Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фашизма и демокрацията - герои антиподи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Един тъп въпрос: "защо Фашо използува думата "ние" когато говори за Германия?".

Comment

защото така ни е по-весело
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

еее ти сега ли го забеляза това Култов е тоя Фашо жалко, че нещо се е загубил вече. Може би е на около 85 години ветеран от ВСВ и за това така..
        Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

То много хубаво че е весело. Ама на мене мие много любопитно да му чуя конкретните мерки какточно ще оправи страната ако предположим че стане фашистка и негова милост е фюрер.

Comment

Предполагам, че ги пази в тайна. За да са изненада, един ден, когато на власт се върнат някакви тоталитаристи, без значение как ще им е името.
            Апропо, как мислите, има ли шанс в България да се случи това събитие (ако Европа не се меси)? Според мен вече е отминало времето за такъв сакатлък, но знае ли човек, какво може да се случи из тез несигурни ориенталски краища
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Не, не ми се вярва да може тук да се случи подобно нещо, дори и ако никой не се меси отвън. Вярно, наглед са налице необходимите социални условия, но това е само на пръв поглед. В действителност разликата е огромна, защото у нас няма скрита социална енергия, която да извира от излъгани исторически надежди (в сравнение с характерната ситуация от онова време в Германия и Италия (както и други европейски държавици)).
              Разбира се, както показва по-съвременната история, подобни събития могат да се развият и в сравнително по-спокойна социална обстановка, но тук се намесва липсата на втори фактор - към момента няма (и не виждам да се набелязва) съответната силна социална група, която да съчетава в себе си историческо късогледство, енергичност, организираност и пламенност на вярата. Ако подобна група/групи се появят, то вероятно рано или късно от средите им ще бъде излъчен и съответният силен лидер. Но струва ми се (надявам се), че това е невъзможно, не и в нашата социална реалност и условия.

Comment

Здравейте отново. Не, хер лейтенант Витман, тук съм. Но във връзка с предаването на един много важен курсов проект, ми се наложи са потуша бунт в екипа си. Представете си, моя екип си бе въобразил че докато аз ръководя може да не се спазва правилото: Когато един командва, всички се подчиняват. Е, бе им разяснено, и то на два пъти, че това няма да мине пред един фашист.
                Та сега по същество. ЩЕ се опитам да отговоря на репликите ви в хронологичен ред.
                Имперец, да, има го План Z. Но нека ти припомня спора "Махан срещу Маккиндър". В него ясно и недвусмислено се доказва превъзходството на морската сила и необходимостта на една държава от силен флот, ако тя иска да е нещо повече от регионална сила. Така че този план не бива да се разглежда като нещо повече от опит да се върне подобаващото място на Германия.
                Сър Грей, недей да подценяваш фашизма. Той е способен на развитие, само че ние не сме имали шанс да го докажем, просто на някои това не им изнася.
                Имперец, казваш че думата "социалистическа" в името на партията е блъф след като запазваме частната собственост. Нима? Нима страни със социалистическо управление като Франция, Италия, Испания и др. да са обявили частната собственост и предприемаческата инициатива извън закона? Не мога да се съглася с думите ти, защото те не отговарят на действителността.
                Драгостинов ... Ти говориш за некомпетентния ефрейтор ... Да ти кажа право, и аз не веднъж съм се съмнявал в идеите на Фюрера за водене на войната. И до ден дмешен не съм стигнал до крайно мнение. Но струва ми се, че не може да се отрече, че той има поглед над нещата. Нека само ти припомня операцията срещу Франция. Кой разработи плана? Майнщайн. А кой го отхвърли - генералния щаб. Като на това отгоре прати най-компетентния си офицер да командва някаква забравена от бога дивизия няйде в Силезия. А да ти напомня ли кой се досети, че можем да ползваме този офицер? Именно некомпетентния ефрейтор. Именно той забеляза гениеалното в плана на Ерих. А гигантската операция при Киев? НАшите генерали нстоявали за атака по Москва, но Хитлер е осъзнал че това би било грешка. Щяла е да се повтори съдбата на Наполеон и ние щяхме да изгубим войната още през 1942г. Това е част от "дебита", но разбира се има и отрицателна страна, нея всички я знаем. И аз ни най-малко не я отричам, но все пак редно е да се погледне всичко. И поне на този етап, аз смятам че у Хитлер има както гениални хрумвания и смели решения, така и пълни и необясними (ако не беше умопомрачението, на което вече се позовах) постъпки. Дискусията, във всеки случай, не е завършила по този въпрос. За Молотов-Рибентроп. Този договор разделя и Полша, има го в тайния меморандум. Но без "благословията на СССР, ние никога нямаше да нападнем Полша. От своя страна, ако СССР искаше да води мирна политика, и ако възнамеряваше да води отбрана, тя никога нямаше да разруши бариерата от д-ви между него и нас, никога нямаше да вкара воиските си в политически нестабилни територии и никога нямаше да занемари и демонтира отбранителните си линии. И ние и те се готвехме да се нападнем. При нас, това бе заявено още в "Майн кампф". За тогавашния фашизъм, комунизма е бил най-голямото зло, защото я него са виждали опит да се наложи пълно господство на ционизма в света. Това е и основния мотив зад войната с СССР. Конкретно: мотов за войната със СССР отнела живота на милиони хора е комунизма. Това е еврейск отворение, целящо налагане по заобиколен начин на ционизна в света. Това е ТОГАВАШНИЯ МОТИВ, аз лично считам комунизма за по-малко зло от демокрацията и вече постнах мотивите си за това.
                Гоги, ти ми поставяш интересен казус. Да си призная, не се бях замислял над него. Разбира се, една подобна програма ще отнеме месеци за да се разработи и огледа от всички страни, но за да не излезе че бягам от въпроса, ще нахвърлям някои щрихи и общи положения. Както вече не веднъж имах възможност да заявя, основен момент във фашистката политика е държавата. Държавата е висшата ценност при нас. Но същевременно, ние сме дефинирали държавата като: Държавата - това са хората. Ето защо и нашата политика би била за хората. Добре знаем, че двата основни носещи елемента на едно общество са образователната и здравеопазващата системи. Ето защо, именно те бяха така грижливо и систематично съсипвани през последните 14 години. Ние бихме опитали да ги възстановим. Но и в двете направления ще е трудно.
                1. Първо за медицината. Ами тя вече е до голяма степен в частни ръце. Държавните болнични заведения тънат в разруха, те са разядени от корупция, персонала им вече не е на едновремешното ниво. А аз национализиране на бранша и дума не може да става. Значи ще трабва да развържем кесията. Ще се наложи да налеем пари в здравеопазването, защото в една фашистка държава живота на ЧЕСТНИТЕ хора е безценен. Същевременно, ще се наложи да се изгради адекватна контролна система, свързана разбира се с репресивните органи, която да съблюдава равилното разходване на средствата.
                2. Образованието е ключа към успеха на фашизма. Днешното поколение го доказва. То е на 90% за бракуване. Фашизма не може да си позволи подобно нещо, той не може да го допусне. Ще се проведе мощна образователна реформа. Ще се преосмисли ролята на средното образование. То вече няма да е придатък на основното. То ще е обвързано с висшето. Ще се променят учебните планове - какво е това изучаване на чужд език още в първи клас? Срам и позор е и отпадането на произведения като "Аз съм българче"! Ролята на училищата, като цяло, във възпитанието на децата ни ще се повиши рязко. Това се налага от все по-малкото време, което родителите имат за възпитанието на децата си. Възпитание, в духа и традициите на старата школа, на морала, дисциплината и добрите нрави. Свинщината царяща днес няма да се толерира ни най-малко. И като казвам роля на учлищата за възпитанието, не се ограничавм до там. Държавата ще се намеси дори по-рано! Ще се създадат организации покриващи целия период - от най-ранна детска възраст, та чак до абитуриентските им балове. Децата ще членуват в съответните организации. Те няма да се чувстват изоставени и ненапътствани. Ние ще ангажираме времето и вниманието им. Всеки ще има роля, всеки ще се подготва, но по интересен и съобразен с добрите нрави начин. Това разхайтване, дето го има днес, ще го премахнем. И положението, че родителите имат все по-малко време за децата си, вече няма да е минус. Защото така държавата, сиреч партията, ще възпита по-добре децата, защото в тях е бъдещето. Те ще трябва да поемат щафетата един ден и ние ще трябва да ги подготвим. Въобще сериозни, радикални и ориентирани в дълбочина ще са мерките тук.
                3. При фашизма промени би претърпяла и съдебната система. Веднага ще падне мораториума над смъртното наказание, пък дори това да породи проблеми с нашите европейски партньори. Ние няма да се оставим да ни се диктуват условия. Съдебната система ще се опрости, за сметка на структурите на полицията, разузнаването и тайната полиция. Делата ще се улеснят, защото лесно ще се събират доказателства. Адвокататите, най-добре би било фда обгазим с Циклон Б веднага, ама за нещастие това няма да се прави. Нито пък това ще се предприема срещу което и да било друго съсловие, етнос, социална група, или друга подобна структура. Независмо колко е вредна тя за държавата. Ще ни се наложи да ги търпим, няма друг начин. Но съдебната рефрорма ще даде, в последна сметка, водещата роля на прокурора, а адвоката ще е изтикан в ъгъла, просто ще им разменим местата.
                4. Свободата на словото няма да бутаме. Тя истината си работи за нас. Е, много журналисти са нагли и изопачават фактите до неузнаваемост, но тая среща ще я играме на техния стадион, не може всичко да ни е домакинство, нали тама? Все пак ние сме си джентълмени и ще дадем на мафията, демокрацията и корупцията - разбирай на световното врейство, шанс да се защитят.
                5. Армията няма какво да я бутаме, полицията ще е достатъчно силна и няма да се налага разширяване на въоражениете сили.
                6. В икономиката, обаче ще има промени. Някои отрасли ще се национализират, други ще спрат приватизирането си. Там промените ще са много и тука няма да влизам в подробности.
                Сега трябва да излизам, но ако има конкретни въпроси по позицията за някои теми, с удоволствие ще дам отговор.
                "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Da, az imam wypros - otkyde shte wzemesh pari za wsichko towa?!
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

