Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фашизма и демокрацията - герои антиподи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Колеги, като чета изказванията ви, забелязвам една и съща повтаряща се грешка. Включително се отнася и за “Капитана” в частта на изказването му за съдебната система. Вие, може би, поне така ми се струва, от време на време, като че ли се усещате, че нещо в тая система не се връзва. И сегиз-тогиз, предлагате някакви “ремонти”. Та в тази връзка, наскоро в Института ми се наложи да пиша един реферат върху статия на В.П.Макаренко (завеждащ лабораторията по проблеми на философските политики към Ростовския университет) засягаща проблемите около неефективната държавна администрация. Та и той, като вас, но разбира се в много по-голяма степен, осъзнава, че нещата не вървят. И в статията си изброява човека това, онова, първо, второ, трето, н-то. Обаче и той като че ли прави същата грешка като вас. Просто бъркате симптомите с причните за конкретното състояние. Толкова ли не виждате? По вашата логика излиза, че двустранната бронхит-плевмония трябва да се лекува с аналгин и аспирин. Да, ама не! Проблема с настоящата система, демокрацитя, не в това че тя не работи ефективно. А че работи прекалено ефективно! Но тя не работи за мен и вас, а за когото трябва – нейните създатели. И проблема няма да се реши с един ремонт. И преди съм давал примера – то е като да пуснеш програма за борба с вируси, която е заразаена. Ефекта е нулев. Но, …, отчита се дейност. И хората с розови очила се връзват. Необходима е цялостна замяна на системата. И то замяна с фашизъм.
    От къде ще дойдат парите ли Сър Грей? От икономиите. От иакарването на сивата икономика на светло. От въвеждането на строго и бързо съдебно производство. Как ще се изкара сивата икономика? Сивата икономика ще я извадят хората с черните униформи. Единствения риск е, да ги изкарат вече мъртви, щото нашите “Мъже в черно” не си поплюват. Шегата настрана, има пари и както и Капитана отбелязва, проблема е в тяхното разходване. Проблема не е само колко произвежда едно общество. Проблем е и каква част от произведеното остава на разположение на обществото. Именно чрез увеличаване на последното, ние бихме могли да финансиране операциите си.
    Гоги, паричен ресурс има и той не е таен. Факта, че сега той не се използва така, както е изгдно на населението се обяснява с наличието на демокрацията. Тесните частни икономически интереси, които защитава тя, обсебват този ресур и той остава “таен”, скрит за хората. А като казах национализиране, не се изразих съвсем правилно. Аз говорех за здравеопазването. Там големите болници трябва да се национализират. Нямам предвид пълно национализиране на сектора. Защото какво имаме днес? Един мост (стоматологичен) струва от порядъка на 1000 лв.! А държавата ти поема ЧАСТ от стоматологичните разходи за ЕДИН зъб годишно. За ваденето на един зъб. И как да си плати човек, като средния доход на глава от населението възлиза на около 200, максимум 250 лв. на месец? Това показва стойността на хората при демокрацията. Така че при фашизма, здравеопазването трябва да бъде, до голяма степен, безплатно. Защото висша ценност при фашизма е държавата. А както Хитлер е казал: “Държавата – това са хората!” Също така имах предвид, че няма да се допуска приватизиране на такива отрасли като енергетиката – която е ключова за страната. Може да се помисли и за окрупняване на селското стопанство, защото то може да е печелившо само ако се реализира икономия от мащаба. Въобще държавата би станала голям и силен играч на пазара, като това не означава пълно националзиране на икономиката и отблъскване на чуждите инвестиции. А за адвокатите, Капитана правилно интерпретира ОЧЕДИДНОТО съдържание на думите ми. Ставаше въпрос за наказателните дела. Там където казуса се свежда до “Държавата срещу еди кой си”.
    Голум ИМЕННО фашизъм се иска! Защото средствата няма да идват. Те са си тука, само че при ДЕМОКРАЦИЯ ТЕ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПО ТОЗИ ЗЛОВРЕДЕН НАЧИН, ТАКА СЕ Е ПРАВЕЛО, ТАКА СЕ ПРАВИ, ТАКА ЩЕ СЕ И ПРАВИ. Ако някой иска реални а не формални промени, ще трябва да смени алгоритъма, политиката. И защо си мислиш, че фашизма би провеждал просто някакво образование? Какво, под каква форма, в какви количества, в каква последователност да се учи ще се решава свише така, щото на излизане от гимназията или университета да нямаме просто “Маркетолог”, “Инжинер”, “Счетоводител” и др., а да имаме фашист-маркетолог, фашист-счетоводител и т.н. Всичко ще е премислено, цялото внимание и време на децата ще е ангажирано, ти за това не бери грижа. Е, в “информационната ера” провеждането на подобна политика няма да е лесно. Но, това са технически въпроси. А когато има добра воля, ресурси и поле за действие, ние фашистите сме доказвали че и планини можем да поместим. Защото силата на фашизма извира от идеологията, от абсолюта. А когато има дефиниран абсолют, …, тогава и крепости като “Ебен-емаел” могат да се неутрализират със 72 човека. А свободата на словото си е проблем. Фашизма, колкото и да е по-съвършен от своите аналози, си е диктатура, а при диктатурата винаги има тенденция към ограничаване не само на свободата на словото, но и на всички свободи. Това го признавам. Но наистина, аз говоря не толкова за тотално ограничаване на словото, а за свързването му с отговорността. Това би бил “лайтмотива” при едно ново фашистко управление – искате свобода? Моля, заповядайте, но тя върви ръка за ръка с отговорността. Ние няма да допуснем да се дрънкат глупости и явни лъжи. Ако някой каже “Х е крадец и ползва гауллайтерството за да се облагодетелства!” Да го докаже с съда! Ако ли не може, е тогава ще кърти камъни.
    Голум, питаш за политическата система и държавна организация. Аз не виждам как могат да се забранят партиите. Защото тръгне ли се по този път, ще трябва да се забранят всички граждански организации, които се явяват от жизнена необходимост за гражданското общество. А това ние не бихме направили. Така че партиите няма да се забраняват, дори и тези на врска основа – като ДПС. Това поражда серия проблеми, които могат да се обединят в поне две групи.
    1. Как да се попречи на партиите, които са привърженички на Триадата: демокрация-ционизъм-мафия да мътят съзнанието на хората?
    2. Как ще се реши въпроса с изборите, защото наличието на действащи политически партии налага да има избори?
    Ами това са въпроси, на които тепърва трябва да се отговаря. Защото нещата са важни. Демократичната система е организирана около многопартийната система. На нея до голяма степен почива и идеята за разделение на властите. И все пак концепцията за “баланс на властите”, заложена в демокрацията, среща голяма критика днес и на запад, като вече се признава че това е само метафора. Този принцип днес иронично се нарича “блокада на груповите интереси”. Така че промени ще трябва да има. Но те не би трябвало да доведат до забрана на партиите, камар че фашизма не е политика “еднодневка” и за да се почувстват придобивките от него ще са необходими поне 12-20 години необезпокоявано управление. А това е трудно осъществимо при наличието на партии. Споменах разделението на властите. То би се запазило. Ще си има законодателен орган, изпълнителна власт, съдебна система. И все пак те ще са свързани. Те ще се подчиняват на водещата роля на фашистката конституция. В която пък ще са залегнали принципите на фашизма. В този смисъл, те ще са отделни, но ще действат в такъв синхрон, сякаш действа не е една система, а един човек. Поне така е на теория. Реализирането на това в практиката ще е много трудно, особено в началния 12-годишен период. Просто тогава ще е трудно да се различи читавия човек от служителя на чужди интереси. Това именно ще наложи и силно развитие на органите за последващ контрол – държавните репресивни органи. Те ще трябва да обезпечат добрата работа на цялата държавна машина. А след като изтекат първите 12 години, тогава вече последващия контрол няма да е така необходим. Защото кандидатите за съоветните постове ще носят щампа “Направено във Фашистка България”, те ще са надеждни. Тогава ще се съкрати и държавния репресивен апарат и той ще изнесе дейността си извън граница.
    Какво ТОЧНО имаш предвид под държавна организация?
    Ааааа, и като споменах репресивния апарат, че са сетих … Той ще е много важен за успеха на всичко, това е ясно. В този ред на мсили, няма да сбъркаме ако го опишем като своеобразна “антивирусна програма”. Проблема с антивирусните програми е, че ако те са заразени става истинско мазало. А в разглеждания случай проблема се услилва от голямата власт, която е концентрирана в ръцете на единични хора. Това означава, че ако те са “къртици”, за единица време могат да извършат повече поразии отколкото в условията на демокрация. Можем да очакваме, че в условията на фашизъм те ще бъдат открити по-бързо отлкото при демокрацията, но ми се струва, че това няма да компенсира нарастването на властта. И колкото по-голям е този апарат, толкова по-податлив ще е той на инфилтрация от страна на Триадата демокрация-ционизъм-мафия. Същевременно именно в най-трудните начални 12 години този апарат ще трабва да е най-голям. Получава се ситуация от типа СНВО – ситуацията е нормална, всичко е осрано. Така че, явно ще трябва да се създаде съответната структура, която да следи тия дето ще следят всички, но разбира се без следящите ги. Иде реч за контраразузнаването. Целта е то, бидейко много по-малобройно от репресивния апарат, да бъде по-трудно за инфилтриране. 100% гаранция няма, но задача на контраразузнаването ще бъде да се избргне прерастване на СНВО в ОБНП – осиране без надежда за почистване. Риск – има. Но къде го няма?
