НАГРЪДНИ ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • mi4o44
    новак
    • Oct 2009
    • 1

Нагръдни знаци

От мен едно Орле
    Attached Files

Comment

• KenSen
      новак
      • Jun 2006
      • 7

Здравейте. Някаква идея каква е тази значка и от кой период е?

P.S. Ако не се отваря картинката, ето линк - https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
      блян вихрен понесен
      над степ ековита,
      ужасната песен
      на конски копита!

Comment

• Гост

Click image for larger version

Name:	Без име.png
Views:	1
Size:	73.4 КБ
ID:	530168Здравейте, разгледах темата набързо и видях на едната страница една значка - полска подобна на тази, за която се нуждая от информация. Не знам дали е полска, но летеца на който е принадлежала след специализацията си на Щуките в Германия е пратен и в Полша.

Comment

• prof66
          новак
          • Aug 2009
          • 12

den40 написа
          такава значка от НШЗО "Христо Ботев". Даваха я безплатно на изкаралите отличен успех на изпитите през 1980 г. Другите можеха да я получат срещу 5 лева.
          всички завършили 1985 в Плевен я получаваха безплатно, имаше доста дефектни, можеше да се закупи допълнителна за 2 лева.

Comment

• seahorse
            новак
            • Feb 2011
            • 3

трудовак написа
            Според мен една по-широка класификация трябва да включва и знаците на паравоенните обществени и спортни организации - връзката им с отбранителните способности на държавата и с въоръжените сили е съвсем пряка. Да си припомним само Стрелецките (стрелковите) дружества, спортната организация "Юнак", Съюзите за противохимическа и противовъздушна защита, младежката организация "Бранник", БЧК през 40-те год., след Девети - ДОСО (по-късно ОСО) и т.н.
            Ето няколко на ДОСО от 50-те и 60-те години:
            значка на движението Народен стрелец,
            значка за противовъздушна и химическа отбрана,
            значка за участие в морски многобой.
            Снощи направих това във Фликр 1959 DOSO General Overview и 1959 DOSO General structure

Използвах екранна снимка на значката за морския многобой от вашия форум,
            че ми хареса повече от предходна, по-семпла значка за същото, за което Ви благодаря.

Не открих значки за летци на ДОСО, и мисля, че тази за парашутистите е военна.
            Снощи поисках такива от малка група, на парашутисти днес, във Фейсбук.
            С удоволствие бих обогатила снимката с илюстрация значки всички описани дейности.
            Спестила съм обучението на сапьори и взривчици.
            Астронавтиката е секция, която малко по-късно се прехвърля към БАН.
            1959 се поставя съвсем отговорно (вкл. нормативно уредено), планово обучение по окръзи, видове и брой донаборници.
            В първенства, централни първенства, републикански първенства на ДОСО, 5 спартакиади на ДОСО до 1959,
            участие на ДОСО отбори в спартакиади и първенства на БСФС- до 1959, ветроходни, гребни и щурмански походи, масови преплувания в Черно море. (Дунав преплуванията са по-късно).

Актуализирах , 29 април, малко съдържанието и подменям тук 2-та линка.
            Съжалявам, че нямам образи на всички значки. Произвеждани са в неголеми количества, и не са раздавани масово.
            Last edited by seahorse; 01-05-2012, 20:16. Причина: Подмяна на съдържанието в линковете и добавяне ист.ДОСО инфо

Comment

• Изчезнал Безследно
              пешеходец
              • Jul 2009
              • 589

Въпрос за три ордена

Здравейте,
              Може ли някой да рапознае прикачените ордени?
              Единият от тях трябва да е кръст за храброст 4 степен 2 клас (предполагам, че е червеният). Кръглият е очевидно медал за заслуга. Белият кръст не знам какъв е.
              Ще съм благодарен ако споделите информация за тези отличия - на кого са връчвани, кога, за какви заслуги.
              Благодаря предварително
              Attached Files
              "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
              FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

• Изчезнал Безследно
                пешеходец
                • Jul 2009
                • 589

една от картинките не се качи - пробвам пак
                Attached Files

Comment

• ng61
                  новак
                  • Jan 2008
                  • 16

Правилно кръста с червения емайл е орден За Храброст 4-та степен втори клас ,за офицери,емисия 1915г.Кръста с белия емайл е орден Свети Александър 5-та степен с мечове по средата,даван е на младши офицери.Това което мислиш за медал е орден За заслуга Фердинандова царска емисия,сребърен,също е даван на офицери.

Comment

• brig74
                    новак
                    • Jan 2013
                    • 1

нагрьден знак на парашутист

Name:	IMGP2375.JPG
Size:	566.3 КБ
ID:	531683Click image for larger version

Name:	IMGP2380.JPG
Size:	497.4 КБ
ID:	531684Click image for larger version

Name:	IMGP2377.JPG
Size:	536.5 КБ
ID:	531685
                    Здравейте,искам да науча нещо интересно за този отличителен знак .Получен е през 1947г.Нека всички, които се интересуват да ми пишат ,ще ми бъде много приятно.Предполагам, че е част от историята на парашутизма от 1943г.-1947г.

Comment

• VeskoD
                      18.12.44
                      • Feb 2013
                      • 63

Относно белият кръст по-нагоре:

Учреден с Княжески рескрипт на 25 декември 1881 г. в чест на небесния покровител на Княз Александър ². В основата му заляга Домашният орден на Хесенското херцогство "Филип Великодушни", от който владетелски дом произхожда първият Български Владетел. Първоначално е замислен в пет степени и Огърлие, но впоследствие се офирмат шест степени, Малко и Голямо огърлие, а през 1908 г. и степента Велик кръст. Постепенно се оформят и военновременните степени с мечове по средата и над кръста. С ордена се награждават български и чужди поданици по личното благоволение на Монарха, който е Великият магистър. Известният фалерист И. Стойчев споделя, че скоро след възшествието си на българския престол Княз Фердинанд приема в Червения салон на Софийския дворец кавалерите на ордена "Свети Александър" облечен в пурпурночервена мантия в цвета на орденския шарф.

Орденът представлява емайлиран в бяло артилерийски кръст със златни или сребърни кантове, в зависимост от степента. Във вимпела на аверса е поставен стилизиран надпис на името на ордена, а в пръстена наоколо девизът: "СЪ НАМИ БОГЪ", под него лаврови клончета. На реверса е поставено бяло поле с надпис "19 ФЕВРАЛЪ 1878" - датата на подписването на Санстефанския прелиминарен мирен договор. Над него Царска (Княжеска) корона с пуснати кисти. Първата степен се носи на пурпурночервена моарена лента през дясното рамо с розетка в края. Тя има и своята звезда, която представлява осемлъчева сребърна звезда, в чийто център е поставен аверсът на ордена.

Comment

• Изчезнал Безследно
                        пешеходец
                        • Jul 2009
                        • 589

въпрос за отличителни знаци

Някой може ли да ме осветли - какви са тези отличителни знаци?
                        И въобще - има ли в интернета що-годе свесен каталог?
                        Търсих по уикито - ама много е нефелно в тази област...

Name:	medal_8_cr.jpg
Size:	126.4 КБ
ID:	538579Click image for larger version

Name:	medals_2_cr.jpg
Size:	37.8 КБ
ID:	538580
                        Last edited by Изчезнал Безследно; 25-01-2014, 19:23.

Comment

• Parabellum
                          ветеран
                          • Mar 2003
                          • 5567

Пръвият знак с лъва е Знак за раняване.
                          Другото е фрачна миниатюра на Ордена за Храброст.
                          Кавалерите на Ордена за Храброст са носели такива миниатюри на цивилните си дрехи!
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• Изчезнал Безследно
                            пешеходец
                            • Jul 2009
                            • 589

Благодаря много!
                            А това тука кръст за храброст 4-та степен 1-ви клас ли е? Или нещо съм объркал?
                            Attached Files

Comment

• nedro
                              новак
                              • Apr 2008
                              • 8

Да това е орденът "За храброст" IVст. Iкл.
                              По всяка вероятност на раменете има години.

А между другото това от предишната снимка в дясно не е миниатюра, а значка!

Comment

• moni74
                                новак
                                • Jan 2014
                                • 2

Name:	CAM00151.jpg
Size:	583.4 КБ
ID:	538888Здравейте. И аз имам същия знак не знам какъв е и каква му е цената.И ако може да ми препоръчате точния човек които може да ми даде точна информация и цена,
                                Last edited by moni74; 16-02-2014, 08:30.

Comment

Working...