Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македония???

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

и коя от тях просперира?...
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Абсолютна монархия - абсолютна власт - абсолютна поквара, разврат и корупция - неизбежно рухване на държавната конструкция - милиони затрупани под нейните развалини.
      Примерите са предостатъчно: от Римската до Съветската империя
      Si vis pacem - para bellum!

Comment

Така е.
        Но и всяка от тях си има своя период на разцвет, през който нещата са изглеждали достатъчно "хилядолетно"-розови. Някой хора харесват идеята за абсолютна монархия поради една неправилна, макар и донякъде привлекателна гледна точка - тази, че управлението на подобна организация зависи от един-единствен човек и ако той е подходящ (със съответните качества и добродетели) всичко ще върви както трябва. Като евентуално (предвиждайки най-честото възражение) добавят, че "да, наистина" единственият минус е смяната на владетеля, която не гарантира, че и следващия самодържец ще притежава необходимите качества.
        Но това гледище е основано на известна заблуда. Защото дори абсолютните монархии не са съвършени пирамиди, по отношение на структурата на властта. Това се дължи на характера на самото управление и най-вече на обратната връзка, която има информационен характер. За да може да управлява (т.е., да преценява и взима решения), монархът трябва да има постоянна и адекватна информационна картина, както на собствената си държава, така и на заобикалящите я. Но от самата природа на информационните процеси е ясно, че при по-неразвити технологии, времето за пренос на информация води до закъсняването й и непълнотата й (в най-добрия случай), а при по-съвършени технологии за пренос - до прекомерното й изобилие, което изисква допълнително усилие за интерпретация - а това също води до усложняване и забавяне.
        Т.е., по което и да е време монархът ще се намира между следните две крайни състояния:
        - да разчита изцяло на собствената си воля и преценка, при което неизбежно ще действа според изкривено или неадекватно отражение на действителността (като допълнително ще зависи от качеството на връзката - т.е., хората, които събират и предават информацията към височайшото му ухо);
        - да разчита на някакъв екип от интерпретатори и съветници или експерти, което намалява властта му (лесно може да бъде манипулиран от тях). Като отново картината, която получава е редактирана (дори и неволно) от посредниците;
        Това показва и какви са същност основните проблеми на едноличната власт - тя е адекватна единствено за малки по-размер общности, в които собствения поглед и интерпретации не губят напълно адекватността си (и в този смисъл личната отговорност има достатъчно основнаия). С нараствавнето на размера на организацията се усложняват (и количествено и качествено) процесите на управление - и отделната личност става неадекватна - необходимо е някакво разделение на отговорностите и функциите по нива - нещо подобно, всъщност, е това, което сега наричаме "демокрация".

Btw, много се отклонихме от темата - ако искате можем да организираме отделна дискусия около формите на управление, примерно в "обща история" - и там да прехвърлим тези постове...

Comment

Че защо да не се съмнявам в историята ни, Голъм, ти не се ли съмняваш...победите ни срещу византийците, дали ги има по такъв начин в гръцките учебници, румънските учебници, дали споменават, че цялата им територия е била някога българска и че Северна Добруджа е била изключително българска територия, какво ли казват сърбите за сръбско-българската война от 1885 г., а пък турците са изключително учудени, че в българските учебници пише, че българите били под турско "робство," защото то не било робство.....и най-накрая, какво казват македонските исторически издания за България??? защо само ние да сме прави, а другите да не са? защо да има македонска, а да няма българска пропаганда? а и в крайна сметка кой пише историята? и доколко обективно я пише? е, в случая за Македония ми се струва, че има неоспорими доказателства, че тя е българска територия, но не мислят ли и македонците, че има доказателства, че Македония е за македонците?
          Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
          каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
          каквито са мислите ти,такива са делата ти,
          каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Чудесно,гледам много хубава дискусия се заформя тук.Браво.А колкото до писането в книгите и учебниците, аз мисля, че ние пишем Историята най-правдоподобно-до колкото може да се нарече това.
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Mahadeva - аз те поздравявах за съмняването - просто то трябва да е последователно (лошото е, че никога няма да ти стигне времето - та е добре да се съсредоточиш върху нещо конкретно). И аз се опитвам да се съмнявам, но... не винаги успявам да съм честен към себе си в това начинание.
              В една тема (вярно още на предишния форум) ние точно тази тема обсъждахме и там аз защитавах тезата, че на учебниците трябва да се вярва много условно (и на нашите, и на чуждите) - защото и самите историци се отнасят към създаването им със съответното разбиране, че това е популяризиран, "несериозен" текст, чиято насоченост е преди всичко пропагандна (т.е., често се забравят и следват не ума, а сърцето си, когато ги пишат). Та "историческата истина" е предназначена за тесен кръг (почти езоретеричен) занимаващи се със сериозна история хора - навън излизат само някакви приближения, резултат от различни компромиси, частни интереси и въздействието на "духа на времето"...

Btw, да отворим отделна дискусия в "Обща история" за формите на управление - какви са, кой на коя "залага" и т.н. (щото тука все пак си е за Македония)?

Comment

Е, кофти е човек да е холист, Голъм, и да се опитва да гледа на света общо, ама какво да се прави.съгласен съм, че е трудно да се гледа общо, защото ставаш непоследователен, ама когато се търси "оригиналната идея" няма как, трябва да се гледа отдалеч и отвисоко..ми добре, да отворим тема за държавните управления...веднага давам гласа си за либералната демокрация...
                Но да се върнем на Македония и все пак ако погледнем малко по-общо...националисти ли са българите? склонни ли са да изпадат в крайности, когато става въпрос за Македония? честно казано колебая се...
                Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Да, ако се върнем към темата - не мисля че сме националисти - едно време може и да са били по-склонни да се палят предците ни, но сега... не мисля. Никой сериозно не би се заел с подобни неща, вече. а дали това е добре или зле - трудно е да се каже.