    Месия, режима няма да е подтиснически, така че ще разчита на тия хора. Ти неправилно тълкуваш фашизма. Новия фашизъм няма да е някаква безмозъчна система дето и прави кеф да тормози хората. При ФУС-2, както и в миналото при ФУС-1, всичко ще се прави за хората. С тази разлика, че сега фашизма се е поучил от грешките си. А и времената днес са по-умерени и всички действия ще са съобразени с настоящия контекст и в никой случай няма да пренасят старите похвати в наши дни.
    И нещо друго. Не знам дали си давате сметка, но няма принципна разлика в принципа на управление на държавата между фашизма, демокрацията и комунизма. И трите системи са организирани около концепцията за абсолютизация на властта. Абсолютна власт има и в трите: при комунизма тя принадлежи на народа, или поне така се твърди, но органите на абсолютната власт са изкарани на светло, но много трудно се стига до ситуации където те понасят отговорност, средно положение по адрес на отговорността; при демокрацията абсолютната власт въобще се отрича, при нея има “равновесие на силите” – тук хората (защото и при трите системи може да говорим за “органи”, “институции” имащи абсолютна власт, но тя не се носи и реализира от тези бездушни “неща”, тя се релизира от хората заемащи съответните постове) имащи абсолютна власт са скрити от общественото полезрение и управляват тайно, не може да се търси отговорност, те са нпълно имунизирани; при фашизма ясно и категорично се казва – властта е абсолютна, носител на властта е еди кой си, той е изваден на светло, отговорността е 100% - за справка, съдбата на генерал-лейтенант барон фон Шпонек, които бе разстрелян задето изостави без разрешение позициите си при Парпач, като пози начин застраши положението на цялта 11. армия и по този начин и цялата Група Армии Юг. При фашизма няма значение дали си “генрал-лейтенат”, дали си “барон”, дали си “фон” дали си Господ – след като имаш абсолютна власт, носиш и абсолютна отговорност. Това си е 1:1 идеалната бюрократична система описана от Макс Вебер. При фашизма няма да има с какво да се оправдаеш – няма някакви си колективни органи за вземане на решения. Няма зад какво да се скриеш. Ето ви гаранция за добра работа в полза на обществото.
    Месия, аз сега съм фашист. Но цели 9 години бях комунист, макар че това е силно казано за едно хлапе, но все пах бях много надъхан. Аз познавам истински комунисти, Месия, и това са много чисти и читави хора. Наистина, те вярват в една утопия, но моле те, нека спазим приличие и не ги окичване с такива унизителни определения, те не са го заслужили. Определенията може и да са верни, но именно благодарение на хора като тях, днес, нашата страна я има. И нито аз, нито ти, нито който и да било във форума, има МОРАЛНОТО право да хули тези хора. Аз може и сега да съм върл идеологически враг на комунизма и неговите привърженици, но им отдавам и заслужената почест. Ще съм благодарен, ако го правиш и ти. Що се касае репресиите, вече казах. Тенденцията ще бъде този последващ контрол да се измести от превантивния – чрез образованието и пропагандата. За да се задейства и даде резултат превантивния контрол ще са необходими поне 12 години. Ако е достатъчно добър, може да стане и за 10. Нашата задача ще е да се намери обща цел за този период. Това е технически въпрос, Месия, все ще измислим нещо. Пък и обстановката днес е толкова мрачна, ще общи и големи проблеми и цели колкото си щеш. Наистина, прави си, че ще трябва да намерим занимавка за хората, докато фашизма не се установи безвъзвратно. Когато това стане, те ще видят плодовете на труда си и няма да искат да се сменя системата, а само да се модернизира и подобрява. Тогава хората ще са и читави, излекувани от “вируса”, и няма да е пробелем самите маси да решават какви да са промените, защото тогава те ще са подготвени. До този момент, ще се наложи да поддържаме нещата “на командно дишане”, а тук трябват и репресивни органи, това е неизбежно за нещастие.

