То и аз съм го чувал някъде, но кой и по какъв случай го е казал никаква идея
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Загадки - българска история
Collapse
X
-
Знам че това май го е казал Бисмарк след победата ни при Одрин и по точно както беше писал Араслан "прусаците на Балканите".Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Не може да е Бисмарк, той умира малко преди началото на 20ти век, мисля през 1898 година.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
"Одрин може да се превземе след шест месечна обсада и то само от Пруската войска" - думи на фон дер Голц за качеството на отбранителната система на крепостта.
Мен ако питате, ако Прусаците бяха обсадили Одрин, той никога нямаше да падне. Спомнете си какво казва Макензен на генерал Тошев за обсадата на Тутракан през 16-та.
Абе немец не може да превзема крепости, но това е тема за друг разговор.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Ъ, не съм съгласен,
Вердюн е хладнокръвно планирана фронтална атака с цел обезкървяването на Франция, това е уникална гадост, разчетите са показвали, че за 3 месеца сражения, при германски загуби от 500 хил. Франция ще загуби 450 хил. мъже в разцвета на силите си, което е непропорционално за населенията им и невъзстановяемо за Париж. Ужас, някакъв, мрак, червата ми се повдигат, това е било научно обусновано, със статистики. Така се воюва в индустриалната епоха, така и китайците не са воювали...
Comment
-
И аз нещо хич не съм съгласен с теб, Парабелум. Просто онова изказване е за време, когато все още всички смятат крепостите за твърде съществено препятствие. Поредицата от войни през новия век (една от които е Балканската) развенчават това схващане.
Също така смятаните за непревземаеми крепости на Белгия падат за броени дни. Всичко е въпрос на нарастналата сила на артилерията и най-вече - индиректната.
Comment
-
Imperial Friedrich написаЪ, Вердюн по замисъл е отвличащ маньовър, изобщо не е планирано да се превзема крепостта.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Imperial Friedrich написаПравиш огромната грешка да приписваш собственото си мнение на немския щаб. Аз ти казвам техните планове какви са, а не какво смятам че би трябвало да бъдат.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Парабелум, пропускаш далеч не маловажният факт, че за да превземат крепостта, преди това трябва да разбият полевата армия на съюзниците - инак обсадата и щурмът на крепостта са пълна безсмислица (сами сковават собствените си сили, че и резервите, докато оставят почти пълна свобода на съюзниците). Дори и да успеят да преодолеят крепостта, съюзниците ще имат предостатъчно време да организират втори фронт зад нея, както и да прехвърлят резервите и свободните си сили от другите участъци.
Да не говорим, че към този момент съюзниците имат достатъчно сериозно превъзходство в сили, а и немците вече нямат каквото и да е организационно превъзходство - особено по отношение на тежката артилерия.
Comment
-
Без да искам гледах предаването "Вот на доверие" и там беше зададен въпросът към един от участниците кой нарича "българите прусаците на Балканите" и верния отговор беше Бисмарк обаче не се споменаваше някаква година.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
Comment