Comment

МАКЕДОНИЯ НА МАКЕДОНЦИТЕ
                    Това е лозунгът на Гоце Делчев, Даме Груев, Иван Михайлов и Тодор Александров - Най-големите български патриоти и мъченици за Македония.

По вашата логика, приятели, излиза, че тези хора са били шизофреници - хем не са се борили за Обединена и Велика България , а за обединена Македония, хем са били български националисти. Ха сега де, иди че разбери?! Само че отговорът е мнго прост. Тъй като българския народ е най- голям на Балканите съвсем естествено е да има поне две държави. Обединението на българските земи в една държава за съжаление не можа, а и изглежда не можеше да се осъществи. Затова български патриоти от Македония и Вътрешната Македоно - Одринска Революционна организация издигва лозунга МАКЕДОНИЯ НА МАКЕДОНЦИТЕ.
                    Две държави имат всички балкански народи - Румъния и Молдова, Хърватско и Хърватско - мюсюлманската федерация в Босна, Албания и Косово/засега протекторат, но в бедеще независимо/, Гърция и Кипър, Турция и Северно Кипърската Турска република, а Сърбия има и три - Сърбия, Черна Гора и Република Сръбска. Защо тогава да нема и две български държави.
                    А по въпроса, че македонците не се считат за българи - това не е много точно. Голяма част от македонците в Македония /повярвайте ми приятели и аз съм македонец от България, а съм бил и много пъти в Македония/ смятат, че българите и македонците са един народ или поне много близки народи. Да не забравяме грешките, извършени от продажните ни комунистически политици през 1946-47г. и фактът че от 1913, та почти до наши дни не съществуваха почти никакви връзки между България и Македония. Така че горе главата, не всичко е загубено, а трябва много работа и търпение за да ни повярват отново нашите братя покрай Вардара.
                    За съжаление в Егейска Македония, завладяна от вероломните гърци нещата са много по трагични, но затова друг път.
                    Дали бих умрял за обединението на двете ни държави. Не мисля че това е въпрос, който е важен в момента. Но казвам, че бих умрял за България и Македония срещу всеки агресор, който се опита да ги заплаши.

Comment

ИВАН МИХАЙЛОВ - МАКЕДОНИЯ НА МАКЕДОНЦИТЕ

За съжаление си прав, Голъме. Не само че не сме националисти, а сме точно на противоположния полюс. Ние сме толкова незаинтересовани от благото на Родината, че всеки се е затворил в своя малък свят и не го е еня за това, което става наоколо. Естествено аз не казвам, че всички ние трябва да бъдем някакви бесни националисти, но между двете крайности винаги има и "Златна Среда". Просто трябва да се прави реална оценка на положението и да се намери най-доброто решение за България, защото ние все пак живеем в тази страна и колкото и да е неприятен за някои хора този факт, той трябва да се отчита. Колкото до позицията на борците за македонско освобождение и независимост, която винаги е тази на недоволните и страдащите, то повечето пъти се стига до такива противоречия между изначално зададените цели на организациите и тяхната "еволюция" и евентуална реализация, че човек се пита те дали го правят от любов към Македония или от някакви користни подбуди....
                      Македония е една изгубена кауза за България и ние трябва да гледаме напред и да се отърсим от този вече превърнал се в комплекс на българите проблем. Знаете ли, смешното е това, че имено хората, които дават изява на своите патриотични чувства, когато стане въпрос зза Македония, остават настрана и не заемат активна позиция по настоящите проблеми на България, които със сигурност са много по-важни...
                      Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Гледам имаме нов участник в тази дискусия.Добре дошъл Македоникус.
                        Искам да те питам, защо си си сложил Витман,като аватар а не Гоце Делчев?
                        Разбери тази кауза е загубена за нас.По-скоро вие ще дойдете при нас,когато ви ударят албанците,сърбите и гърците.Друг е въпросът дали ни трябвате.Аз мисля, че не.Не се обиждай, но това е мое лично мнение.
                        Заради вас,ние загубихме Балканските войни,Първата световна.
                        Вие сте много горчива хапка.Нека който иска да ви яде.Стига е страдала нашата Родина
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Гл.1 ще ви представи гледната точка-според мен - на П.Хилендарски за Македония,а другите глави- останалата част от цялата истина!

Comment

гл.1 на www.barabanchik.hit.bg

dotuk vsi4ki zasegnahte vse vajni teritorii ot hinterlanda ni, momenti ot van6nata ni politika apriori /ili post----//---- , zavisi ot vremeto prez godinite.
                            Oba4e nikoi ne pisa ni6to za Severna Dobrudja!!
                            Nima tam dnes ima po-malko balgari otkolkoto v Belomorska Trakia?????
                            /mnogo se samniavam/
                            V razvitieto na organizacii kato BMPO , BP3O , BPTO i BDPO ima mnogo shodni momenti. Kominterna si okazva razru6itelnata rolia bez izkliu4enie , vav vsi4ki tiah .

Comment

Силно се съмнявам, че там има много хора сега, които се определят като "българи" (а какъв е етническият им произход е несъществен въпрос - важно е какви мислят, че са самите те). И подобно е положението из всичките земи, част от, както се изразяваш "хинтерланда" ни (но останали извън пределите на държавния ни организъм).

Comment

ima !!!!!!
                                naskoro iz mediite pak se govore6e za niakakva deiatelnost na Balgarskoto drujestvo /ako ne barkam imeto/ v Tul4a.
                                V Zapadnite pokrainini sa6to...

Comment

Working...
                                X