Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските историчари - П.Добрев и ко.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
    "От началото на р. Вистула живее върху огромно пространство многолюдният народ венети. Наистина техните имена се менят според разните родове и места, но те се наричат главно славини и анти." (Йорданес, V² век)

    Впрочем, и терминът "прабългари" не е съществувал. Да не говорим пък за термина "византийци", но и двата термина се използват масово.
    Малка вметка! Славяни и славини не е едно и също! Терминът прабългари не, но БЪЛГАРИ (е Княза ще каже бугари ) - да!

    Comment


      http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=9171&page=7&pp=25

      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

      Comment


        Цялото ханско войнство ще почива в Търново

        Милен Енчев "Сега" 20.09.2007

        След като тържествено препогреба мощите на цар Калоян във Велико Търново през април, Божидар Димитров планира още 5 препогребения на български владетели. В църквата "Св. 40 мъченици" ще почиват и тленните останки на хан Кубрат, хан Аспарух, цар Ивайло, цар Михаил Шишман и цар Георги Тертер, обяви директорът на НИМ. Той е командировал в Украйна експедиция начело с историка доц. Пламен Павлов от търновския университет, която да донесе мощите на Кубрат, Аспарух и Ивайло. Руски археолози преди години са открили там гробовете на Кубрат, Аспарух и Ивайло - съответно край Полтава, Малая Перешчепина и Исакча. Друга експедиция се е върнала от Македония с пепелта на Михаил Шишман. Прахта на Георги Тертер пък е взета от гроба му, открит неотдавна в Русенско.
        Останките на владетелите сега са в мраморни ковчежета, които пък ще бъдат поставени в големи мраморни саркофази в църквата. Датата на церемониала още не е решена, каза Димитров, но този път шумни процесии няма да има. Няма да го има и президентът, добави той и се пошегува: "Сигурно е само, че няма да го води и Волен Сидеров".
        Според него научни спорове за местоположението на петте гроба няма, тъй че няма и опасност след време някой от държавниците да бъде погребан за трети път. Фактът, че погребението е в църква не го притеснява, тъй като и за петимата се знае, че са били християни. Доказателства няма само за Аспарух, призна Димитров. Все още Гърция не връща на България костите на цар Самуил. "Първанов трябва да постави въпроса, защото е грозна работа - изнудват ни да им дадем в замяна няколко хиляди паметници", каза той.
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

        Comment


          А всъщност става въпрос за чиста пръст, взета от, хммм, не съвсем доказаните лобни места на изброените владетели. Акцията е съвсем в духа на "1300 години България" или някое друго тоталитарно-популистко мероприятие...и дори ги надминава...Бррр :beatdeadh !
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...


          блог за средновековна балканска история

          Comment


            Какъв Георги Тертер какъв Ивайло?????????Опасно е да се смесват политика и история.

            Comment


              Фактът, че погребението е в църква не го притеснява, тъй като и за петимата се знае, че са били християни. Доказателства няма само за Аспарух, призна Димитров.
              :o
              Аз ли нещо неразбирам, ама откога ханоеете станаха християни...? За доказването няма да питам, по тази логика спокойно можем да заявим: знае се Навуходоносор е бил християнин, ама нямаме доказателства :1087:
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                - В българската историческа наука все повече се налага твърдението, че кан Кубрат е бил християнин.

                - По всичко изглежда, че кан Кубрат е бил християнин. Византийският летописец Йоан Никиу разказва, че кан Кубрат и император Ираклий са били близки приятели и че по времето, когато Кубрат живеел в Константинопол той бил покръстен и получил от василевса титлата патриций. Друго доказателство може да се открие в съкровището от Малая Перешчина, в Русия [за което се смята, че е принадлежало на кан Кубрат. Според някои изследователи предметите от съкровището всъщност са погребални дарове, поднесени на погребението на Кубрат, който е бил положен на същото място. ИЛ]. В съкровището има някои съдове с кръстове и други християнски знаци, които недвусмислено говорят че притежателят им е бил християнин. Въпреки това теорията, че прабългарите още тогава са приели християнството, не отговаря на истината, тъй като подобно нещо никога не би било премълчано от византийските хронисти.

                We don't see things as they are, we see them as we are
                ---Anais Nin----

                Comment


                  Оттам е тази теория, че Кубрат е бил християнин....но има и възражения и те са обсъждани вече във форума - виж: http://www.boinaslava.net/forum/show...?t=5350&page=3
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

                  Comment


                    Ок. А Аспарух?
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

                    (Richard III - William Shakespeare)

                    Comment


                      За канасювиги Тервел също се смята, че най - вероятно е християнин, защото имаше такива надписи "Богородице, пази кесаря", съжалявам,ч е не мога да го предам точно. Казва се също, че Византийците не биха направили един езичник кесар.

                      Оттук е логично Аспарух като син на Кубрат и баща на Тервел също да е християнин.
                      Last edited by Darkas; 20-09-2007, 18:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      Не 7, а 77 пъти по 7...

                      http://www.mathematicalanthropology.org/

                      Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

                      Comment


                        Аспарух и Тервел май не са били християни, защото липсват данни за функционираща църковна организация във владените от тях земи. При Кубрат е имало "Уногундурска" епископия, но при наследниците му е нямало нито "Плисковска", нито "Преславска", нито дори "Дръстърска" такава. Покръстването на лица от такъв ранг и принадлежността им към християнската религия вероятно биха направили впечатление на ромеите и биха били отразени в изворите. Както и евентуалния "преврат" на езичниците срещу християните по-късно (тъй като съществуват неоспорими свидетелства, че българите масово са били езичници през VIII- IX век).
                        Аргументите, изтъквани от П. Павлов, Б. Димитров и И. Венедиков за принадлежността на целия род Дуло към християнството на мене не ми звучат съвсем убедително. Например това, че Кубер бил назначен за вожд на "християните в Аварския хаганат"- става въпрос за пленените при походите на аварите и преселени в Панония ромейски жители на областта Сирмиум/Срем, известни и като "сермисианци"- добре, но никъде не е споменато, че и самият той е бил християнин. А примерно за неговия близък сподвижник Мавър се знае, че е бил езичник и многоженец, преди да имитира бягството си от Кубер и да отиде в Тесалоники. Или това за надписа на печата на Тервел: "Богородице, помагай на кесаря Тервел". Последното е една чисто трафаретна формула, която може да бъде отдадена на византийския майстор, изработил печата (той е изобразил и българския кан, изглеждащ съвсем като византийски "василевс", както той едва ли е изглеждал, според други запазили се описания на облеклото на българите и владетелите им от тази епоха). Що се отнася до това дали ромеите биха направили един езичник "кесар", то това е зависело преди всичко от волята на императора, а в случая Юстиниян II Ринотмет е дължал на Тервел трона и живота си. Едно запазено свидетелство от негово време са надписите при Мадарския конник т.е. в Мадара, където има голямо функциониращо по това време езическо светилище (има и хипотеза, че това е бил един от центровете на (пра)българската езическа религия - самото му съществуване свидетелства най-малкото за "несериозно" отношение към принадлежността на владетеля към християнството...
                        Last edited by Guy de Mont Ferrand; 22-09-2007, 22:46.
                        A strong toun Rodez hit is,
                        The Castell is strong and fair I wis...


                        блог за средновековна балканска история

                        Comment


                          Поддържам Ги най-категорично.
                          Епископията обаче е "Оногурия".

                          Comment


                            Ако има и как и цялото покръстване на българския народ да бъде преместено 200 - 300 години по-рано евроинтегратори като БД щяха да бъдат на седмото небе.Думите на кавкан Петър на вселенския събор в Цариград през 870 г. са категорично доказателство че българите при овладяването земите на юг от Дунав не са били християни.

                            Когато по времето на цар Борис върви грандиозния спор към кого да бъде новосъздадената българска църква Рим и Константинопол вадят всъвъзможни аргументи / включително и от историческо естество8.Как пък никой в Цариград не се сети да каже че старите владетели на българите Кубрат,Аспарух и Тервел са били християни и са признавали властта на Константинопол - това би бил железен аргумент и би бил направил целият спор излишен.Никой не си е помисля да използва този "аргумент" - защо ли?Защо ли папа Николай в безкрайно обширните си отговори не казва /или поне не намеква/ на кан Борис че нашите владетели доскоро са били християни и все трябва да поназнайват нещо за християнската религия?Напротив папата говори на Борис / а и на българското общество като цяло/ като на човек който няма елементарна представа от християнска религия.
                            Last edited by resavsky; 26-09-2007, 16:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                            Comment


                              Мда. И въпросите на Борис са първолашки- така ли от предишните владетели-християни не е бил останал спомен от елементарни християнски правила и нрави ?
                              Ех, Б.Д. скоро ще "погребе" и Севт в Търново...
                              Quae fuerant vitia, mores sunt.

                              Comment


                                Това за неговите (Б. Д. ) теории, няма какво да се пише. Повечето могат лесно да се оборят, но проблемът не е в това. Въпросът е да се опитаме да намерим причините, породили подобно явление. Човек с вазможности ( като директор на НИМ- може би втората по авторитет институция след ВУЗ-овете) та как такъв човек си позволява да пише 5 за 4. В някои от предишните постове пишеше, че той популизирал историята-добре така да е. Но това налага допълнителни отговорности.Ако обикновеният човек си купи някоя негова книга (ей-така други историци не знае) и си изгради някакво виждане,задъбочи се по темата, как би се почувствал като разбере, че това му виждане е дълбоко погрешно. Разбира се, не трябва всички по-известни историци да се слагат в един кюп- за мен П.Павлов е на високо ниво,макар че се увлича по някои Б.Д.-ови желания и амбиции.
                                Ако за миг престанем да гледаме постоянно себе си можем да кажем, че не само у нас е така. Цял канал има по история, Дан-Брауновци си драскат, разгадават шифъри, достигат до световнатите тайни :1087: . И в това не се първи май - за жалост на някои.

                                Comment

                                Working...
                                X