Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    направо е за в подпис... яко ме разсля ! яко!
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

    Comment


      И аз като добричлия да кажа, че не е приемлива идеята за военен турски паметник във Добрич. Това ще се превърне като свещено място-сборна точка за не малобройното турчеещо се население на града и няма да мине време, когато лудите глави, ще започнат да веят турски национални знамена и да се пеят националистически турски песни.

      Comment


        И това може би няма да е лошо за противовес на българските национални знамена и националистически песни, така обичани от някои.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          albireo написа
          Баце, култов си. Признавам те...

          Сега виждам как съм го написал исках да кажа, че във военните гробища в Добрич почиват останки на турски войници. Заради този пропуск имаш бира от мен, а аз ще искам билет за някои твой ръгби мач


          tonev и аз да измисля нещо за подпис да бъда наред с великите личности :p


          Айде стига шеги, сега пак сериозно. Някой да е чувал скоро нещо по въпроса какво ще има ли паметник или не. Че скоро не съм си ходил към Добрич.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

          Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

          Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

          Comment


            Shelenberg, като си идваш към Добрич, :type: пиши едно ЛС да пием по бира-две!-А!? :drink:

            Comment


              Няма проблем, даже може да си направим среща (вече правехме една) ама като гледам май няма да е скоро, но ще видя има един малък вариант да си дойда доста скоро. Но стига сме спамили, ако измислим нещо ще отворим отделна тема.
              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

              Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

              Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

              Comment


                Sir Gray написа
                И това може би няма да е лошо за противовес на българските национални знамена и националистически песни, така обичани от някои.
                Не че нещо, ама какво лошо има в българските национални знамена и песни и то в България ?

                Извинявам се че се отклонявам от темата.

                Comment


                  Според мен най-добре ще е да бъде изграден общ паметник на загиналите войници в Добруджа през периода на ПСВ.
                  Предложението за изграждане на турски военен паметник мисля че е неуместно . пък и като се има предвид кой го прави, което също им значение.
                  Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

                  Comment


                    Ето обещаните снимки.
                    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                    Неизвестен руски адмирал

                    Comment


                      Обновяват гроба на ген. Михаил Савов



                      Похвална инициатива. Дадена е и кратка биографична справка. Но там удобно е пропусната зловещата, водеща и решаваща роля на този човек за 16 юни 1913 г. Българинът има доста избирателна историческа памет... Особоно когато му липсват основни познания и когато трябва с нея -историческата памет - да решава злободневни политически задачи.

                      Comment


                        Николай,прости моето невежество,но за каква зловеща роля става въпрос?

                        Comment


                          Генерал Савов наистина е един от главните виновници за "престъпното безумие" но като се направи анализ на цялата му военна и политическа кариера мисля че паметника все пак е заслужен.Не казвам че трябва да му се прощава 16 юни но неговите заслуги като строител на българската армия не трябва да се пренебрегват.

                          Comment


                            Михаил Беров, внук на ген. Михаил Савов: От смъртта си насам ген. Савов най-много е бил хулен и много рядко - признаван

                            05 октомври 2007 | 10:03 | Агенция "Фокус"



                            Михаил Беров е внук на ген. Михаил Савов, главнокомандващ Българската армия през Балканската война. С него разговаряхме след поклонението пред гроба на ген. Савов в навечерието на 95-ата годишнина от началото на Балканската война. През август 2007 г. Сдружение “Плиска” и Сдружение “Йосиф Щросмайер” възстановиха и обновиха гроба на ген. Савов. Агенция “Фокус” дари финансовите средства за обновяването на гробното място на главнокомандващия на Българската армия през Балканската война. На 5 октомври 1912 година България влиза в започналата няколко дни по-рано война между Балканския съюз и Османската империя. На този ден Княжество България и Гърция обявяват война на Османската империя. Общонационалната кауза, обединила българите, е освобождението на Македония и Тракия, останали под османска власт след Берлинския договор от 1878 г.


                            Фокус: Г-н Беров, разкажете за Вашата родствена връзка с ген. Михаил Савов?
                            Михаил Беров: Казвам се Михаил Беров и съм внук на ген. Савов, негов единствен наследник. В нашия род всяко поколение има по един Михаил. Аз съм Михаил, малката ми дъщеря е Михаела и внукът ми също е Михаил. Да се надяваме, че традицията ще продължи!
                            Фокус: В навечерието на 5 октомври с военен церемониал пред гроба на Вашия дядо бе една от първите прояви по повод 95 години от Балканската война. Как гледате на това?
                            Михаил Беров: Много се радвам на всичко това, което се случва, защото генерал Савов от смъртта си насам най-много е бил хулен и много рядко е бил признаван. Паметникът на гроба на ген. Савов е единственият в Централните софийски гробища, който е обърнат към Македония. Преди време циганите го бяха откраднали и за щастие знаех, че при полк. Петко Йотов, директора на Националния военноисторически музей, има още един негов бюст там. Навремето този бюст е бил на алеята във Военното училище. Свалихме отливка и направихме копие от него и сегашният паметник е излят от полимер бетон. Долу на паметника имаше и един венец с меч, и вероятно догодина ще сложим и него.
                            Фокус: Във Вашето семейство с какво помните ген. Савов?
                            Михаил Беров: За него се говори като за главнокомандващ на Балканската война, но нещата започват много по-отрано. Той е командвал южния фланг на Сливница през Сръбско-българската война (1885). Благодарение на това, че въпреки дадената заповед да отстъпи, той не отстъпва, са успели да задържат височината, което впоследствие е много важно за цялата война.
                            След това – по време на контрапреврата при Стамболов (1886), той е комендант на Пловдив. В града по това време има доста солидни русофилски атаки, които той парира. След това е бил началник на военното училище. Оттогава има една цяла книга със заповедите на военначалника. Бил е и два пъти военен министър.
                            След това вече идва Балканската война, когато е главнокомандващ.
                            На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война и по време на войната го освобождават като главнокомандващ на армията и се опитват да прехвърлят на него вината за атаката срещу гърците. Едно от най-интересните неща, и то почти не се знае, е по време на Букурещкия мир (10 август 1913): Когато се сключва Букурещкият мир, ген. Савов, който командва една от армиите долу, обгражда цялата гръцка армия, начело с гръцкия престолонаследник. Тогава той изпраща телеграма в Букурещ - да забавят с един ден подписването на примирието, за да може той окончателно да обгради гръцката армия и гърците да не се измъкнат от друга позиция. За жалост обаче телеграмата е скрита, доколкото знам – от тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия. Тогава, ген. Савов, и това го има в неговия архив (през 1946 г. предадохме част от неговия архив на Народната библиотека), получава едно благодарствено писмо от цар Фердинанд, който му благодари и препоръчва да отиде да се лекува в чужбина! Той напуска България и след това най-вече е бил в Германия и Франция.
                            В края на Първата световна война (1914 - 1918) се връща в България. Това е станало след пробива на Добро поле (15 септември 1918) и по-скоро - тогава го викат да се върне. Той обаче се връща късно, през 1919 г., и така не участва в Първата световна война.
                            По време на режима на Александър Стамболийски (1919 - 1923) – Михаил Савов е един от организаторите на режима на трудовата повинност, който служи за “маскиране” на българската войска. Стамболийски го изпраща пълномощен министър в Париж, тъй като тогава отношението на Франция към България е много лошо. Затова министър-председателят го изпраща във Франция като човек с много голям авторитет. В същото това време Франция води усилена война с Турция и на няколко пъти ген. Савов е викан във френското министерство на отбраната с молба – да даде сведения за турската армия, за тактиката на турската армия и т.н. Разболява се от туберкулоза и през 1928 година умира във Франция. Всички тези неща ги знам от майка ми, която го е гледала през цялото това време, когато е бил болен.
                            Много интересно е също, че политическото му завещание всъщност е насочено против династията. Той забранява и на никой не дава право да положи венец на гроба му, с изключение на майка ми... Цар Борис праща венец, майка ми го връща. И го връща два пъти. На третия път го оставят вън от гроба, отстрани. Тъй като той е считал, че династията е виновна за националните катастрофи на България...

                            Comment


                              голямо благодаря на Ресавски!

                              Comment


                                Аз също мисля че не трява да има турски паметник във Доблич.Ако ще има някъкъв паметник то по добре е да за всички загинали във ПВП,войни а не само турски които и без това не са участвали на Добружанския фронт.Аз подкрепям мнението на hinbeburg за общия паметник както писах по горе.

                                Comment

                                Working...
                                X