Кои са според Вас най- добрите военноисторически анализи на участието на Българската армия във военните действия срещу Германия. Сега си давам сметка, че не съм попадал на нещо стойностно по въпроса.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Участието на България във Втората световна война 1941-1945
Collapse
X
-
Гост
-
Българската армия в Отечествената война 1944-1945
Здравейте!
Като разглеждам форума със съжаление разбирам че няма в него почти нищо за участието ни във ВСВ .Ето защо реших да постна тези данни.Надявам се да е интересно.
мобилизирани-1 фаза:448 000
2 фаза:122 000
загуби-убити,ранени,пленени-1 фаза:16 463
2 фаза:15 459
мобилизационно напрежение:12.4%
уствали съединения:
пех.див:16
кав.див:1
кав.бр:1
брон.бр:1
материални разходи:133 000 000 000 лв.
загуби на противника:около 95 000 убити,ранени,пленени
разгромени прот. съединения:11-13 див.
По късно ще постна и инфо за организацията на армията като Order of battle както и за Съветската помощ.
Comment
-
Без-отечествената война? Да, много големи жертви даваме, при това - да си го кажем - напразни и излишни. Поне според мен. Един пример - ако си спомням вярно числата, в едни безсмислени и погрешни операции срещу наземни германски части ние губем повече пилоти, отколкото в тежките неравни битки с американците... :tdownНа нож!
Comment
-
Гост
Много добра идея и информацията е отлично поднесена. Ще е любопитно да има още.
След като, при тези сътресения в страната и командването и сред офицерите войната, макар и с грешки, е водена така успешно, представям си нивото на българската армия от онова време /пред и след 44-та/!
Може да е водена с грешки, обаче не на вятъра. Лошото е, че като сме я водили, не сме били в състояние да си поискаме нашето си, вкл.да ангажираме руснаците с това, като вече техни безапелационни съюзници.
Comment
-
Аз мисля, че не сме били в състояние да искаме каквото и да е. Картата е разчертана от тримата задн... големи политици, исках да кажа /инвалидът Рузвелт, българомразецът Чърчил и човекомразецът Сталин/, определено е кой до къде ще се простира и какво ще получи или загуби... Безкрайно тъпа история, оказваме се все на неподходящото място в неподходящ момент :lol:На нож!
Comment
-
Гост
kapitan написаАз мисля, че не сме били в състояние да искаме каквото и да е. Картата е разчертана от тримата задн... големи политици, исках да кажа /инвалидът Рузвелт, българомразецът Чърчил и човекомразецът Сталин/, определено е кой до къде ще се простира и какво ще получи или загуби... Безкрайно тъпа история, оказваме се все на неподходящото място в неподходящ момент :lol:
Hans Delbruck написаА коя е тази Отечествена война?
Comment
-
продължение
Хм,като гледам темата пак отива към тъпите политици,а на мен ми се иска да пообсъдим българската армия,бойните операции и въоръжението
в последния голям конфликт в който участваме.
PS:И накрая мисля,че геороизма на българския войник в тази война въобще не може да бъде оспорен.
танкове:
Panzer ²V:97 бр.
Шкода t-38:35 бр.
Прага:10 бр.
Щурмови оръдия:
Maybach ²²²:55 бр.
броне автомобили М-222 и М-223:20 броя
самолети:276 бр.
арт.единици:?
влекачи:?
камиони:?
автомобили:?
коне:?
Тука нямам инфо,тъй че ще се радвам,ако някой даде светлина по въпроса. :nworthy:
Съветската помощ
патрони:138 000 000
снаряди:895 000
мини за минохвъргачки:460 000
ръчни гранати:974 000
Comment
-
организация през 2-те фази
² фаза:
² армия-ген.-лейтенант Владимир Стойчев
-1 Шопска пех.дивизия
-2 Тракийска пех.дивизия
-11 Резервна пех.дивизия
-Парашутната дружина
-1-ва дружина щумови оръдия
²² армия-ген.-майор Кирил Станчев
-4 Преславска пех.дивизия
-6 Бдинска пех. дивизия
-9 Плевенска пех.дивизия
-12 Добруджанска пех.дивизия
-1 гвардейска Софийска дивизия
-Бронираната бригада
-2 Конна дивизия
-2-ра дружина щурмови оръдия
²V армия-ген.-майор Асен Сираков
-5 Дунавска пех.дивизия
-7 Рилска пех. дивизия
-2 Конна бригада
²² фаза:
Първа българска армия-ген.-лейтенант Владимир Стойчев
-3 Балканска(по-късно преименувана в Дравска)пех.див.
-16 Беломорска пех.див.
-8 Тунджанска пех.див.
-10 Родопска пех.див.
-11 Резервна.пех.див.
-12 Добруджанска пех.див.
-Независим попълващ полк
-Независим арт. полк
-Независим пионерен полк
-Независимо противовъздушено отделение
-Бронирана дружина-22 танка Т-4
-Свързочна дружина
Comment