Но "някаква дейност" означава не друго, а че има хора които държат на традициите си там (което е нормално). Но обикновено те са много малък процент от населението - повечето това или не ги вълнува или се осъзнават като граждани на въпросната държава (пък етническия произход е част от традицията и обичаите им, но не повече).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Македония???
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
ИЗВИНЕТЕ, но това е конформизъм.
Вярно е, че сега съществува и друга държава наречена БРЮМ. Но това е всичко, което аз мога да призная. По никакъв начин не мога да се съглася, че не трябва да обръщаме внимание на македонистите.
Първо, те съвсем не изразяват мнението на всички живеещи в БРЮМ. Освен това като правило това са бившите югославски номенклатурчици заедно със своите семейства.
Второ, голяма част от хората живеещи на територията на БРЮМ се считат именно за българи. По изследване от началото на 90-те години около 500000 се считат за българи.
Трето, аз лично считам, че голяма част от нашето минало като исторически паметници и родова памет се намират на територията на БРЮМ. Не съм съгласен да ги деля с никой, още повече пък да ми бъдат заграбени.
Четвърто, македонистките изстъпления стигат до такива висоти, че елеметарното съблюдаване на истината изисква да им се даде отпор. Не ги знам всички къртени, заличвани, преиначавани надписи на български по цяла Македония, но за пример бих дал - сборника на братя Миладинови е прекръстен от коминтерновските македонисти на "Македонски народни песни". Трябва ли да оставим тези работи и да чакаме някой друг да защити българщината там. Някак неудобно се получава ние да мълчим, а сърбите да възстановяват историческата истина - те били издали фототипно оригиналната книжка на братя Миладинови с оригиналното си име "БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ".
Ако се продължава в същия дух утре може и Преслав да се окаже средновековната столица на държавата Македония.
Е няма да мине. Не става дума за прекия смисъл на думата бой, но аз определено бих дал бой за всичко това.
Можете да проверите за отчайващи случаи на македонизъм във форума на www.makedonija.com.
Comment
-
Е, ако трябва да бъдем верни на историята и ние не сме света вода ненапита по отношение на асимилацията, или по-скоро опитите за асимилация на големи маси небългарско население. Достатъчно е да дам за пример само действията на нашите окупационни войски в Гърция. Наистина ми писна от пишман-патриоти ,България на три морета и подобни простотии. Светът е такъв, какъвго е и ничии вопли няма да го променят - наши или македонски.
Защо не спретнем едно хубаво , документално подкренето искане за територии в Азия - нали сме арийци :lol:"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Originally posted by "rambler"
Е, ако трябва да бъдем верни на историята и ние не сме света вода ненапита по отношение на асимилацията, или по-скоро опитите за асимилация на големи маси небългарско население. Достатъчно е да дам за пример само действията на нашите окупационни войски в Гърция. Наистина ми писна от пишман-патриоти ,България на три морета и подобни простотии. Светът е такъв, какъвго е и ничии вопли няма да го променят - наши или македонски.
Защо не спретнем едно хубаво , документално подкренето искане за територии в Азия - нали сме арийци :lol:
Всъщност си прав, но това не прави Македония по-малко българска... всъщност знаеш ли какво? Харесва ми това, че на тях им е гадно...Канцлер на хазната
Comment
-
Извинявай, rambler, казах, че такава позиция е конформизъм. Сега съм готов да кажа, че е нихилизъм.
Не твърдя, че България трябва да е на три морета или че Македония трябва да се присъедини към България. Аз съм категорично против да бъде преиначавана историята, езика, обичаите с цел да се даде смисъл или основание на съществуването на БРЮМ. Нека да си бъдат държава дори с името Македония, но да се откажат от всички лъжи и манипулации, защото с този техен стил скоро ще ни се наложи да обясняваме защо Рилския или пък Аладжа манастир не са македонски.
Защо мислите, че гърците не им разрешават да ползват името Македония? Защото има хора в БРЮМ, които считат, че се потомци на древните македонци и славяни, резултат от техния "микс". И по тази безумна версия ще имат основанието да претендират за територии. Ситуацията е адсурдна, но не невъзможно. Защо да се дава шанс на тези глупости?!
Защо "Български народни песни" на братя Миладинови трябва да стават "Македонски народни песни"? За да имат смисъл приказките за македонска нация, македонски език, "антична" македонска държава?! Това е грабеж спрямо нашето съзнание!
Comment
-
По-принцип съм съгласен с теб, Матросов. Проблемът, обаче е, че когато става въпрос за изграждане на национална идеология, съотетните кубтурно-информационни пропаганди мероприятия, няма никакво значение историческата истина или установяването на факти. Щом има хора, които се мислят за македонци, то вече същшествува и съответната нация. И колкото и да им привеждаме доводи и без значение, колко истина има в тях) те няма да ги приемат. НАистина е хубаво да се отвръща на пропагандата на някакво държавно ниво, но няма да се получи нищо по-различно от надвикване. Аз не мога да въздействам на позията на някой българин, която смятам за невярна - каквоостава за човек, който при това е изграден под въздействието на друга национална история и идеология... Това, сопред мен, ще е работа без никакъв реален ефект...
Comment
-
Ако това, което казваш е вярно защо вече 12 години Гърция не разрешава използването на името Македония?
За съжаление ще се повторя - казваш "ако някой се счита за македонец", ами "ако някой там се счита за българин". А това определено е така щом в доклад на конгреса на САЩ ( мисля, че ставаше дума за 1991 година) се твърди, че 500000 имат българско самосъзнание. И това все още при югославските власти. Другия момент - има хора в България, които се считат за гагаузи например. Това означава ли, че има гагаузка нация? В САЩ има много хора, които се считат за италианци. Това означава ли, че има североамериканска италианска нация?
Трети момент - македонистите се считат за "македонци" на основание на изкривяване, манипулиране на историята на НАШАТА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ. Понеже на македонистите това им харесва, трябва ли да премълчаваме и да се съгласяваме с лъжите? Или пък до каква степен трябва да се съгласяваме? До линията Силистра-Бургас? До V век след новата ера? До граматическите правила?
Толкова им е измислена историята, на която се крепи и "македонската нация", че от лутане между фактите се стига до твърдения, че по живково време са били изселени много македонци в Беломорска Тракия. Самата историческа справедливост изисква отпор на тези безумия.
Comment
-
Матросов, това, което казваш, е в по-голямата си стерен истина, що се отнася до пренаписването на историята. Никой не го отрича. но погледни реално на нещата. какво може да се направи - да организираме чети? Да хвърляме позиви? Ясно е, че който държи територията прави всичко по силите му, за да промие мозъците на живеещото там население. И ние сме го правили, защото е съвсем естествено. Какво конструктивно може да бъде направено? Нищо, освен да се признаят българите в Македония за малцинство и да се ползват от съответните права. Тази територия е отдавна изгубена за нас - това е реалността."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Конструктивното е по всякакъв повод да се настоява за възстановяване на историческата истина. Включително възстановяване на паметниците.
Пък нека си правят каквото искат с държавата.
Друг е въпроса, че без лъжите и манипулациите държавата им ще увисне във въздуха. Но не ние ги карахме да правят тези комични опити за формиране на нация и държава. Държавата си е тяхна и да се оправят както могат.
Между другото по последна мода се твърди, че с Илинденското въстание е поставено началото на македонската държавност. Това е голям напредък! Да видим как за бъдеще ще обясняват защо организатора на въстанието ВМОРО/ВМРО ще поставя начало на "МАКЕДОНСКАТА" държавност. И какво общо има Одринско с македонската държавност?
Съвсем друг начин ще звучи - Македония бе създадена като държава по решение на Коминтерна, като се приложиха понякога успешно съответните мерки за промяна на националното самосъзнание на нейните граждани и създаване на език. Правдиво звучи, нали?
Comment
-
ок, съгласявам се с теб по отношение на историческата истина (сякаш някого го интересува каква е тя, когато дойде реч за националистическа пропаганда - и в нашата история има толктова подобни откровенни или не дотам лъжи). Проблемът е, дали в Македония има малка прослойка македонци и подтискани българи или (както на мен ми се вижда по вярно) - множество, които се мислят за македонци (без значение, че това е построено върху изкривяване на историческите факти - и при създаването на българското национално съзнание са използвани подобни методи) и малцинство, което се възприема като българи. Ако е второто, не ми се вярва нещо да бъде променено чрез контрапропаганда - по вероятно е от това да пострада българското малцинство вътре в Македония - защото то ще бъде обект на обратните действия на македонската държава. По-скоро може да се работи за легализиране на българско малцинство и съответно - заразширяването на правата му.
Вече споменах, че познавам известно количество македонци и те се мислят именно за македонци (а не да речем за помакедончени българи.). Това, разбира се, е личен опит, който няма никаква представителност, но не разполагам с никаква статистика по въпроса (пък и всяка подобна информация най-малкото ще е белязана от известно съмнение).
Comment
Comment