П.С. Извнитете ме за дългите постове, но тъй като аз защитавам фашизма самостоятелно, ми се налага да “водя бой по всички цели”, а това отнема време и място.
    "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Фашо, абе ти въобще чел ли си някоя по-сериозна политико-икономическа история на Третия Райх и на фашистка Италия??? Опасявам се че не, защото изводите ти са абсолютно фантастични.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

1. Фашо, струва ми се, че или не си чел, или не си схванал нашите постове.
        2. Строят, както ти си го мислиш няма практически нищо общо с фашизма. А и ти прооускаш главните елементи, които пречат на твоите идеали да стигнат до осъществяване:
        - никой обществен строй няма толкова висок КПД, не си го и помисляй даже
        - обществото се състои от хора - а те бързо налагат своите лични, малки корективи върху "великите идеи"; и изведнъж системата почва да куца ... а що бре? ами, някой малък човек взел бурмичка оттук, друг преместил някоя тухла, че лично на него да му е по-удобно - и хоп - зданието почва да се клати застрашително - и никакви мерки, освен крайни, няма да ти помогнат да го заздравиш отново - докато го поправяш от една страна и размазваш дребните хорица с техните проблеми, от другата, там, зад гърба ти, други също такива правят своите малки промени ...
        - демокрацията, както се каза, а особено в източно-средиземноморско-ориенталския си вариант не е кой знае какво. Даже не прилича особено на такава. Обаче - и това не е маловажно - пътят към лична свобода за индивида - нещо, което аз лично много ценя, именно, защото съм живял двадесет години в другия строй и знам какво беше - явно минава оттук. Колкото и да е жалко. Или може би минава. Но, мога да кажа със сигурност, че пътя не минава през някаква форма на диктатура.
        - кой според теб ще управлява твоята утопия? Кой ще са тия индивиди, които изведнъж така ще се загрижат за общото благо, че да загърбят изцяло личния си интерес? И то - имай го предвид - после никой няма да каже "благодаря". Просто хората не са такива. Та, как си представяш въпросния управник, живеещ в средностатистическата "панелка" със семейството си - как няма да се изкуши, как половинката няма да му натяква, защо Петров видиш ли има един-какво си ... но да не продължавам, то си е ясно.

А и, доколкото сме видели досега, всички утопии, особено тези, измислени от особено добри и състрадателни хора в крайна сметка се обръщат в изключително жестоки кръвопролития.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е, не бих могъл да форумлирам основните си антитоталитарни възражения по-добре от Воланд :tup: . И бих добавил, че не веднъж съм чувал приказките, че за прехода е необходима авторитарна и дори тоталитарна власт, но съвсем не съм съгласен с тях - вече споменах защо.
          Фашо, както спомена и Империал, оценката ти за ефективността на фашизма и национал-социализма са твърде фантастични, оже би трябва да ги провериш отново.
          Що се отнася до споменатите от теб мерки и бегло очертаната политическа струкутра - тя непритежава никакви фашистки (или национал-социалистически) черти, освен названието, което добавяш към нея. Даже се родее в по-голяма степен със социалзима като реализация.
          Както и да е, основният ми довод е срещо твоята главна теза - че демокрацията е неефективна форма на управление и държавна организация, в сравнение с тоталитарната форма, предлагана от историческия фашизъм. Първо, всяка една тоталитарна власт е със значително по-нисък КПД от демокрацията в познатия ни западен вариант (тук ще я разглеждам обощено, за да не затъваме в безсмислени в разглеждания аспект подробности). Както относително, така и абсолютно. Преглеждайки историческите примери, лесно ще забележиш, че много рядко някоя тоталитарна власт е успявала да просъществува повече от 60-70 години. Дори средния живот на подобни управления обикновено се движи в границите на 30-40 години, като към края на този период системата започва да показва все по-явни признаци на разпад. Разбира се, ти би могъл да възразиш, че това не важи за фашизма, но според мен моделът, показан ни от СССР в общи линии би се повторил, ако да речем фашистка Италия или национал-социалистическа Германия по един или друг начин бяха избегнали войната и продължеха мирното си съществуване.
          Докато западния модел демокрация и съответната политическа система, която го е формирала, са показали че са значително по-устойчиви и притежават много по-голям потенциал за модернизация и промяна според изменящите се външни и вътрешни условия. Впрочем - и по-голяма издръжливост на външни заплахи (все пак, именно тази политическа система досега е излизала победител в схватките си с тоталитарни системи).

Comment

Демокрацията - кучета я яли... Поне в нашата версия. Просто направихме нещата по най-лошия възможен начин. И все още така ги правим. Изтъркан, но правилен лаф - не свобода, а свободия.
            Още в началото искам да кажа, че единственото бъдеще за България, което смятам за подходящо, това е демокрацията. Но според мен избрахме много лош път за достигането й.
            Всичко се обърка от 1989 още. Не ни трябваше демокрация, а диктатура. Някой полуумрял от жажда в пустинята, ако му дадеш вода колкото иска, просто ще умре. Та така и ние, жадувахме за свобода, но не можеше да стане по-лошо от това да я получим всичката наведнъж. Та така, диктатура ни трявбаше както вече казах. Не съмнителни избори за още по-съмнителни партии, които се сменяха през 2-3 години /а с това и цялата насока на държавната политика/, а едно постоянно, неизборно правителство и един постоянен парламент от експерти, при зорко и близко наблюдение от страна на западни експерти, а след създаването на ЕС - постоянна комисия от многобройни ЕС наблюдатели и експерти във всички области, съветници.
            Това, разбира се, е утопия, почти невъзможно на практика, защото в края на краищата някой все трябваше да избере тези всички експерти, и това нямаше да е никой друг, а добрата стара ДС, която както знаем излъчи 80% от първоначалната опозиция. Но аз обичам да си мечтая
            И все пак имаше и има много неща, които можеха да се направят по друг начин. Можеше да се въведе ценз за избиратели - възраст и образование. Е не е демократично, но някои слоеве просто не знаят какво искат... Можеше да се въведе образователен и възрастов ценз за депутати. То и сега е 21 години, но можеше да е 40. Много съжалявам, но не мисля, че един млад човек или един пияница или един необразован могат да допринесат с нещо за развитието на българското законодателство.
            Все още не е късно да се затворят границите за стоки. Нямам предвид да не се внася. Но трябва да се помни, че докато разчитаме на амбулантна търговия с чорапи и гащи по улиците, няма да имаме нормална държава. Трябва да се произвежда. Ама как да произвеждаш, като направата на едни качествени български обувки струва 25 лева? А навсякъде е пълно със симпатимни нетрайни тайвански ментета по 24... Това е трагедията - от чужбина се внася всичко супер евтино, но на пазара то не се предлага евтино, и все пак на цена, която убива българската производство... И ако индустриалното производство е залог за развитие на държавата, то селскостопанското производство е залог за оцеляването й, а и там картинката е същата...
            Май работата опира до народопсихология. Поляците се бунтуваха даже по времето, когато можеха да падат глави. А тук, днес в свободата нашите работници работят като черни негри, в мизерия и за мизерни пари, но си траят и си бъхтят...
            Не можеше да се развие по-лош сценарий от директният, еднодневен преход тоталитаризъм - демокрация. Трабваше ни поне 10 години преход, диктатура със затихващи функции, постеренно отпускане на каиша, за да има време да се освестим, да се образоваме, да изградим някакъв морал. Всичко опира до преминаването на собствеността, на икономиката от държавни в частни ръце. Затова от комунизъм /диктатура без частна собственост и с държавна икономика/ трябваше да минем през някаква периферна форма на националсоциализъм /диктатура зачитаща и стимулираща частната собственост и частната стопанската инициатива/, за да можем да дадем пълна свобода най-накрая на един богат и доволен народ. Вместо това под знамето на номиналната свобода се превърнахме в народ от сенки. Да, свободата ни е номинална. Само дето можем да псуваме спокойно властта... Признайте си, свободата е пари. Инж. Иванов, баща на 2 деца и владелец на двустаен в Мусагеница - какво го грее, че вече може свободно да пътува в чужбина, като няма пари за види леля си в долно уйно? Как му въздейства факта, че вече свободно се внасят коли и не се чака с 15 години бордеро, при условие че не може да си позволи и Трабант на старо, а и да го купи - не може да го изхрани? Дори и прекрасната свобода на избор не представлява нищо. Да, инж. Иванов е умен и мислещ, той знае за кого си струва да се гласува и кой ще избави държавата от проблемите. Ама това няма практическа стойност, след като срещу всеки буден Иванов стоят 10 заспали идиота?? Не ми казвайте, че свободата ни не е номинална, прекалено трудно ще е да се убедя...
            Разбира се, и ЕС, и Световната банка, и МВФ и кой ли още не са за бой и ХХХ, тяхната политика спрямо нас е доста нацистка в най-лошия смисъл на думата, но да не се отплесвам, че става много дълго.
            Само ще кажа, че не искам друго, а един от мазните дебелогъзи европейски експерти да поживее 1 месец тук със 150 лева. След като скача до небето, че това са безброй много пари и не може минималната заплата да се увеличи дотолкова... О дааа, банковата система и икономиката ще пропаднат, ако се правят подобни стъпки. Ами да пропадат, защото доли и следвайки тези теории, пак сме доникъде, явно че са или погрешни, или преднамерено българоубийствени... както и да е, заставам може би до Фашо с някои от теориите си, но с други пък съм на противоположната страна. Въобще, политиката е кучка, бих "изцедил един гущер" на цялата работа, ако не засягаше така съдбоносно нашата Родина...
            На нож!

Comment

Е, ако ще изброяваме проблемите от онова време ...
              Първо - безспорно още не бяхме "узрели" като политическа култура, за разлика от чехите и унгарците. Но пък, момента дойде така или иначе.
              Второ, много лошо подейства това, че първите избори ги спечелиха червените - най-вече за психологическия климат в страната. Но за съжаление за това в голяма степен вина имаха и сините - главно с политиката си на разделение. Според мен те трябваше да се държат като победители и да претендират, че всички са зад тях, а не да отделят част от хората като врагове - така наливаха вода в мелницата на комунистите Нещата щяха да си дойдат на мястото може би.
              Трето, както ти вече отбеляза - нашия проблем - че много хора, активни комуняги изведнъж "обърнаха резбата" с извинение и минаха от другата страна, където успяха за много, подозрително кратък период да направят кариери и да отблъснат още хора от идеята (мен например - аз си гласувах за Дертлиев, но другите маймуни не можех да ги понасям).
              Четвърто и може би най-важно - чиновниците, тези същите, "саботьори" от живково време си останаха на местата. Те и тогава нищо не разбираха, а в новите времена ... командна демокрация - това се получи у нас. Икономистите, тия, дето преподаваха социалистическа икономика изведнъж някак си започнаха да разбират от пазарна такава - е, виждаме последствията - все още сме една от страните с огромен външно търговски дефицит и все по-изчезващо производство дори на такива елементарни и някакестествени продукти за нашата страна като ябълки, чесън, картофи ... абе ...
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Прав си, вече споменах, всичко е въпрос на народопсихология. Защото докато хората са израствали като общество и личности по света, тукашните само на Андрешковщина /с главно А/. Не са ни лоши хората, българите са добри хора по начало, просто имаме адски тежко наследство. Защото докато примерно чехите са били част от културната Австро-Унгарска империя /пък нека да се оплакват, че не са ги ценели много високо там /, ние сме били част от средновековната феодална османска империя. А и не само това, ами сми били роби, бити, тъпкани и почти безправни. После Освобождение, ама после войни, национални катастрофи, преврати, диктатури, социализъм... Кога да се изградим като нация, в смисъл да си създадем политическа, правна, административна култура... Но не е изцяло наша вината. Обвиняват ни, че докато чехи, унгарци, поляци, германци, всички имат своята Пролет, Събития, Солидарност и т.н., ние сме си мълчали, траели и носили. Е да, ама в никоя от тия държави не е имало такива разстрели, после такива лагери, такава добре работеща човесосмазваща машина...
                Това е проблемът. Не е в лошите закони. Те си имат слабости, но основният проблем е в прилагането им.
                Разбира се, че теорията ми за преходът от диктатура към демокрация с помощта на друга диктатура е фантасмагория. Няма как да стане.
                Директното преминаване от тоталитаризъм към демокрция е най-лошият, но и единствено възможен сценарий. И тук ни удари под кръста липсата на дори наченки на гражданско общество. Обществото контролира системата от една страна, законът от друга. Формално има всички възможности за това. Но Андрешко нито знае, нито му пука. Нищо, че неговата коже дерат. Затова започнахме с равен старт, но културните народи след 10 дни влизат в ЕС, а ние пак сме си в нашата любима безтегловност, неяснота и мътна вода. /Казвам влизане в ЕС, но това е най-малкото. Зад това стои по-добра държавност, по-висок жизнен стандарт, икономика и т.н. и т.н./
                Както споменах, една "благородна" диктатура, която да учи хората на демокрация и да им дава свободите една по една, когато хората са готови, щеше да е най-добрия вариант за преход. Само дето тя можеше да се състои единствено чрез завладяването не от страна на Франция или Германия примерно. Иначе до покълне на местна почва, просто не става. Защото всички лостове за управление бяха в старите апаратчици и дс и т.н. Не съм съгласен, че червените спечелиха първите избори. Да спечелиха, но в последствие, след подаване на вота и преди обявяване на резулйтатите... Първоначалният вот беше друг, после естествено имаше "Гасете лампите" и малко пренареждане на бюлетините...
                Въобще какъв преход, то това си бяха старите мутри... Хората в другите соц-държави имаха опозиция. А ние какво имахме - Петко Симеонов, Спасов, Петър Слабаков /!/, Каракачанчето, Воденичаров, Желю "Маркс" Желев.... От тези, най-първите в СДС, се сещам единствено за Филип Димитров да не се е оказал подставено лице, по-късно депутати от БСП и т.н......

Накратко, това ни е трагедията. Демокрацията е автобус, всички сме в него, на волана е гражданското общество. Поне така се оказа в държавите, които постигнах много от 1989 насам и заслужено влизат сега в ЕС. А нашият автобус е без шофоьр. Разни идиоти се боричкат за кочана с билети, един дърпа кормилото, друг го дърпа него за косата, трети рипа на газта, докато четвърти спи върху спирачката, драго чая се бие с евгени минчев за скоростния лост, а целия народ е насядал по задните седалки, псува, пише с маркер мръсни думички, люпи семки и не му пука, че много отдавна се въртим в кръг, вместо да вървим напред. Успокояваме се, че около нас има и други автобуси, значи не сме сами, значи посоката е вярна. Е да, ама да им видим регистрационните номера, единият е от Букурещ, другият от Тирана...
                На нож!

Comment

Прави сте, разбира се. Но капитане (една малка поправка), да ти кажа - не само у нас е имало лагери, разстрели и т.н. Така че да не се оправдаваме с това- в Унгария е било много по-лошо, да речем. За СССР няма да споменавам - там си е ясно (но си имат разни "събития"). Просто атмосферата у нас е била такава и според мен вина за това имат и авторитарните режими от преди социализма (защото и те не възпитават нещо повече, за съжаление). Общо взето, от Освобождението насам много рядко и съвсем за краток е имало що годе демократично управление в България.

Що се отнася до твоите мечтания за преходна диктатура, те не са чак толкова фантасмагорични. Просто трябва да обърнеш поглед в друга посока - към азиатските социалистически държави (е с едно изключение - КНДР, ама там нещата са съвсем като в "1984"). Там успяха да направят това, от което явно имаше нужда и тук - икономически преход, бавен и внимателен, докато политиката си остава в ръцете на едно малко или много авторитарно управление. И сега са твърде много пред нас - дорни и държави като Виетнам, което е доста потискащо.

Comment

Оф бе Голъм ми то тогава трябва да си признаем, че сме тъпи като говеда, бият ни а ние си теглим колата... я по-добре да си измислим извинения :lol: :lol:
                    На нож!

Comment

капитане, що толкоз мрачна картинка нарисува в интерес на истината смятам, че разликата между нас и не само околните, ами и по-напредналите държави не е чак толкова голяма колкото ни изглежда, ама песимизма е нещо модерен напоследък
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Еееех, каква картинка ми се иска да нарисувам... Ама... Рисувам това, което виждам, може и да съм песимист За себе си не се оплаквам, в никакъв случай, ама виждам наоколо си българи, които не могат да отидат на почивка, не могат да си купят свестни дрехи, не могат даже за здравето си да се погрижат... и така 15 години!!! За съжаление много голяма част от българите е така. а нели знаеш, българинът все гледа в чуждата паница, та и аз като гледам в тяхната и ставам и песимист, и радикал :twisted:
                        На нож!

Comment

ами аз всекидневно псувам американската държава, институции и порядки, какъв извод може да си направиш от това
                          albireo написа

Comment

Извод... не занм, не знам... Може би че навсякъде е кофти? Или че отдавна не си бил в БГ? Нямам представа, сам си задавам купища въпроси, както може да проследиш в последните ми постове, сериозно се двуумя какво всъщност е правилното за нашата действителност /като изключим неоспоримо ефикасните, но за съжаление невъзможни масови разстрели :lol: :lol: :lol: /
                            На нож!

Comment

правилното е че вече е късно за радикални мерки... така че ще си караме по течението. Лека полека ще се подобрят нещата.

освен това хората забравят че в началото на '97 практически се излезе на изходно положение и се започна отначало
                              albireo написа

Comment

ох добре че са руснаците да внасят българско сирене че иначе...
                                albireo написа

Comment

Working...
                                X