Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

SRH написа
    Между другото, дай някоя рецепта за врабчета
    Toва към мен ли беше?
    :o :evil: :o

Не спя с нож под възглавницата!!!

Comment

Е, не е ли това някаква специална гагаузка рецепта? Веднъж ядох такива пернати и ми беше обяснено, че тва е специлитет... Еми, ако не е верно, жалко - много вкусни бяха :-)

Comment

Хехе, ами явно не знам нищо на гагаузите , щото за първи път чувам за такова нещо...
        Взех много да пиша и тука :nut: ...пък малката ми щерка е болна...
        Трябва да обръщам внимание на полугагаузчетата... :clown:

Comment

Oще една гагаузка.Това за врабчетата го чух от свекър ми, който си е местен добруджанец-негагаузин...зимно време ги оставяли да влязат в зимника и след това ги трепели, почиствали перушината и ги връчвали на майка си да ги пържи.Доколкото знам горната-старата църква в Българево наричат гръцката, но защо, не знам.По отношение на произхода,знаете, че доскоро се приемаше за вярна теорията за тюркския произход на българите и от там гагаузите-преки техни наследници.Имайки пред вид тюркския произход на узите,може да се приеме,че гагаузите са наследници на тези племена, съпътстващи преселението на Аспаруховите българи.Пък от друга страна не ми дреме какава съм, стига някой лаик да не ми говори, че съм си дала езика(претендирам,че българският ми е отличен),че гагаузи се обрязвали, че били българомразци??? ивсякакви подобни глупости.

Comment

:tup: Какво друго да добавя, освен че sof ми е сестра, има 6.00 на кандидатстудентски изпит по литература, чела е много за гагаузите и продължава да чете.
            Много е начетена!!!

Comment

Грешиш, mimi kir, 5.00.Няма да ти върна жеста, понеже не е тук мястото да се хвалим една друга.

Comment

SRH написа
                Ето какво пише Васил Кънев за Кейкавуз:

Изглежда има някаква историческа истина и това не е прсто предание. Между другото тая история се Кейкавуз /има различни транскрипции/ е основата на тезата на проф. Кемал Карпат, който твърди, че гагаузите са селджуки. Обаче като се има предвид голямата маса тюркозезично население из Лудогорието /печенеги, узи и кумани, пък да не забравяме и хуно-българската версия за произход/, изглежда тия хора преобладаващо да са дошли по северния път. Чета сега една книга на Митко Митев за езика на който говорят гагаузите. Стана ми една мешавина, но накратко нещата се въртят около тюркоезичните узи.

Между другото, дай някоя рецепта за врабчета
                Тия неща, че са турци и пр. нещо пак ми навява на пропаганда.
                За мене най-вярна е теорията, че гагаузите са преките наследници на прабългарите (не че мизийци не са), а ние останалите само сме взели името им.
                "... Проговаря сам цар Иван Шишман:
                - Боже силни, боже създателю,
                помогни ни с сила и юнашество!
                Бой ще да ся бием на Софийско поле,
                кръв ще леем за Христово име,
                ще прославим християнска вяра."

Comment

selqndur, :tup:

Comment

ОК, ама защо на прабългарите? Що не на узите? И какво пречи такова лице като Кейкавуз да е имало - това не ми се струва да потвърждава турския им произход, а е просто щрих.

Comment

Изпълнявайки едно лично желание пускам църквите в Българево. Нищо не знам за тях, но някои може и да ни разкажат

Не съм влизал в тях, не са средновековни, но все пак бяха красиви и затова ги снимах.

По-модерната има надписи на гръцки - явно във връзка с това, че са били патриаршисти даже след Освобождението.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Последната прилича на 1-2 от останалите средновековни църкви на дубровнишки колонии. Иначе и двете изглеждат много добре.

Comment

Първата е по- интересна. Много майсторски е изработена. В момента се възстановява. Беше почти разушена- с паднал покрив и израсло дърво през нея...
                          Като деца играехме вътре, макарче беше опасно.
                          Знам че е била ползвана през румънско.
                          соф помагай, че се изчерпах...Още повече че имахте дъска от икона от тази църква... :sm167:

Втората функционира откак се помня и е като всички други църкви по селата.

Thorn, благодаря!(Няма една емотикона за благодарности...почерпка или букет...)

Comment

Ами аз всичко съм забравила.Всъщност, тази, по-красивата се води гръцка.Защо, не знам.Татко разказваше, че под нея минавал подземен тунел, но не знам накъде води.Сега виждате църквата почти възстановена, но през 50те там специално са водили комсомолци хубаво да я унищожат.Баба разказваше, че била голяма и красива.Тя самата като дете била пяла в хора там.

А, за дъската.Има поверие, че не трябва нищо да се изнася от църква.Тази дъска от икона други я изнесоха, а в крайна сметка се озова у нас.Явно Бог иска да му я върнем изографисана.
                            Last edited by sof; 09-01-2007, 12:17. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Гръцка се е казвала предполагам, защото както пише по-горе е била патриаршистка, а другата екзархистка.

Comment

Инфо за строителството в Българево от извора:
                                "Първо е построена църкавата на центъра(2-рата от снимките) 1901г., две години преди училището.
                                По- късно(около 1910) тези от селото които се гърчеели, събрали пари и построили Горната църква. Даже парите не стигнали.
                                Май строител е бил ученик на Колю Фичето."

Това за гърчеенето е нещо ново за мен...И е малко разочароващо...
                                Чвно аз съм от другите, като се има в предвид, че и в двата ни рода няма много гръцки имена.
                                Но иначе църквата е много красива!
                                Last edited by mimi_kir; 10-01-2007, 12:07.

Comment

Working...
                                X