If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
А още по-лошото е че това става точно в един момент,когато преди 2-3 години беше изпуснат духа от бутилката и се появиха всякакви радикал-национализми,национал-социализми и секви други полит-екзотики...
Нямам нищо портив издигането на паметник,но едва ли сега е точно момента,като се замисля какви ще са реакциите...
Нека мине малко време,да отшумят тия събития-ще дойде време и за паметници.Сега точно да се струпа един такъв паметник не би довело до нищо хубаво освен до повдигане на градуса на напрежението,пак ще наизлязат едни "български" партии с патетичните си речи...
Ами намира се под джамията "Султан Селим", близо до хотел "Кервансарай". Имаше някакво заведенийце и в градинката под него стоеше паметника. Всъщност после ми обясниха, че това е паметника. А з табелките на турски не успях да прочета. Тъй като се планира посещение на Одрин от няколко месеца ще го снимам и ще го сложа тук. Но ще е след декември.
Ето го отдалеч в Пешеходната зона -
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Ами намира се под джамията "Султан Селим", близо до хотел "Кервансарай". Имаше някакво заведенийце и в градинката под него стоеше паметника. Всъщност после ми обясниха, че това е паметника. А з табелките на турски не успях да прочета. Тъй като се планира посещение на Одрин от няколко месеца ще го снимам и ще го сложа тук. Но ще е след декември.
Ето го отдалеч в Пешеходната зона -
Честно казано, за първи път чувам подобно нещо. А познавам хора, които са били в Одрин многократно... Със сигурност подобно нещо щеше все да е отбелязано и някъде я в периодичния ни печат, я из интернет. Знаеш, обичаме да се тупаме в гърдите по такива поводи
Че не е мемориала на Шукри паша, не е. На мен отдалеч ми се струва, че това е по-скоро паметник на Ататюрк (като че ли на статуята отгоре е изобразен високия мъхен калпак на турските офицери от Първата световна). Не мисля, че е паметник на генерал Вазов. Поне докато не видя надписа му.
Човекът на паметника очевидно е с фуражка (линка на Дибо), но все пак е добре някой, който има надписа и може да го разчете да напише кой точно е изобразен.
С фуражка е наистина, но като гледам униформата и чертите на лицето, си е Ататюрк. Освен това надписа всъщност представлява цитат. Не е друг освен Ататюрк според мен.
Наистина е Ататюрк, преди години бях в Одрин и минах покрай джамията "Султан Селим", естествено не съм се и опитвал да разчитам надписите, но лицето на Ататюрк неможе да се сбърка все пак
Иначе и аз нямам нищо против въпросния паметник в Добрич, стига да не го правят точно в този напрегнат момент, защото ще има изцяло негативни последствия. Трябва наред с това да се строят и паметници на българи, срам и позор е че в София още няма паметник на Аспарух примерно! Също така и паметника на Крум трябваше да е в София, а не в Пловдив. А и май сме единствената държава на която пред парламента й стои паметник на чужд владетел. Абе пълна мизерия е - неможе да има паметник на основателя на държавата, ама може в парка на свободата да стърчи партизанин навирил картешницата, примерно!
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
исторята трябва да остане история,а не дасе превърне в омраза,мисля Че един прост турЧин или българин работник ,гражданин не е отговорен от напправеното от дедите си
в момента в Турция в оЧите на турцте на българте несе гледа с омраза,а мога да кажа Че с симпатия,
но в Българя оште омразата към Турското е на върха
никой да не мисе сърди нямам цел да обидя някого но
голям народ е народа в която няма омраза,която гледа напреде а не с омраза към миналото
комплекса в Българскят народ е оште на работа
а кой е по голям народ велик народ преценете сами
от мене STOP
Явно не можеш да видиш много ясно разликата м/у отношението на българите към турците в България и м/у турците и българите в Турция....
Разликата, е че в Турция не се подклажда ненавист от малцинството към самите себе си - обяснявам, има ли в Турция по националната телевизия новини на български и ако имаше как биха се приели от обществото?
Има ли в Турция управляваща българска партия?
Има ли места в Турция, в които да се води антитурска политика от българи и да се правят опити за асимилиране на населението от тях?
Как биха постъпили властите с хора, които правят изказвания от типа "Българите вън от Родопите." - перефразирам - "Турците вън от И Тракия.", при това членове на същата тази управляваща не турска партия?
Мога да продължавам с примерите, но не мисля, че е нужно, понеже смятам че си достатъчно умен човек и си разбрал много добре какво имам в предвид.
Колкото до идеята за този паметник, то според мен това си е чиста провокация, за извличане на политически дивиденти от някои партии. Затова съм и против строенето на такива паметници, поне докато не почнат да се строят с цел напомняне на историта и хората, а не с цел политика и разбунване на духовете.
Comment