Може ли това да се нарече загубена битка, или по-скоро нашите са изтласкани от позициите си. Не ме разбирайте грешно - против митовете съм, но и против съзнателното очерняне.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българските митове
Collapse
X
-
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
-
komitata написаОК, съгласен съм.. поражение.. но защо не излиза уравнението - 1000 души липсват!
Що се отнася до липсващите 1000, то има едно много просто, но за съжаление не особено романтично обяснение. Хората имат навика не само да умират, да бъдат ранявани и/или пленявани, но и както казва един британски подофицер, да "retiring to safety in an irregular manner".
Тъй като казваш, че е мит: коя държава / в Европа/ носи от преди 1300 години името си?..
Но нека не се заяждаме за методологията, нека кажем че Сан Марино е по-стара държава от България, по всички възможни критерии, което би трябвало да задоволи всеки.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Внимателно прочетох митовете изброени от Гладиатор. С повечето от тях не съм съгласна. За мен по-голям мит от това, че траките са се предкланяли пред елинската култура няма. Според мен влиянието е взаимно, а не само от страна на древна Гърция. Древните траки и гърци си приличали и по това, че те не създават големи централизирани държави като Персийската империя или Египет.
За произхода на Кирил и Методий и днес се спори. Няма едно мнение по въпроса. Според мен, ако те бяха " чистокръвни ромеи " те нямаше да превеждат своите книги на местния славянски диалект. Не трябва обаче да се забравя, че както Рим, така и Византия е многонационална държава. Често пъти императорския престол са го заемали хора, които нямат нищо общо с гръцкия етнос. Тогава защо бащата на Кирил и Методий да не заема такъв важен пост какъвто е управител на Солун.
Може би За цар Калоян ( Иоан ) има най-много документи, които осветляват голяма част от неговата политическа дейност. Това се дължи на запазените писма на Калоян до папа Инокентий ²²² и на латинските хроники, чийто автори са преки участници в превземането на Константинопол и битката при Одрин. Неговата смърт и до днес е загадка, както е загадка и неговия личен живот.
Що се отнася до църквата Св. 40- мъченици тя също е обект на спорове. Известна ми е Търновската колона на Иван Асен ²², но също ми е известна и тази на хан Омуртаг. Ако беше така, както цар Иван Асен съобщава какво тогава прави Омуртаговата колона в тази църква. Освен това археологическите разкопки доказват, че Търново като селище е възникнал още преди славяни и прабългари да се заселят в днешните български земи. Неговия произход е тракийски.
Втория " Златен век " на българската култура е сравнително малък, тъй като управлението на цар Иван Асен ²² трае само 23г. Неговото управление е един завършак на процес започнал при неговия баща и чичовци. След неговата смърт настъпва упадък. Така че е нормално България да губи територии.
Comment
-
BAGA_TUR написаАз знам за Европа, а на за целия свят.. :nod:
Тъй като казваш, че е мит: коя държава / в Европа/ носи от преди 1300 години името си?..
Защото в момента не се сещам.. ....освен България
..може би Франкската империя.... :sm186:
За твое сведение, Садам се опитваше да изкара държавата си наследник на Вавилон. И ако беше променил името и от Ирак на Вавилон, значи Ирак щеше да е най-древната държава в света ли?
Като ще се хващаме за имената, няма как да отречеш, че Македония е много по-древна държава от България Един известен македонец с името Александър е описан още през 4 век пр.Хр. :twisted:"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Dinain написаОлеле. На това ли се дължал митът за "България - най-старата държава в Европа"? Ханс е прав, името нищо не значи.
Меко казано съм разочарован...(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Може да не сме най-древната държаваа в света, но сме сред най-древните в Европа. Макар и да им хареса на много хора тази идея ще трябва да се поровям по-продължително време в дошлите до нас извори. През цялото си съществуване България не е сменяла нито веднъж своето държавно име. Не мисля, че това е мит. Ако тръгнем да пишеме, че нашата история е недействителна и че тя е митологична- излиза, че сме по-големи фалшификатори от самите македонци.
Съгласна съм, че има много неясни моменти в нашата история, но това не е причина да я отричаме.
Comment
-
Уарлорд, въпросът е прост наглед, но всъщност е доста сложен. Как се проследява връзката между две държави? В какво се състои, къде се пренася? Не мисля че отговорът на тези въпроси е елементарен. Очевидно между ВБЦ и ТБЦ има връзка най-малкото по име, има съвпадение на територията и в известен смисъл, на населението. Но името и донякъде територията съвпадат и при държави като Македония, поне донякъде, а още повече като Италия (наследница на Римската империя), или при Иран (наследник на Персийската империя) и т.н. Обаче няма как да заличиш значителното по време разкъсване на самата държавна традиция - къде е съществувала тя докато държава не е имало, че да се появи отново (като Феникс)? Прекъсването на тази традиция е твърде значителен факт, за да бъде с лека ръка отхвърлен. Нещо е възстановено, нещо е наследено, но още повече е загубено или изчезнало.
Comment
-
Кхъм, дори само името да гледаме, то пак не сме най-старата държава дори в Европа. Но пък и задължително ли е да сме? Аз лично смятам, че 1300 години история са си достатъчен повод за гордост и така, без да трябва задължително и да сме по-, по-, най-.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Значи да разбирам, че ТБЦ няма нищо общо с ВБЦ и ПБЦ и не е свързано по никакъв начин с тях - пръкнало се е ей така и съвсем случайно носи същото име - България, а пък населението също няма нищо общо с тогавашното?
Меко казано съм разочарован..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Естествено съгласен съм, че и вие сте прави Грей и Голъм, аз не съм предубеден защитник на крайни пропагандаторски позиции.
На тези, които вярват в митовете и ревностно ги отстояват искам да кажа само, че трябва да обичат родината си не защото е велика, а защото е своя.
Но искам да кажа и на другата страна на барикадата, че е също толкова безмислено при всички случаи да обявяват българските успехи, за митове или в най-добрия случай за преувеличени и изопачени.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
Comment