Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добре казано за реваншизма.
    Бери_цд, нъцки. Аз нямам проблем с никакви, повтарям - никакви, паметници, проблем имат хората като теб, надаващи вой за този или онзи паметник. Това го казах неведнъж.
    ПП "Народна памет"? Ако се навлезеш малко в дейтали, ще откриеш че "народната памет" е съвсем малко различна от народния фолклор, не само в България, а навсякъде. Народ, вторачен в миналото, не може да тръгне напред. Но това е много обширна тема. Тук за паметника на загиналите американци - да си го слагат, тяхна си работа.

ПП2 Още нещо - ако още веднъж се опиташ да нареждаш на някой потребител дали може или не може да пише, ще последва бан.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
      Добре казано за реваншизма.
      Бери_цд, нъцки. Аз нямам проблем с никакви, повтарям - никакви, паметници, проблем имат хората като теб, надаващи вой за този или онзи паметник. Това го казах неведнъж.
      ПП "Народна памет"? Ако се навлезеш малко в дейтали, ще откриеш че "народната памет" е съвсем малко различна от народния фолклор, не само в България, а навсякъде. Народ, вторачен в миналото, не може да тръгне напред. Но това е много обширна тема. Тук за паметника на загиналите американци - да си го слагат, тяхна си работа.

ПП2 Още нещо - ако още веднъж се опиташ да нареждаш на някой потребител дали може или не може да пише, ще последва бан.
      Значи какво - нареждал съм на някой да може да пише? Добра формулировка, браво. Много хубав начин за общуване - обиждане, заплашване, псевдо-научно перчене. Йей.

Не виждам общото с фолклора - бомбардировките над София са нещо, което на чисто емоционално ниво определя до голяма степен възприятията на много българи за останалия свят. Емоционално, не рационално. Да, днес живота си тече нормално и от тези бомбардировки има само спомен - както казваш, искаме безвизов режим, искаме добри отношения. Но никой няма да строи паметник на визов режим, всеки паметник отразява историята. Този прочит на историята не ми харесва, това е. Ти казваш, че не ти пречи? Добре, на мен ми пречи. И тъй като това е паметник, а не жилищна сграда има (или би трябвало да има) значение мнението на болшинството. Работата на историческите институции в България не е да почитат всички хора на земята, а първо българите, след това всички останали. Обидно е да няма паметник на загиналите хиляди ЦИВИЛНИ български граждани от тези бомбардировки, но да има на чуждите ВОЕННИ жертви. И докато Вие двамата може да се смеете и да наричате това исторически реваншизъм, аз (без изобщо да искам да обидя някого) смятам Вашето схващане за нихилистично. И ако тръгнем с този студен, безпристрастен подход - за какво изобщо трябва да се строят каквито и да е паметници?!
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Правилно си мислех да изтрия темата още в началото.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Аз се намесвам в тази тема, само за да внеса малко факти.

Столичен общински съвет
          Заседание No 73 от дата 23.09.2010
          18. Доклад вх. ¹ 66-02-762/16.09.2010 г. относно изграждане на паметник на загиналите американски граждани, служили в България и загинали през Втората световна война. Докл. Петър Диков
          Гласували: 35 За, 1 Въздържал се, 1 Против (Против е само независимият общински съветник и управител на софийския клон на телевизия “СКАТ” Данчо Хаджиев)
          Тук:

има видеозапис (отиди на Цялото заседание - Изтегли на компютъра. Там има 1.1 GB видеофайл на цялото заседание. Виж от 2:53:50 до 2:57:20.) на дебатите и гласуването на тази точка. Оказва се, че според главния архитект на София, Петър Диков, това предложение е съгласувано с положителни становища със Съюза на офицерите, сержантите от запаса и резерва, Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата на запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство и останалите ни офицерски организации. Всичките са били изпратили положителни становища.
          Last edited by dibo; 08-10-2010, 00:33.
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

Comment

Още един линк, изясняващ горния:

През изминалата седмица получихме десетки писма на наши читатели, които споделят мнението си за новооткрития паметник на американските летци, загинали в България по време на Втората световна война.…
            We don't see things as they are, we see them as we are
            ---Anais Nin----

Comment

къде се намират военните ни гробища край Одрин???

имам загинали роднини там и незнам от къде да разбера, къде точно са загинали и къде са погребани!!!! ако може няко да ми помогне ще съм му благодарен!!!!

Comment

Военни паметници и гробища

Дали българското общество е готово, дали е узряло, дали надживя дребнавия си и понякога неразбран патриотизъм и най-вече партизанщина!?!

Ако на горните въпроси отговорим с положителен знак, значи сме готови да направим организация по направата на паметна плоча на загиналите немски войници при Жабокрек.

Събирам мнения по въпроса! Мисля, да поставя въпроса пред немското посолство, защото според проф. Божидар Димитров инициативата трябва да дойде от тях.

Ако из между вас има хора, които са на ти, по този въпрос да пишат.

Поставям въпроса на беседа, за да знам какви са нагласите.
                Last edited by dibo; 18-02-2011, 17:03.

Comment

Като сме тръгнали да вдигаме паметни плочи, предлагам да направим и една такава на загиналите римски/ромейски войници на територията на България. Мисля че ще е справедливо, една империя, която е цивилизовала тези земи в продължение на близо 1000 години да е почетена с признателност от наследниците на варварите, които е култивирала.
                  Мисля че от италианското посолство ще се навият.
                  sigpic

Comment

Ами на убитите цигани? Те дори си нямат посолство да се застъпи за тях.
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Аз лично няма против да се вдигне паметник на немски войници, руски войници или каквито и да е войници, стига да не е немската армия, руската/съветската армия или т.н. В единия случай просто човешки се отдава почит на всеки един загинал човек. В другия отдаваш почит на определена държава или строй.
                      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Доколкото мога да кажа от Съюза на ветераните от войните в България ще вдигнат вой до небето. По случай 65-годишнината от края на ВСВ те издадоха книга под авторството на д-р на ист.науки Марин Калонкин, в която заклеймиха немските войски пребивавали у нас и ги обминиха във всевъзможни деяния. Според мен обаче инициативата си струва. Противници обаче ще има много, главно разни комунистически и социалистически елементи. Най-много да разбият паметната плоча, както сториха с плочата на Христо Несторов/анархист и горянин/в в село Габарево. Колкото до събитията от Жабокрек - за мен това си е чист тероризъм, който се различава от тези срещу Световния търговски център и "Света Неделя" само по броя на жертвите.

Comment

Значи ако погледнем реално България е била съюзник на германците, а руските войски поне в началото са били и са действали като окупатори. След като имаме паметник на съветската армия логично би било да има и на немските войници. Да не говорим за разликата че германците са си купували всичко, което не може да се каже за руснаците т.е. внасяли са някакви пари в икономиката ако говорим на съвременен език.
                          Въпреки че ако продължаваме така съвсем резонен е въпросът и за турските войници?

Незнам за Съюза на верераните, но все пак познавам доста хора взели участие във войната (и в двете фази, както и в освобождаването/окупацията/ на северна гърция) и мога да кажа че техните спомени определено се различават от нещата които разправяха преди 1989г. та даже някои подкрепят и сега.

Ам-гъл редактирал съм си писанията ако има още нещо редактирай смело - но се съмнявам че паметниците на съветската армия са направени с руски средства.
                          Last edited by han asd; 29-12-2010, 10:26.

Comment

Не знам защо се захващате с подобно нещо. Честно казано, дори не виждам смисъл не само в начинанието, но и в тази тема.
                            Вдигането на паметник на загиналите войници от дадена нация е работа на съответната нация - те трябва да мислят за това, да се грижат, да влагат средства. Когато става въпрос за поставяне на паметник в рамките на друга държава, въпросът за тази друга държава може да стои само в рамките на даване или не на разрешение. Обаче ние какво общо имаме с цялата работа - не ние ще решаваме този въпрос.
                            Проблемът на темата е, че няма нищо общо с ВСВ (не се обсъжда момент от нея). А и лесно ще се отклони в посока на излагане на лични пристрастия или одобрение за "тези" или "онези". А последното влиза в разрез с насочеността на форума и с правилника. Вчера се взимаха мерки по този въпрос, не ми се иска и днес да се налага да се прави същото. Така че, прегледайте си постовете и ги редактирайте, а за темата ще се реши в рамките на деня.

Comment

Паметна плоча на загинали немски войници в България

Съжалявам, че постнах тема не където трябва, ама нали съм новобранец тук.

Благодаря за мненията!

Става въпрос за възпоменателна плоча, а не за паметник!
                              Бях възхитен по време на визитата в Нормандия миналата година, по време на честванията. От срещите ми и разговорите с английски, американски и канадски ветерани останах единствено и само с положително мнение за характера, подготовката, дисциплината и уменията на немския войник. Макар да са били един срещу друг, тези войници си имат своето уважение. Те са били, само едни изпълнители.
                              Бях също така възхитен и от грижата, което полагат за гробищата на немските войници, за паметниците и т.н. Това е защото една Франция, страдала неколкократно от немския военен ботуш, показва своята цивилизованост и хуманност към обикновения войник.

Бях на Жабокрек 2009 г. и заснех червената истерия на тази прословута бандитска атака. В момента правя проучвания, за себе си. Взех интервю от Станишев, и неколцина комунисти, които явно пред камерата се почустваха леко притеснени от въпроса ми - Мисли те ли, че трябва да се постави паметна плоча на загиналите немски войници, както в Белгия, Холандия, Франция, ествествено Станишев отговаряше уклончиво, чисто политически, без ясна позиция. Защо ли се учудвам! Попитах същото и отявлен червен корифей, като Велко Вълканов предстедател на анти-фашисткия съюз и знаете ли, той каза, че би било възможно да се помисли, но задължително с надпис, че войниците са били жертва на варварски режим и така нататък. И за да разбера, какво мисли по въпроса младия социалист, спрях момче на около 20-22 г. и го попитах същото. Той се съгласи, макар да беше много далеч от тематиката и знанията, какво е станало на прословутия Жабокрек.

Събирам още мнения!

Comment

До баня Мадара в София има паметна плоча на германски летец

Comment

Working...
                                X