И аз тамън това се канех да питам. Ще развържем кесиите, ще харчим за това, ще харчим за онова. И общо взето не разбрах какво преч1и приналеичето на този таен паричен ресурс посочените промени да бъдат направени и сега? А почнеш ли да национализираш автоматично ще изгониш чуждите инвеститори.
                    Адвоката в ъгула казваш.демек да отнемеш правото на защита, или поне да го ограничиш в много голяма степен. Няма да се съобразиш с Европа? А в такъв случай колко ще ти изтреа икономиката? Явно не си спомяш '97.
                    Общо взето звучиш много пожелателно, но само пожелателно.

Comment

Даа, Фашо, нищо от нещата, които си написал не изисква непременно фашизъм, за да бъде постигнато. По-скоро много средства, които не е ясно от къде могат да се вземат. Дори и ако смяташ, че можеш да ги достигнеш за сметка на национализация на социалната енергия (т.е., нещо от рода на големите проекти, реализирани в тоталитарните държави), то едва ли ще се получи, защото хората щереагират по естествения им от социализма метод - на тоталния контрол ще отговорят с тотална некомпетенстност .
                      Второ,
                      Образованието е ключа към успеха на фашизма.
                      , това ми се вижда напълно необосновано. Високото и качествено образование означава много повече и разностранни лични интереси, следователно - стремеж към по-голяма лична свобода. А това е нещо, което фашизмът не предлага по никакъв начин и дори отхвърля.
                      Въпреки, че нещата с образователната ни система са много зле в момента, с мерките които предлагаш, те по никакъв начин няма да се подобрят.

Фашизъм със свобода на словото (т.е., независим печат) няма да може да съществува - без пропаганда и формиране на единен светоглед у населението, без съответната степен на контрол, няма как фашисткото правителство (партия и лидери) да се задържат на власт. На практика, със сигурност щезагубят следващите избори, а ако отхъврлят изборната система, то ще се сблъскат с някакъв тип силна съпротива, която ще се опитат да погазят и оттам нещата ще се плъзнат по познатата ни наклонена плоскост.

Но най-интересно ми е да обясниш как виждаш политическата система и държавната организация в тази твоя визиноерска България?

(отделно, това което си споменал като доказателство за "уменията)" на Хитлер във воената сфера - Киевската операция, е по-скоро доказателство за обратното. Именно с нея окончателно изчезват каквито и да е надежди за успех на кампанията 1941-ва. НО тъй като това е страничен въпрос, можем да го обсъждаме (ако имаш желание) другаде; въобще - стратегическите военни решения на Хитлер до е дно са под всякаква критика (за сметка на политическите, които са много добри)).

Comment

Мда, образованите и интелигентните хора са практически винаги опозиция на потисническите режими. Така че, недей да разчиташ на тях. Ти ще им даваш пари и възможности да се учат, но в момента в който се изучат достатъчно, първото нещо, което ще направят, ще е да станат врагове на системата - тайни или явни.
                        Освен това, системите със силово управление не толерират оставането на компетентни и инициативни хора по върховете. Винаги се получава така, че тези хора много бързо започват да дразнят висшестоящите заради наличието на собствено мнение, нерядко - къде-къде по-разумно от това на "вожда". А и по-принцип в такива системи се толерират верните и несъмняващи се хора - а съмнението както е известно е присъщо именно на интелигенцията. Та така.
                        Колкото до останлото, не мога да не отбележа, че тези разсъждения съм ги чел, чувал и т.н. Това са разсъждения на човек, продължаващ да живее в тоталитарна действителност. Този сорт разсъждения съм чувал много пъти преди 10-ти от членове на партията - правоверни, но също и твърде наивни. Единствения начин, Фашо, да задържиш властта в една тоталитарна държава са репресиите. И то - колкото по-дълго продължава съществуванието на тоталитарната държава, толкова повече ще се налага да разширяваш репресиите. Също - ще се наложи да ограничиш образованието - и то драстично, като сложиш свои хора, идеологически верни, които по възможност да спират всеки опит за прогрес. Иначе няма да се задържиш. Това са закони на този тип общества, които могат да се пренебрегнат само в тези случаи:
                        първо - в началния период, първите 2-5 години, когато оше я има "еуфорията от революцията", когато проблемите могат да се обяснят със "злия стар режим". Справка - СССР, Райха, Италия;
                        и второ - ако има някаква голяма, обща цел, която може за кратък период (максимум десетина години) да обедини по-голямата част от нацията. След това енергията се изчерпва и колкото повече си хвърлил за да запалиш тълпата или е била по-голяма целта, толкова по-силен ще е отлива. Справка - СССР (Райха и фашистка Италия не успяват да преживеят войната все пак) - там след войната нещата стигат чак до бунтове в лагерите, при все майсторството на "Вожда на народите", който почва чистката почти веднага след войната.

И какво остава накрая? За да се задържиш в такава система трябва просто да си много дебелокож, много добър в интригите и готов да проливаш кръв. Ако искаш идеята ти да просъществува де.

Другите демагогии, които са написани оставям без внимание - все пак демагогията е за простия народ, който би тръгнал след такъв лидер. А струва ми се, че българите вече се натърпяхме на такива неща. Глупаците (в политическо отношение ) струва ми се рязко намаляха. Че даже някои взеха и да проглеждат. Но, не се отчайвай - има надежда. Виж, в Северна Корея да речем нещата ще ти дойдат точно по мярка. Говори се, че и Куба има това-онова, може и там да се пробваш. Тук-там из Южна Америка може и да е останало нещо ... знам ли? Е, най-малкото, можеш да потърсиш - ако наистина толкова искаш тоталитаризъм, сигурен съм, че в крайна сметка ще го намериш някъде ... под някаква форма ... знам ли, света е пълен с изненади.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Оценявам тънката ти ирония, Воланд, но ми се струва, че не си особено прав за това, че глупаците намалявали, напротив, имам тъкмо обратната становище - ако нещата продължават по същия начин и ако Европа не се намесва / което е невероятно/ има големи предпоставки ако не за фашистки , то поне за достатъчно авторитарен режим. Така че ако си представим някаква ситуация на идеална изолация, Фашо нищо чудно и да стане фюрер някой ден.......
                          А за другото си абсолютно прав.
                          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Я, тука много приказки се приказват, значи е време да цъфна и аз! Ха добре съм ви дошъл! :lol:

Само искам да вметна, много си прав М-р Воланд, че между социализъма-комунизъма и националсоциализъма - колкото и да са близки наистина, има една тотална и невероятно голяма разлика - частната собственост. При комунизъма идеята беше и ризата на гърба ти да стане партийна. А това да имаш 2 жилища, частна инициатина, бизнес... Господи помилуй!!! А кафевият строй се характеризира с уважение към частната собственост, разбира се при условие, че дедо ти не се казва Моше или че не решиш на публично място да се цепиш колко хубаво нещо, разбириш ли, е либералната демокрация :lol: :lol:

Друго, аз верно вервам, че Германия не се стреми към световна война. Имам предвед, не и през 1939. Програмите за превъоръжаването й го доказват. Доказват го и спомени на партийци и военни от Германия от онова време, но кой знае защо се верва на Сульо, Пульо и Муньо Саксдавървинамайнатаси, но не и на тях. Но това го казвам в контекст на последващия въпрос: Защо се фърлиха всички на Германия, като чопна половин Полша, а СССР като глътна другата половина даже го погалиха по гръбчето, че да се оригне, да не получи колики? Политиката е жена със съмнителна репутация, така да се каже

А колкото до точките за оздравяване на нашата республика, ето и моето виждане:
                            1. Здравната система - амчи нема нищо лошо в това да има и частно, и държавно. Частното - плаща се от джоба, то е за тия дето парата не ги бие, ами направо ги шиба, като Дон Леонсио - негър памукоберач.
                            А държавната - за тези, които не могат или не искат да си плащат. Парите доколкото може от държавата, но до голяма степен и от здравни вноски. Капка по капка - вир. Пари има, просто се управляват, направляват и разходват по порочен път. Лични наблюдения имам как примерно едно диагностично консумативче стъпва на българска земя с етикетче 10 цента, но след редица прекупвачи-вносители и подкупени търгове за доставка, влиза в медицинския апарат вече на цена 10 долара... И това е най-малкия пример.
                            Така че просто опираме до контрол, строг контрол, много контрол, правна регламентация и повече затворническа площ.

2. Образованието верно куца. Трябват по-образовани учители с по-големи заплати. Може и малко по-добри учебни планове, макар и наличните да дават отлични резултати, когато биват прилагани както трябва. Така че май пак опираме до повече контрол. /В БГ адски много ни куца контролно-надзорната дейност. И катаджии, и всякакви инспектори и всичкш подобни въобще гледат да кашират 10 лв, вместо да констатират и отстранят нарушение/.

3. Долу ръцете от съдебната система! Тя си е добра като структура, но ужасна като кадри. Просто отново трябва контрол - да няма неграмотници и корумпирани. А за адвокатите - определено Циклон Б! Е добре, при делби, разводи и т.н. може. Но в наказателното производство са просто вредни, занимават се само да измислят фалшиви истории в полза на престъпника. Все пък прокурорът не е сляп преследвач, не е едната страна, прокурорът е длъжен да работи в полза на истината - независимо дали тя е зад държавното обвинение или зад подсъдимия. Прокурорът да покаже фактите такива каквито са, а съдът ще отсъди, виновен или напротив.
                            Иначе системата е екстра, първа инстанция отсъжда, втора преразглежда от гледна точка фактите по делото, трета и последна преразглежда от гледна точка правилното прилагане на законите. Системата е отлична, но отново контролът накуцва, ама много!

4. Свободата на словото? Определено трябва да се ограничи. И то не да се забранява публикуване на това или онова, а статиите да са подписани и журналистът да носи сериозна съдебна отговорност за написаното. Това всъщност не е ограничаване свободата на словото, а свободията на изопачаването.

5. Армията май е тръгнала по верен път - не голяма, професионална. Но все пак всички на общо основание трябва да минават поне по 3-4 месеца елементално военно обучение.

6. Икономиката минава през митницата. Я да се сложат едни мита, я да станат китайските боклуци по-скъпи от българските стоки... Като има търсене, има и производство. Тия стоки и храни дето идват отвън на ниски цени, те убиват българското производство. А липсата на производство обрича холата на мизерия. Българските стоки няма да са по-скъпи - защото вносните са евтини само до 100 метра след внасянето, после се почва едно прекупуване, надценки и т.н. Вносните стоки влизат в България, убиват родното производство, но достигат пазара на цени, които не са по-ниски от тези, на които ще предложем нашите стоки.
                            На нож!

Comment

Е, привествам, капитане, твоето включване .
                              По втората точка (защо видите ли се нахвърлиха на Германия, а на СССР - не) обяснението е очиведно и не е в това "колко лоши и коварни са западните демокрации" . Ако се повгледаш по-внимателно в историята, ще видиш, че Германия сериозно прекалява от 1938-ма - то не беше Австрия, Чехия и не знам какво си. И всеки път - нямаме повече искания, само това и край... Та не е много чудно, че накрая се стига до разширяване на войната и вината за това съвсем не е на Британското или Френското правителство - те са пасивни в случая и само реагират на събитията (след като предварително са обявили какво ще последва, ако Германия нападне и най-вече, след като са се заели достатъчно сериозно да разрешат проблема с дипломатически средства (но на Хитлер му се иска именно война с Полша, а не урегулиране с дипломатически средства)). Естествено, че Хитлер не желае тогава войната да прерасне в световна, но точно така се получава и то в резултат именно на неговите действия (войната става общоевропейска).
                              Към СССР западните демокрации се отнасят по абсолютно същия начин, ноне забравяй, че той започва да върши същите "магарии" малко по-късно, когато войната с Германия е вече факт (прибирането на половината Полш става чак на третата седмица от началото на войната и е добре прикрито като законна самоотбрана срещу Германия, поради което донякъде минава, макар и само донякъде - за френското и британското правителство това е сериозен проблем, който после дълго време ще бъде дипломатическа спънка в преговорите между СССР и западните съюзници, които продължават да настояват СССР да върне полските територии (макар и след възстановяване на Полша)). И когато СССР напада Финландия, французи и британци (особено първите) са много навити да помогнат на Финландия с войска и оръжие, дори и с риск това да предизвика война със СССР. И почти успяват да го направят.
                              Така че заключението, което правиш капитане, ми се вижда малко неточно. Вярно е, че Хитлер не запалва съзнателно световна война (макар че очевидно се стреми към доминиране на субконтинента), но неговите действия започват процеса.

Що се отнася до останалото - съгласен съм, основният проблем е именно в липсата на самосъзнание (контрол и но най-вече самоконтрол). А свободата на словото няма защо да се пипа - достатъчно е журналистите да носят съответната отговорност, когато пишат нещо.

Comment

Даа, има правда в думите ти!
                                На нож!

Comment

Working...
                                X