If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Здравейте, разгледах темата набързо и видях на едната страница една значка - полска подобна на тази, за която се нуждая от информация. Не знам дали е полска, но летеца на който е принадлежала след специализацията си на Щуките в Германия е пратен и в Полша.
такава значка от НШЗО "Христо Ботев". Даваха я безплатно на изкаралите отличен успех на изпитите през 1980 г. Другите можеха да я получат срещу 5 лева.
всички завършили 1985 в Плевен я получаваха безплатно, имаше доста дефектни, можеше да се закупи допълнителна за 2 лева.
Според мен една по-широка класификация трябва да включва и знаците на паравоенните обществени и спортни организации - връзката им с отбранителните способности на държавата и с въоръжените сили е съвсем пряка. Да си припомним само Стрелецките (стрелковите) дружества, спортната организация "Юнак", Съюзите за противохимическа и противовъздушна защита, младежката организация "Бранник", БЧК през 40-те год., след Девети - ДОСО (по-късно ОСО) и т.н.
Ето няколко на ДОСО от 50-те и 60-те години:
значка на движението Народен стрелец,
значка за противовъздушна и химическа отбрана,
значка за участие в морски многобой.
Използвах екранна снимка на значката за морския многобой от вашия форум,
че ми хареса повече от предходна, по-семпла значка за същото, за което Ви благодаря.
Не открих значки за летци на ДОСО, и мисля, че тази за парашутистите е военна.
Снощи поисках такива от малка група, на парашутисти днес, във Фейсбук.
С удоволствие бих обогатила снимката с илюстрация значки всички описани дейности.
Спестила съм обучението на сапьори и взривчици.
Астронавтиката е секция, която малко по-късно се прехвърля към БАН.
1959 се поставя съвсем отговорно (вкл. нормативно уредено), планово обучение по окръзи, видове и брой донаборници.
В първенства, централни първенства, републикански първенства на ДОСО, 5 спартакиади на ДОСО до 1959,
участие на ДОСО отбори в спартакиади и първенства на БСФС- до 1959, ветроходни, гребни и щурмански походи, масови преплувания в Черно море. (Дунав преплуванията са по-късно).
Актуализирах , 29 април, малко съдържанието и подменям тук 2-та линка.
Съжалявам, че нямам образи на всички значки. Произвеждани са в неголеми количества, и не са раздавани масово.
Last edited by seahorse; 01-05-2012, 22:16.
Причина: Подмяна на съдържанието в линковете и добавяне ист.ДОСО инфо
Здравейте,
Може ли някой да рапознае прикачените ордени?
Единият от тях трябва да е кръст за храброст 4 степен 2 клас (предполагам, че е червеният). Кръглият е очевидно медал за заслуга. Белият кръст не знам какъв е.
Ще съм благодарен ако споделите информация за тези отличия - на кого са връчвани, кога, за какви заслуги.
Благодаря предварително
Attached Files
"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Правилно кръста с червения емайл е орден За Храброст 4-та степен втори клас ,за офицери,емисия 1915г.Кръста с белия емайл е орден Свети Александър 5-та степен с мечове по средата,даван е на младши офицери.Това което мислиш за медал е орден За заслуга Фердинандова царска емисия,сребърен,също е даван на офицери.
Здравейте,искам да науча нещо интересно за този отличителен знак .Получен е през 1947г.Нека всички, които се интересуват да ми пишат ,ще ми бъде много приятно.Предполагам, че е част от историята на парашутизма от 1943г.-1947г.
Учреден с Княжески рескрипт на 25 декември 1881 г. в чест на небесния покровител на Княз Александър ². В основата му заляга Домашният орден на Хесенското херцогство "Филип Великодушни", от който владетелски дом произхожда първият Български Владетел. Първоначално е замислен в пет степени и Огърлие, но впоследствие се офирмат шест степени, Малко и Голямо огърлие, а през 1908 г. и степента Велик кръст. Постепенно се оформят и военновременните степени с мечове по средата и над кръста. С ордена се награждават български и чужди поданици по личното благоволение на Монарха, който е Великият магистър. Известният фалерист И. Стойчев споделя, че скоро след възшествието си на българския престол Княз Фердинанд приема в Червения салон на Софийския дворец кавалерите на ордена "Свети Александър" облечен в пурпурночервена мантия в цвета на орденския шарф.
Орденът представлява емайлиран в бяло артилерийски кръст със златни или сребърни кантове, в зависимост от степента. Във вимпела на аверса е поставен стилизиран надпис на името на ордена, а в пръстена наоколо девизът: "СЪ НАМИ БОГЪ", под него лаврови клончета. На реверса е поставено бяло поле с надпис "19 ФЕВРАЛЪ 1878" - датата на подписването на Санстефанския прелиминарен мирен договор. Над него Царска (Княжеска) корона с пуснати кисти. Първата степен се носи на пурпурночервена моарена лента през дясното рамо с розетка в края. Тя има и своята звезда, която представлява осемлъчева сребърна звезда, в чийто център е поставен аверсът на ордена.
Някой може ли да ме осветли - какви са тези отличителни знаци?
И въобще - има ли в интернета що-годе свесен каталог?
Търсих по уикито - ама много е нефелно в тази област...
Пръвият знак с лъва е Знак за раняване.
Другото е фрачна миниатюра на Ордена за Храброст.
Кавалерите на Ордена за Храброст са носели такива миниатюри на цивилните си дрехи!
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Здравейте. И аз имам същия знак не знам какъв е и каква му е цената.И ако може да ми препоръчате точния човек които може да ми даде точна информация и цена,
Comment