Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Волжските българи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няма никаква логика древните българи да са наричали себе си чуваши на едно място, а българи на друго място (т.е. на Балканите), след като са един народ и са тръгнали от едно място. Още повече, че Ибн Фадлан ясно сочи, че са си се наричали българи.
    После, завоеватели татарите, ОК, ама нима местните са тотално изчезнали? Не ми се вярва.

Comment

Ами кажете ми сега, че посочената от VETUS чувашка носия не прилича на нашите народни носии!
      Attached Files
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Е па прилича, как да не прилича.

Comment

Ако не ми бяха казали, че е чувашка национална носия веднага щях да я взема за българска без да се замислям. Имам и снимка на жени от Татарстан с такива носии, които много приличат на нашите, само, че е изрезка от вестник и няма как да ви я покажа.
          KG125, нали щеше да показваш снимка на някаква джамия? :|
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Another Bulgar tribe, led by Kubrat’s second son Kotrag, migrated to the confluence of the Volga and Kama Rivers in what is now the Russian Federation (see Volga Bulgaria). The present-day republics of Tatarstan and Chuvashia are considered to be the descendants of Volga Bulgaria in terms of territory and people, though only Chuvash is thought to be similar to old Bolgar language.

Чуваши один из народов Волжской Булгарии, одна из ранних ветвей предбулгарских народов.
            Last edited by VETUS; 19-01-2006, 10:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Уорлорд,
              Пишеш, че на три пъти волжските българи са разгромявали монголците през 1229, 1232 и 1235. Тия всички потвърдени ли са от източници и как са наречени? Изобщо може ли повее детайли? Аз знаех само за 2 пъти, като единия е тази прословутата Овча битка.
              Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
              (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                Уорлорд,
                Пишеш, че на три пъти волжските българи са разгромявали монголците през 1229, 1232 и 1235. Тия всички потвърдени ли са от източници и как са наречени? Изобщо може ли повее детайли? Аз знаех само за 2 пъти, като единия е тази прословутата Овча битка.
                Това го обсъждахме преди около половин година.
                Ето тук ги има тези битки, както и източниците.

Comment

Warlord написа
                  KG125, нали щеше да показваш снимка на някаква джамия? :|
                  Някой я пусна по-горе, тая с високата кула е. Имам и подробности за сградите около нея, ама компютъра ми е на ремонт Има и подробности за мястото, едни руснаци са го снимали и ми го пуснаха.

Comment

По въпроса дали в Татарстан се считат българи поне част от населението ми попаднаха някои линкове

dgienbolgar.narod.ru/

Comment

Istorik вече го е написал, ама и аз да повторя, много добра книга е "Българският въпрос във Волго-Уралието" на Николай Павлов :tup:

Comment

хора,

а знае ли някой случайно защо точно жителите на Самара, волжки българи, подаряват на нашите опълченци Самарското знаме 1877 г? Търсили ли са някаква приемственост с дунавските българи?

Comment

анна написа
                          хора,

а знае ли някой случайно защо точно жителите на Самара, волжки българи, подаряват на нашите опълченци Самарското знаме 1877 г? Търсили ли са някаква приемственост с дунавските българи?
                          Силно се съмнявам някой в Самара в края на 19 век изобщо да е чувал за връзката волжски и дунавски българи. Пък и Самара не е ли по на север от волжските българи? :sm186:

Comment

Извинявам се, че се намесвам в спора, но прочетох тук информация за рус. владетели и КАЗАНСКОТО ХАНСТВО. Спомням си макар и вече смътно, че на от лекциите един от моите преподаватели спомена следното: Руските владетели през 15-16 век се коронясвали винаги след казанския хан. Мисля, че в това има известна логига. Иначе защо руските князе1 а по-късно царе ще искат да унищожат Казанското и Астраханското ханства? Отговора е много прост. Просто тези средновековни държави на волжките българи са били в трън в очите им. Не умаловажавам славянския елемент в нашия народ, но мисля другите ни предци траки и прабългари са се намирали в на по-високо ниво.

Comment

И откъде съдиш, че прабългарите и траките са били "на по-високо ниво"? Ами ако е било обратното, какво ще стане тогава?
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е, траките (или по-точно техните елинизирани и романизирани наследници) са били несъменно на "по-високо" ниво. ЗА останалите елементи, обаче, не е много ясно.

Comment

Working...
                                X