If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мястото за нов паметник е идеално. При това в зона, която така или иначе подлежи на бурно усвояване. Хубаво е, че в нея е заделено място за такъв паметник.
и btw офтопик, но все пак не аз съм този, който постоянно с коментарите си отвлича темите към някаквъ офтопик:
Който е наясно (а аз напоследък малко служебно така да се каже съм навлязъл в материята) знае, че "боклуци" е неоправдана генерализация. Доста от хората обвързани с бранша хич не са боклуци. Даже напротив.
не, не, не си ме разбрал - кой говори да махане на паметници?
Аз :mhehe: Относно шестокрилия.
кало написа
просто ми се вижда излишно построяването на още един паметник в центъра на столицата
Този си беше там, не става дума за построяване, а за смяна и възстановяване.
albireo написа
Мястото за нов паметник е идеално. При това в зона, която така или иначе подлежи на бурно усвояване. Хубаво е, че в нея е заделено място за такъв паметник.
и btw офтопик, но все пак не аз съм този, който постоянно с коментарите си отвлича темите към някаквъ офтопик:
Който е наясно (а аз напоследък малко служебно така да се каже съм навлязъл в материята) знае, че "боклуци" е неоправдана генерализация. Доста от хората обвързани с бранша хич не са боклуци. Даже напротив.
Не е идеално - този район не е точно централен, а такъв паметник заслужава най-централно място /съгласен?/; от друга страна, старото място е точно където е била голямата казарма.
Съгласен съм, генерализация е. Mea culpa. Мене не от читавите, които несъмнено са налице, ами от "боклуците" ме е страх, че все те надделяват в такива начинания.
Вярно, че встрани отидоха нещата, но пък въпросът може да се свърже с точната оценка на събитията от 1918 и как е изразена тя.
Last edited by ; 01-02-2007, 20:15.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Паметника, който сега предстои да бъде възстановен, не е на "загиналите във войните", а на загиналите във войните чинове само на 1 и 6 пехотни полкове. На 4-те паметни плочи например не са били споменати имената дори на загиналите софиянци, служили в другите "софийски" полкове: 1 конен, 4 и 14 артилерийски, 37,41, 58 и 81 пехотни, 1 пионерна дружина и т.н. Възстановения мемориал ще бъде ограничен така да се каже "регионално", подобно на войнишките паметници из страната.
Според мен би било хубаво да се изгради един национален военен мемориал, на който да се изпишат имената на всички чинове от българската армия, загинали от Стара Загора до Кербала, вкл. и тези загинали в мирно време. Не е нужно да е нещо грандоманско. На мен лично много силно впечатление ми направи простичкия мемориал на загиналите във Виетнамската война във Вашингтон. Там са изписани 58 000 имена. На нашите паметни плочи ще е нужно място за поне 4 пъти повече...
А, добре, Николай, само напомням, че нещо подобно е вечния огън, вярно по руски образец, но все пак доста издържан и стилен паметник с полегналия лъв и стиховете на Вазов от "Новото гробище на Сливница", в сянката на Света София
Така е, Даниц, но това е паметника, символично казано, на незнайния войн. На мен ми се струва, че паметник на "знайния воин" също не е излишен. Лично на мен ми се струва, че дори внушението му би било по-силно....
Още една добавка в монументологията на войните, има паметник на падналите във войните в София и в градинката на Пиротска и Опълченска. До църквата. Паметникът също е доста внушителен.
Този на "Опълченска" е запазен, но е малък, общо взето има "регионално" /което не е лошо, естествено/, значение.
Паметникът от НДК наистина не съдържа всички имена, но пък е достатъчно голям, твърде добър и според мен задължително трябва да се върне на мястото си. Има сравнително нетрудни начини да му се създаде подходяща среда, читави архитекти много, само да не изпадат в съвременните увлечения.
Няма да дойде в повече -
1/ той там си беше, а всички подскачат, като стане дума за рушене на паметници, дори и най-идиотски изглеждащите; каква обаче би била пречката пред възстановяването на стари, за които, вярвам, има пълен национален консеснус относно ценността им?!
/Сега ако за това трябва да падне и без това саморазруаващото се соцнедоразумение - да пада, то и без това не беше кой знае какво, освен грозна купчина бетон..../
В края на краищата имаме една везна и от едната страна стоят плочите на полковете, от друга - това нещо. Нещата са "или-или", защото даже и да се възстанови стария, не може току така да се мести на друго място. Справедливо е да се мести новия, ако някой посмее да даде за това пари...
Тези неща си имат значението.
А вече въпросът за голям национален паметник е нещо, което заслужава по-сериозно обсъждане. Според мен той трябва да е
1/ на свръцентрално място; избор на място за отбиване на номера, показва силно неадекватно отношение към една общонационална ценност;
2/ да се предпази от модерни влияния и да не е твърде помпозен, но да изрази точно българската специфика на /да не звучи предвзето-високопарно/ подвига на тия, за които се отнася. /Знаем драматизма на събитията и отпечатъка им върхи цялата страна и историята й/.
Арлингтън наистина е добър пример.
1/ на свръцентрално място; избор на място за отбиване на номера, показва силно неадекватно отношение към една общонационална ценност
Аз предлагам да бутнем президентството и да вдигнем там паметник за чудо и приказ. Или по-добре народното събрание (може да го взривим, 3 пъти за по-сигурно), че и без това никаква работа не върши.
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Аз предлагам да бутнем президентството и да вдигнем там паметник за чудо и приказ. Или по-добре народното събрание (може да го взривим, 3 пъти за по-сигурно), че и без това никаква работа не върши.
Negative. Че не върши, не върши, ама бутането струва много. От друга страна, ти би ли дал един лев за ремонт на петокрилието пред НДК?
ПП
После да не каже някой, че се отклоняваме със Сър Грей. Не се отклоняваме, а се изразяваме образно
Gaden Gogi написа
По-добре ЦУМ, има си достатъчно молове вече, и още се строят...с доста причудливи имена
Много скъпо, пък и не е шестокрилен ЦУМ
Last edited by ; 02-02-2007, 17:09.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Не, не бих дал. Даже наскоро се чудех що стои още петокрилното. Но е идиотско да се пъчиш с някакъв паметник на "супер централно място" - паметникът трябва да е място за спомняне, не за пъчене. Там в парка отзад е много добра идея.
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment