Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Волжските българи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Разбира се, че има. Става въпрос за народ с който имаме общи пра-български корени. До около '89 аз не бях чувал изобщо, че Волжска България е съществувала, нито пък за нашествията и кланетата на Светослав & братушките. Трябваше да излеза извън България и да ми попаднат исторически книги писани без цензура. Кой знае какво друго ще се изрови след време.
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Comment

Аз пък въобще не ги чувстам близки. Дори и ако приема за даденост все още недоказаните им прабългарски корени. Въобще тези "прабългарски корени" за мен въобще не са равнозначни на българска идентичност. Българщината, българската идентичност, народностното ни съзнание, а нататък и националната ни идея за мен исторически са се оформили през такъва период, когато отдавна сме загубили всякакви връзки с евентуални наши "роднини". В тази връзка и не ми дреме особено много какви по произход са прабългарите - пука ми дали са тюрки, арийци или пък зулуси ако щете. Българската идентичност, народностното и националното съзнание се градят върху обща споделена идея, а не върху кръвни връзки. И няма и как по-друг начин да е, след като и без това тук на Балканите е било такава дивна етно-мешаница.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Бе то надали някой говори за колко близки ги чувства. Ти и траките няма как да ги чувстваш близки, но сме техни наследници, както сме наследници и на пра-българите. За пра-българите можем да научим много повече с общи усилия, от тяхното наследство на Волга и на Дунава, отколкото поединично.
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

Comment

Grifona написа
          Варианти много. Какво доказва, че са точно българи?
          С това исках да покажа, че не всички са с татарски произход и това не изключва част от другите да са с български. Защото от твоите думи се създава впечатление, че намекваш, че там абсолютно всички са татари и дума не може да става да има някакво българско участие в етническия състав на населението.

Grifona написа
          Опп-а-а. Леко, леко...
          В цялото съществуване на Руската империя Татарстан никога не е носил име Булгаристан. Официалното му наименование е Казанско царство, самият император носи титлата "царь казанский".
          Това е така, а и столицата им вече не е била Велики Болгар, а Казан.

Grifona написа
          А къде си видял тази снимка? Все пак има и много фалшификати по темата.
          Ами изрязах я преди време от една статия във в."Труд" където пишеше за организации на волжските българи борещи се за признаването им за такива. На снимката има няколко жени, една-две от тях са с дръпнати очи и леко азиатски вид, останалите са с европеидни черти и руси коси. Специално тази не е фалшификат, със сигурност е правена в Татарстан.

albireo написа
          Абе въсщност има ли някакво значение чий потомци са днешните жители на Татарстан? Питам има ли значение за нас като представители на българската нация, за тях самите сигурно има, знам ли.
          Добре, остави това дали за нас има значение. При положение, че много от тях сами желаят да се наричат българи и родината им да се казва Булгаристан (т.е. България) защо да не им бъде дадено и признато това право за самоопределение, след като например онези край Вардар го имат.
          Last edited by Warlord; 13-01-2006, 11:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

На печата на един от руските царе управлявал около 50 години след Иван Грозни освен другите титли е изписано и "царь болгарский", но никъде между титлите няма упоменаване на татари.
            Разбира се, че е важно какъв е произхода на населението не защото ни стават по- близки, а за да може да се използва сравнителен анализ на археологически, лингвистични, етнографски и други данни.

Comment

Оръжия от Волжска България: брадва, копия, мечове и боздуган
              Attached Files
              Last edited by Warlord; 16-01-2006, 19:47.
              (\_/)
              (°_°)
              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Интересно ще ми е да видя дръжките ...

Има един строеж на джамия май в гр.Болгар, и до днес е запазен, ще видя дали пък нямах снимка.

Comment

Дръжките са били дървени и не са се запазили. Запазена джамия до днес от Велики Булгар няма, само развалини са останали от този град.

Ето снимка на една съвременна джамия от Казан, а до нея изглед към целия кремъл в Казан. Другите са строежи останали от времето на Волжска България
                  Attached Files
                  (\_/)
                  (°_°)

Comment

Аз обаче имам снимка и ще я пусна, само да я открия къде е .

Comment

Ето още от Волжска България: гробницата на кан Челебир + статия, строеж и герба на Биляр
                      Attached Files
                      (\_/)
                      (°_°)

Comment

Warlord написа
                        . Другите са строежи останали от времето на Волжска България
                        Грешка. Тези строежи са от монголско време, т.е. след Бату.

staro haro написа
                        На печата на един от руските царе управлявал около 50 години след Иван Грозни освен другите титли е изписано и "царь болгарский", но никъде между титлите няма упоменаване на татари.
                        Разбира се, че е важно какъв е произхода на населението .
                        Малко уточнение. Титлата "княз болгарский" е прикачена към титулатурата на руските владетели в 1462, от вел.княз Иван ²²². Повод за това е временното завладяване на част от Казанското ханство и по-специално град Болгар-оттам и болгарски.
                        Титлата "Царь Казанский" е присвоена в 1552, когато е завладян Казан. Както виждате тук няма и помен от етноними. :sm100:
                        Last edited by Grifona; 17-01-2006, 02:10. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Няма в историята случай, в който някой да е цар на град. Ако беше така, трябваше руския цар да е цар на всеки град, който Русия превзема и титлата му да е няколко страници.

Царете са на държави и народи. Ще рече, не е заради град Болгар, а заради България и българите. А Казански - заради Казанското ханство.

виталий написа
                          Может наоборот, не с наказательной целью а в целях поощрения .
                          Так-как практически всех жителей Казани Русские войска уничтожили, то шанс остаться в живых был только у хозяев домов, где были расквартированы войска, т.к. за домом надо было бы кому-то ухаживать.
                          А ти сигурен ли си, че практически всички са били унищожени? Нима руснаците, като завладеят нещо, унищожават практически всички? Аз имам друго впечатление.
                          Last edited by ; 17-01-2006, 11:57. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Grifona написа
                            Грешка. Тези строежи са от монголско време, т.е. след Бату.
                            А кулата и гробницата на кан Челбир (1178 - 1225)? И те ли са му били построени по-късно от татарите? :lol:
                            За другите не знам от кога са точно, но както виждаш следват същата архитектурна линия в строенето, която е ясно, че е възприета от българите, защото татарите са били номади, които не са имали такива строежи.
                            (\_/)
                            (°_°)

Comment

Печатът е на цар Михаил Романов (1613-1645) на него са изписани в три реда титлите му - цар на различни присъединени територии: Астраханското,Казанското и други царства и княжества и в най- вътрешния кръг са изредени земите на присъединените и покорени народи - там са и българите.

Comment

Люди. Вы не там булгар ищите:
                                Выдающийся татарский археолог и историк Р.Г. Фахрутдинов справедлив считает, что татарская народность произошла не от булгар, а сформировалась в Золотой Орде в XIY - начале XY вв. от прибывших вместе с монголами тюркоязычных татар, известных в Тюркском Каганате с 552 г., и западных кыпчаков (половцев) без всякого участия булгар. Булгаро-чувашей татары начали ассимилировать только в Казанском ханстве. Тюркологи всего мира поддерживают теорию Н.И.Ашмарина о булгаро-чувашской языковой и этнической преемственности. Н.И. Ашмарин в исследовании “Болгары и чуваши ” (Казань, 1902) на основании анализа огромного комплекса источников сделал следующие выводы: 1) “Язык волжских болгар тождественен с современным чувашским” (С. 38); 2) “Современные нам чуваши представляют из себя не что другое, как прямых потомков волжских болгар” (С. 49). Татарские завоеватели края, “унаследовав то политическое значение, какое сначала принадлежало болгарам, и отчасти и их культуру и приняв ислам, стали потом сами приписывать себе болгарское происхождение” (С.50). Член-корреспондент Академии наук СССР Н.И. Ашмарин же в 1925 г. писал: “Все данные языка и истории говорят за то, что чуваши – потомки древних болгар; но если это так, то следует думать, что древние волжские болгары были известны под этим названием только у других народов, сами же себя называли чувашами” (см. Петров М.П. О происхождении чуваш. Чебоксары, 1925. С. 61).

Link (рус) http://www.chuvashia.com/cap/main.asp?prev=3410&pos=7

Чувашский женский национальный наряд

Чувашский национальный костюм
                                Last edited by VETUS; 18-01-2006, 15:33. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                                X