От селото са останали само развалини... Преснимах от книгата на Вълчев една снимка. Качеството е не е много добро, защото и в оригинал не беше добре отпечатана, но все пак дава представа.
Покръстването на ахряните през 1912-13г.
Collapse
X
-
-
1912 г.е само 36 години след Батак.Войниците от 2 тракийска дивизия не са имали нужда от особена мотивация при навлизането в Тъмръш.Между впрочем чети на ВМОК /сред които се отличава особено редовия четник Яне Сандански/ опожаравят помашкото село Доспат още през 1896 г. по време на т.нар.четническа акция.Уви тъжната истина е че Балканската война е една война преди всичко на верска основа /поне до края на 1912 г./ и репресиите срещу мохамеданското население не би трябвало да са особена изненада.Всъщност началото на насилието в Тъмръш / и Родопите като цяло/ на тази основа е още от 14 век.А както е известно насилието обикновено поражда насилие....Comment
-
Снимката качена от dunyata е правена някъде през 60-те години. Към момента останките на селото тънат в огромен пущинак, а местността е истински змиярник. По-голямата част от зидовете вече ги няма, останали са само основите.
Някъде бях чел, че по онова време /1912г./ част от населението бяга в Турция, където административната власт го заселва в околността на езеро Ван. Населението кръщава новото си село отново Тъмръш.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...Comment
-
В книгата на Ангел Вълчев се разправя за осиковец,посетил селото.Трогателна е носталгията на стара жена по изоставеното село,ниви и ливади.Впрочем едноименното село се намирало по средата на пътя между Кония и Караман,близо до Чумра.Сега май е прекръстено вече и се казва Gökhüyük.Интересно ми е какви са спомените на наследниците,дали някой от тях говори още български?Някъде бях чел, че по онова време /1912г./ част от населението бяга в Турция, където административната власт го заселва в околността на езеро Ван. Населението кръщава новото си село отново Тъмръш.
Почти нищо не останало,но мястото е много красиво.Може да се отиде,но пътят е макадам и е лош.По добре през Чурен или като оправят пътя през Лилково.Някакви снимки има тукОк, а как изглежда Тъмръш сега? Има ли останки. Може ли да се отиде?Last edited by Zbelsrud; 15-06-2008, 23:20.Comment
Comment