If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Защо са всички тези цитати на английски, когато има прведена статия за фашизма в Уикипедията и на Български....е, не напълно, но мисля, че за придобиване на някакви представи мисля, че върши нелоша работа :
Брях, Галахад, нещо не довиждам сигурно, но не се съмнявам, че постовете ти са изпълнени с убедителни извадки от немски, италиански, български и съветски документи в оригинал, които несъмнено подкрепят дълбоккомислените ти тези и изводи. Мисля че всички трябва да ти се поклоним и да ти благодарим за впечатляващите познания, които споделяш с нас.
О, Galahad, колко си прав - всичките ми 7000 и нещо поста са само това - обикаляне из форума и благодарене (и всеки, които би имал търпението да ги разгледа, незабавно ще се убеди в това). Но основната заслуга е твоя, защото иначе нямаше да има за какво да благодаря и пред какво да се прекланям. И ако някой има неописуемото щастие с благоговение да изчете твоите постове не само че ще се убеди, че те са до един изпълнени с дълбоки умозаключения, но и че до едно те са аргументирани с позоваване на първични източници в оригинал (дори когато се е наложило да се донесе някоя и друга каменна плоча, това не те е спирало, да не говорим за дотоверно разчитане на отдавна мъртви езици).
Така че въпреки усилието на администрацията, подминала за жалост моите постове (но може би защото до един са благодарности, а те все пак са позволени, макар и да са спам), нивото на форума е такова, каквото е благодарение на теб - благодаря ти искрено и от сърце, Galahad-е, за форума, какъвто е сега!
В края на краищата, спокойно можем да кажем че в България е нямало фашизъм (нали все пак за това си е и дискусията). Това и на Запад си го казват - в книгата 'Фашизъм и Нацизъм' на Робърт Пиърс се изброяват 'фашистките' или 'деми-фашистките' страни в Европа - освен Германия и Италия, влизат и Испания и Португалия (но само заради много широкото и мътно понятие на фашизма). Дори под 'Военна Диктатура' не влизаме (което разбира се е истина) - там са Унгария, Гърция и т.н. България не е била фашистка и даже е била виждана като една от единствените свободни държави в Източна Европа (Марк Мазовер, 'Тъмният Континент: Европейският 20-и Век'), на път към развиване на либерална конституционна монархия. Разбира се, и това не е много вярно, но се вижда че сме били доста далече от фашистките режими по това време.
А за понятието - тук можем да си говорим с години. Поне в Англия така правят, пък и тука на професорите им плащат точно за това!
-"War is much too serious a matter to be entrusted to the military." - Clemencau
Споделяте ли моето мнение, че в България е имало елементи на фашизъм, но като цяло не го е имало?
Ами би трябвало по-скоро да разгледаме първо елементите, а после да направим изводите. Иначе казано трябва да тръгнем по характерните белези на фашизма, за които вече говорихме и да видим дали ги е имало в Бъргария.
Все пак има половинвековна традиция:
Ардити, Б. Ролата на цар Борис ²²² при изселването на евреите от България, Тел Авив, 1952
Димитров, Г. България под режима на фашистката реакция - Съч.т.7, с. 370; пак той 15 месеца фашизъм в България. Равносметка в 18 точки - Съч. т.8 с. 12... Въобще литературата, че е имало фашизъм в България е изобилна.
Ардити, Б. Ролата на цар Борис ²²² при изселването на евреите от България, Тел Авив, 1952
Димитров, Г. България под режима на фашистката реакция - Съч.т.7, с. 370; пак той 15 месеца фашизъм в България. Равносметка в 18 точки - Съч. т.8 с. 12... Въобще литературата, че е имало фашизъм в България е изобилна.
Галахад, първото какво общо има с въпроса за фашизма???
Колкото до второто - ти сериозно ли цитираш Г. Димитров като доказателство за наличието на фашизъм в България?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Галахад, първото какво общо има с въпроса за фашизма???
Ами има общо с антисемитизма и царят-фюрер (има и съчинение посветено на особата му в този смисъл).
Колкото до второто - ти сериозно ли цитираш Г. Димитров като доказателство за наличието на фашизъм в България?
Аз мога да цитирам още доста подобни изследвания на въпроса. Те все пак съществуват и в тях се твърди, че е имало фашизъм в България. В случая литературата е свързана с предложението ми да разгледаме дали отделните белези характеризиращи фашизма са били на лице в България и сами да стигнем до извод. Сега има литература и за двете противоположни тези.
Ами нормално, това все пак е съвременник на събитията, би трбвало да му се доверим. Все пак ние не сме живяли по това време и само може да фантазираме по въпроса. Щом Г. Димитров е казал че е имало фашизъм значи е имало, няма какво сега да съчиняваме други версии.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Аз мога да цитирам още доста подобни изследвания на въпроса. Те все пак съществуват и в тях се твърди, че е имало фашизъм в България. Сега има литература и за двете противоположни тези.
Ако се вгледаш внимателно, ще откриеш как едната литература плаща дан на минали пропагандни клишета или се подвежда от тях.
plamen_starbov написа
Споделяте ли моето мнение, че в България е имало елементи на фашизъм, но като цяло не го е имало?
Условно може да се каже така, но веднага трябва да се направят следните уточнения:
1/ В българското държавно устройство не е имало никакви елементи на фашизъм, такъв, какъвто го виждаме и съответно дефинираме в Италия и Германия;
2/ Външнополитическите съюзи на България не могат да се преценяват като елементи на фашизъм;
3/ Наличието на малки профашистики настроени сили и лица, без сериозно влияние и без никаква власт не е "елемент на фашизъм". (Защото по тази логика има и "елементи на шизофрения", доколкото в страната е имало и болни от това заболяване).
Така че, не, елементи на фашизъм не е имало. Имало е принудени от обстоятелствата външни и нескопосани прояви, никога не стигнали до сериозна проява.
Hans Delbruck написа
Щом Г. Димитров е казал че е имало фашизъм значи е имало, няма какво сега да съчиняваме други версии.
Dinain написа
КГ125, ако отхвърляме интерпретациите на историците и академиците, понеже не са от първа ръка така да се каже, защо да не отхвърлим и "оригиналите"?
Аз не отхвърлям нищо, неправилно съм се изразил. А що се отнася до източниците-фалшификати, то те се преценяват точно според това си значение.
Last edited by ; 06-03-2006, 22:40.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Ами има общо с антисемитизма и царят-фюрер (има и съчинение посветено на особата му в този смисъл).
Не мисля че антисемитизма е основна част или каквато и да е част от фашизма, Галахад. Съвпада с фактора "външен/вътрешен враг", да, но само поради обстоятелствата. Ако фашизмът беше възникнал в Южна Америка, вместо в Европа щеше ли да разглеждаш "антииндианизмът" като неделима част от него?
А това че има съчинения за "царя-фюрер" нищо не значи... ако беше такъв "фюрер" нямаше да го изритат толкова лесно.
Аз мога да цитирам още доста подобни изследвания на въпроса. Те все пак съществуват и в тях се твърди, че е имало фашизъм в България. В случая литературата е свързана с предложението ми да разгледаме дали отделните белези характеризиращи фашизма са били на лице в България и сами да стигнем до извод. Сега има литература и за двете противоположни тези.
Все едно по въпроса "Имало ли е еврейски проблем в Европа?" да цитираме "Моята борба". Не мислиш ли че поне част от "изворите" трябва да се дисквалифицират като пристрастни? И че съвременните независими изследвания са доста по-достоверни от тогавашните източници, които (логично) са повлияни в едната или другата посока?
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Склонен съм да се съглася с КГ. По това време фашизмът просто го няма в България, и така и не се споменава в никои истории на идеологията.
Наистина го няма, и това е само първия въпрос от едно евентуално обективно виждане за периода. Вторият е как и защо толкова много този мит е натрапван след 1944-та.
Dinain написа
Не мислиш ли че поне част от "изворите" трябва да се дисквалифицират като пристрастни?
Абсолютно; най-малкото да се оценяват според точното им значение.
Last edited by ; 07-03-2006, 13:53.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Абсолютно; най-малкото да се оценяват според точното им значение.
Единственият проблем в случая е че не винаги подходящият човек е под ръка за да ни разясни "точното им значение", което ние като обикновени хора се затрудняваме да определим. Уви, не всеки му е дадена удивителната способност само с един поглед(а понякога и без него) да улови точното значение. Слава богу посредствеността не е свойствена всеки му и има хора, които ни спасяват от блатото на невежеството.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment