историчари - П.Добрев и ко.
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
:1087: Добре де - тия ПД и БД са идиоти, другите около тях също, а само тези които не им харесват техните писания са читави и нормални и безпогрешни в тълкуването на историята ни. Май нещо не го разбирам това мислене и безапелационно отричане на всичко заявено от посочените автори.
:rock: Обаче! Доколкото могат те се опитват да поставят и да предлагат съответни теории по конкретни въпроси. И като нормални и обикновени хора, имат право на някакво твърдение, което да се опитат да докажат. Обаче, НЕ те са идиоти, а Вие сте велики!!!
:tongue5: Този начин на тотално отричане ми мирише на безпросветност и сталинизъм. После, какво лошо намирате на това, че прабългарите са били достоен народ, че са дали началото на няколко държави, че са имали календар по-точен и от маите, че са завладели достатъчно територии от тогавъшния свят, че са се опитвали да създадат своя писменост и култура, че са имали уредена държава с над 40 административни и военни длъжности, че са станали центъра на славянската култура и пр. и пр. Защо всички, които мислят по подобен начин и се гордеят с тази си история и се опитват да я популяризират, трябва да са идиоти, а тези, които отричат какво ли не от нея, са по-читави! И по патриоти и радетели за българското! И какво печелите като ги отричате. Както и да се опитват някой, не могат да принизят историята на българите до тази на циганите!!! И както го е казал Отец Паисий - О .... защо се срамиш да се наречеш българин?!!! :kill_myse
Това мислене не го разбирам!!! :fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
не го разбирате, защото очевидно изобщо не възприемате историята като наука, а като част от националното битие, като част от националната пропаганда, демек - националната митология.
прабългарите са били достоен народ, че са дали началото на няколко държави, че са имали календар по-точен и от маите, че са завладели достатъчно територии от тогавъшния свят, че са се опитвали да създадат своя писменост и култура, че са имали уредена държава с над 40 административни и военни длъжности, че са станали центъра на славянската култура и пр. и пр.
напълно съгласен съм, че в етапа на развитие на личността от 5 до 15- годишна възраст историята на нацията (или по-точно легендите, представяни за история на нацията) може да бъде някакъв повод за гордост. нататък, обаче, със съзряването, такъв повод за гордост, се превръща в белег за инфантилизъм, незрялост, недостатъчно себеуважение, липса на досатъчно отговорност или нещо подобно - все неща, чиято празнота се запълва с фалшивото усещане за стойност, изградено от националните митове.
Както и да се опитват някой, не могат да принизят историята на българите до тази на циганите
в историческата наука няма "достойно", "принизяване" и прочее религиозни ОЦЕНКИ - защото национализмът е просто поредната религия. Крайна време е обаче поне част от човеството да порасне и да се отърве от религиите - най-малкото така ще покаже здрав разум и че е разбрало нещо от миналото си.
И като нормални и обикновени хора, имат право на някакво твърдение, което да се опитат да докажат
и се гордеят с тази си история
Comment
-
Доколкото могат те се опитват да поставят и да предлагат съответни теории по конкретни въпроси
И като нормални и обикновени хора, имат право на някакво твърдение
НЕ те са идиоти
ми мирише на безпросветност и сталинизъм
После, какво лошо намирате на това, че прабългарите са били достоен народ, че са дали началото на няколко държави, че са имали календар по-точен и от маите, че са завладели достатъчно територии от тогавъшния свят, че са се опитвали да създадат своя писменост и култура, че са имали уредена държава с над 40 административни и военни длъжности, че са станали центъра на славянската култура и пр. и пр. Защо всички, които мислят по подобен начин и се гордеят с тази си история и се опитват да я популяризират, трябва да са идиоти, а тези, които отричат какво ли не от нея, са по-читави! И по патриоти и радетели за българското! И какво печелите като ги отричате.
че са станали центъра на славянската култура
Както и да се опитват някой, не могат да принизят историята на българите до тази на циганите!!!
Comment
-
Идеята е, че ако прадедите ни са славяни, то това е ни сближава с Русия, а тези хора по всякакъв начин искат да се дистанцират от нея. Жалки напъни, сравними само с украинските такива. По-обяснимо е желанието им да нямаме тюрки сред предците си - в техните представи това опасно ни сближава с ДНЕШНА Турция. Явно е по -добре да сме потомци на тохари или юечжи!
`тохтонците даже не заслужават анализ.
Проблемът не е че тези теории са инфантилни, а проблем е че стават вече официални
Comment
-
Baga-Tur написаИзвинявай,аз ако се опитам да докажа,че на Марс има зелени извънземни човечета и започна да разправям как съм виждал космически чинии над блока си, това значи ли,че трябва да съм достоен за уважение сред обществото?
Хм.. Ами ако можеш да го докажеш - не виждам къде е проблема.. :tup:
Baga-Tur написаАз лично изобщо не отричам прабългарите, но просто, според мен, те не са оставили кои знае каква значителна следа в днешна България(освен името си)cool:
............ Щях да пиша по-дълъг коментар на горния цитат, но ми се струва загуба на време и липса на смисъл да се занимавам с "малкия" ... не, "много малкия".. по-скоро "изключително малкия" принос на прабългарите в историята на тукашните земи и народи. :1087:
Baga-Tur написаНе бих казал.Когато е настъпил разцвета на славянската култура в България, пък и извън нея, вече отдавна е нямало прабългари.Не знам, какво се опитваш да кажеш. :argh:
На мен, всякакви теории от типа на: "българите - потомци на Атлантида", "българите - носители на държавност в половин Европа и Азия", "славянско море", не.. "океан" и нещастните 10 - на хиляди прабългари захвърлени в него, "българи и славяни - били всъщонст траки" .. са равнопоказателни....И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
На мен, всякакви теории от типа на: "българите - потомци на Атлантида", "българите - носители на държавност в половин Европа и Азия", "славянско море", не.. "океан" и нещастните 10 - на хиляди прабългари захвърлени в него, "българи и славяни - били всъщонст траки" .. са равнопоказателни..Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Не знам дали само аз имам това усещане, затова ще го споделя. Не смятате ли, че тази дискусия е напълно безсмислена (то "дискусия" е много силно казано)? Може би обслужва някаква колективна психологическа функция по изливане на различни емоции, но, хъм, друго предназначение не виждам да има. Няма особен смисъл да изказваме личните си оценки за една или друга обществена фигура, но дори и да има, то този акт е еднократен за всекиго от потребителите и няма място за обсъждане (личен вкус, в края на краищата). Ако нещо може да се обсъжда, това са конкретните тези, но ми се струва, че всяка от тях заслужава отделна тема, а не да ги изливаме в една аморфна купчина.
Ако, напротив, има желание да се обсъжда темата за връзката между господстваща (сплотяваща) социална идеология, националното образование и националната история, то това трябва да става в отделна тема.
Та предлагам модераторите да заключат тази тема, освен ако няма някой, който да мисли и усеща нещата различно.
Comment
-
Baga-Tur написаНервират ни,защото насаждат грешни представи у малките деца и младите националисти.Прабългарската история е интересна и трябва да се знае, но освен нея в българската история има и славяни и траки,а точно те са ощетените в случая.Това създава предпоставки за тотално размиване на някои основни историческия понятия. :tdown
"Малкия, ужасно малкия принос на прабългарите". Да, затова държавата ни е България, а не Словения, нали? :38:
П.С. Защо нищо не се говореше в България за работата на Геза Фехер, например? Първият, разчел надпис на Мадарския Конник. Фехер има съвсем друго мнение за "малкия" принос на прабългарите, въпреки,че и той поддържа тюркската теза.Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Какъв национален мит бихте понесли като приемлив?
Питам, защото вчера гледах - пак - "U-571" - и си мислех - добре де, американската историческа "надстройка" (с митологични елементи) е `патриотична`, а нашата - `националистическа`?!? Защо нещо, което върши работа на американците, да не може да ни върши работа и на нас? Това за `надстройката` го има отбелязано и в статията за Серджо Леоне от един линк в тема `Важно кино` - че неговите уестърни представят хората без украсата на `добрите намерения` и `добрата поука`, характерни за `класическите` американски уестърни."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написаКакъв национален мит бихте понесли като приемлив?
Питам, защото вчера гледах - пак - "U-571" - и си мислех - добре де, американската историческа "надстройка" (с митологични елементи) е `патриотична`, а нашата - `националистическа`?!? Защо нещо, което върши работа на американците, да не може да ни върши работа и на нас? Това за `надстройката` го има отбелязано и в статията за Серджо Леоне от един линк в тема `Важно кино` - че неговите уестърни представят хората без украсата на `добрите намерения` и `добрата поука`, характерни за `класическите` американски уестърни.
Волжка България никаква я няма в учебниците ни, Стара Велика България я направиха само Кубратова, за нападения и заселвания на прабългари още от 504 в Илирик и т.н. също дум ане с еобелва. Прабългарите толкова бяха натикани в ъгъла по политически причини, че е нормално разцъфтяването на 1001 приказки за техния произход.
Comment
-
pnp5q написаКакъв национален мит бихте понесли като приемлив?
Питам, защото вчера гледах - пак - "U-571" - и си мислех - добре де, американската историческа "надстройка" (с митологични елементи) е `патриотична`, а нашата - `националистическа`?!? Защо нещо, което върши работа на американците, да не може да ни върши работа и на нас? Това за `надстройката` го има отбелязано и в статията за Серджо Леоне от един линк в тема `Важно кино` - че неговите уестърни представят хората без украсата на `добрите намерения` и `добрата поука`, характерни за `класическите` американски уестърни.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland написаНе правиш никаква разлика между история и пропаганда, както между история и киноизкуство.
Прочее, радвам се, че kalo е разбрал правилно накъде бия и ми отговори по същество.
За да доизясня за какво питам, ще поставя въпроса си по малко по друг начин, като ще се опитам и да внеса една отстранена гледна точка:
Ако някой чужденец ви попита за историята (която ситуация допуска да се наблегне на достиженията ) на българите и за народностното име `българин`, какво ще му отговорите най-накратко?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment