Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Простете но има програма и новини на Кюрдски,Босненски Черкезски и други по нацоналната телевзя ТРТ

    има Кюрдска партия ДТП В меджлиса кото са рамо до рамо с пряко са свързани с въоржените терорсти кото капят кръвта всеки ден на турски войник

    слава богу Турцте в Българя не капят всек ден кръвта на Български войник
    в Турця има малко Българи категорЧно мога да кажа Че са каЧествени хора все са с добр отношеня с турските граждани турскят народ пак е с добри отношеня ком всиЧки етноси(макар с някои издънки)

    Горното сравнение Българи Турци малко не схвашта
    извнявам се за отклоненеито

    а ето паметнка на Генерал Вазов :o
    since 1453
    from İstanbul

    Comment


      Искам първо да заявя, че по моето скромно мнение, г-н Бюлбюл прави впечатление на изключително интелигентен и благороден възрастен човек. Имах честта да се срещна с него по време на парламентарните избори през 2005 г. Смея да твърдя, че г-н Бюлбюл е последния човек, който може да бъде обвинен в някакво "нечисто" сътрудничество с ДПС или някоя друга пол. организация в България.
      По моему тук става реч за една недомислица, която търпи критики най-вече от историческа гледна точка. Стана ясно, че мястото на този паметник не е в Добрич. Искам да побързам да отбележа, че тук не става въпрос, да се отхвърля издигането днес, в България, на какъвто и да е паметен знак в чест на "турския войник", по принцип. Подобни настроения, смея да твърдя, в момента са чужди на обикновения българин.
      Трябва вече да е станало ясно, че т. нар. "масова" омраза между българи и турци, днес и тук, е една несъстояла се политическа митологема. За съжаление на някои от нас ни е трудно да го приемем...
      "...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)

      Comment


        m.minkov написа
        Явно не можеш да видиш много ясно разликата м/у отношението на българите към турците в България и м/у турците и българите в Турция....
        Разликата, е че в Турция не се подклажда ненавист от малцинството към самите себе си - обяснявам, има ли в Турция по националната телевизия новини на български и ако имаше как биха се приели от обществото?
        Има ли в Турция управляваща българска партия?
        Има ли места в Турция, в които да се води антитурска политика от българи и да се правят опити за асимилиране на населението от тях?
        Как биха постъпили властите с хора, които правят изказвания от типа "Българите вън от Родопите." - перефразирам - "Турците вън от И Тракия.", при това членове на същата тази управляваща не турска партия?
        Мога да продължавам с примерите, но не мисля, че е нужно, понеже смятам че си достатъчно умен човек и си разбрал много добре какво имам в предвид.

        Колкото до идеята за този паметник, то според мен това си е чиста провокация, за извличане на политически дивиденти от някои партии. Затова съм и против строенето на такива паметници, поне докато не почнат да се строят с цел напомняне на историта и хората, а не с цел политика и разбунване на духовете.

        Това е писано с пяна на уста. Моля за напред по-спокойно и без коментари на тема съвременна българска политика.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          Иска ми се да напомня нещо на някои участници в дискусията във връзка с целта на форума. Ако в тази тема се обсъжда това, което се е случило през ПСВ и по-конкретно - действията на турските войски в България, то темата остава напълно в идеята на форума, тъй като се говори за история. До момента в това направление действа Дибо (и Ресавски с коментар по тях), който привежда оригинални документи. Обсъждането на ролята на предложението за създаване на такъв паметник в съвременната политическа ситуация или пък мотивите, стоящи зад него, е политически въпрос и като такъв не е предмет на този форум. Т.е. първата грешка е на титуляра на темата, че е формулирал неподходяща за този форум тема. Би трябвало да я озаглави примерно "Ролята и действията на турските войски в България през ПСВ", като евентуално в първия пост да спомене откъде произлиза този му интерес - идеята за построяване на паметник. Оттам-насетне повечето участници в тази дискусия са се подвели по така грешно формулирана тема.
          Позволявам си да отправя тази критика не толкова към HELLCAT като титуляр на темата, колкото за да напомня, че "Бойна Слава" се стреми да бъде исторически форум и ще е добре всеки потребител преди да започне нова тема (или пък да пише в съществуваща) да се замисли дали въпроса, който го вълнува е исторически или не. Надявам се да спазваме това правило поне за чисто историческите раздели (какъвто е този), а да оставим политиката доколкото може да присъства във форума (а има място чак когато се превърне в история) само в общия раздел. Съвсем отделен въпрос е когато се пише политизирано или пропагандаторско мнение в историческа дискусия, но за това си има модератори.

          Comment


            ВИНОВАТ !!! :1087: :kill_myse
            SEMPER AGRESSUS

            Comment


              miralayyunus написа
              Паметнка е на Ататюрк :mhehe:
              в центъра на Одрн :mhehe:
              Извинявам се за подвеждането. Въпросния паметник ми беше представен като ген. Вазов. А дали прилича на Ататюрк - :sm113: Аз чесно а кажа някаква прилика с него не открих. Но може и да съм сбъркал. В Турция паметниците на Ататюрк са повече от тези на Ленин и Сталин, взети заедно, в Москва през 30-те години.
              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
              Неизвестен руски адмирал

              Comment


                Не е за руските войски, но пак е за гробища, и за да не отварям нова тема реших да пиша тук. Та значи по време на малък поход по маршрута х. Върховръх (над Перущица) - х. Персенк попаднах покрай пътя на две надгробни плочи надписани с арабски букви и още един камък, поставен като надгробен. (снимките, като си заредя батериите на апарата ).
                Въпросът ми е знае ли някой дали е имало селище или нещо подобно в района. ЗАщото да погребваш с надгробна плоча насред гората (е, сега е на около 40 мин от х. Върховръх) е меко казано странно.
                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                Неизвестен руски адмирал

                Comment


                  Имало е селище. Името му е Тъмръш. Не съществува след 1912г. В интернет някой беше постнал снимки на подобни надгробни паметници с арабски букви в същата околност, датиращи от 18-ти век. Ако потърсиш в гугъл е твърде вероятно да ги откриеш. направи ми впечатление, че плочите бяха на забутано място из дебрите на горите.
                  They march in full battle dress
                  With faces grim and pale
                  Tattered banners and bloody flags
                  Rusty spears and blades...

                  Comment


                    We don't see things as they are, we see them as we are
                    ---Anais Nin----

                    Comment


                      Тамръш го знам. Не е в района му. Паметниците се намират на 10-15 метра от пътя х. Върховръх - х. Персенк.
                      dibo, от линка с маршрута гробището се намира между първото отклонение за с. Чурен и това за Перущица.
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

                      Comment


                        В такъв случай не виждам кое друго селище може да е. В югозападна посока се падат развалините на село Черешово, което е изселено през 1971г. Но май не е по посоката, която се падат въпросните паметници. Странно...
                        They march in full battle dress
                        With faces grim and pale
                        Tattered banners and bloody flags
                        Rusty spears and blades...

                        Comment


                          Ще сложа карта на мястото. Наистина е странно, защото мястото е далече от с. Черешово, далеч е от Тъмръш, Чурен, Скобелево. Гробовете са в нищото. Като се заредят батериите ще сложа снимките.
                          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                          Неизвестен руски адмирал

                          Comment


                            Виждал съм близо до пътя за Персенк,преди пътя да започне да се изкачва леко към вр.Комаров камък подобни турски надгробни плочи.Някои бяха буквално в "канавката". Предполагам,че е старото гробище на с.Чурен, в миналото там са живели и мюсюлмани.Доколкото си спомням /беше преди десетина години/ селото не беше много далече.

                            Comment


                              Тъй като съм от Добрич да си кажа и аз мнението че скоро нямах много време да влизам във форума. Значи аз съм против строенето на такъв паметник, първо защото до колкото знам турските войски не участват в боевете за Добруджа и второ във военното гробище в Добрич има надгробни кръстове на загинали турски войници. Пък и на този етап не е подходящо да се издига паметник, защото пак ще почне да се вдига градуса на напрежението.
                              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                              Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                              Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                              Comment


                                Shelenberg написа
                                ...второ във военното гробище в Добрич има надгробни кръстове на загинали турски войници.
                                Баце, култов си. Признавам те...
                                Recalibrating my lack of faith in humanity...

                                https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                                Comment

                                Working...
                                X