Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бомбардировките 1943-1944

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Този линк вече го има във форума.

Comment

Те Дъновистите разправят че къщата на Дънов не я бомбардирали защото имало такова нареждане. Аз пък пресметнах че в кв. Изгрев в онези години не е имал какво да се бомбардира.

Баба ми е разправяла как се евакуирала при бомбардировките. Тя сега е на 85г.
      Last edited by Док Холидей; 25-04-2005, 23:43. Причина: бомбардирам

Comment

Такава точност тогава не е била мислима. За да опазят една къща е трябвало да не целят цял периметър.

Голямо шоу е било. Баща ми ги помнеше, най-интересното е, че с хумор - как се крили по разни храсти и т.н.
        Съдебната палата е служела за бомбоубежище, и като треснала отгоре й бомба, изгорял горния етаж, а пък в мазето, където били скривалищата, само мазилката паднала на главите им.

Интересното е, че гражданската отбрана е била много организирана. Веднага отнякъде се появявали т,нар."граждански мобилизирани", с трикольор на ръкава и въвеждали ред. Пак пред съдебната палата имало два трамвая един върху друг, за щастие празни.

Оповестяването е било на ниво, засичали са ги чак от Македония и Албания. За ефективно ПВО не са ни стигали силите, то пък на кой ли тогава са му стигали.

Имало е заповед да се върви само по средата на улиците. Хване ли те полиция вътре в разрушен дом да крадеш, имали са право да те гръмнат на място. (Кой знай колко народ после е станал наследник на активен борец...).

Разрушена е 1/3 от София.
        Ако не са били Списаревски, Стоян Стоянов и компания, при съотношение май че 1/20 в полза на врага, да ги накарат да си хвърлят бомбите по нивите, щяла е да бъде срината цялата.

Доказателство за нивото на тези хора е една емисия на ББС. В разгара на пропагандата, което е обяснимо във военно време, лайтмотивът е следният. "Ние знаем, че сте безумно храбри и отлични бойци, но сте малко, откажете се, няма смисъл."

(Ей затова ме е яд, като научавам, че на Списаревски майка му я лишили от пенсия заради "фашистка" дейност на сина й, защото бил гонил някакъв партизанин като дежурен офицер на едно летище.)

Снимките са от центъра, днес зает от Партийния дом. Жалко, защото София е загубила атмосфера на доста европейски и някак си капиталистически град, ако ме разбирате правилно. С нещо даже ми напомнят някои части на Лондон, донякъде.
        Last edited by ; 26-04-2005, 00:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Мда и аз съм намислил да си я купя тая книга с емисиите на ББС за България през ВСВ защото я видях и си я запазих.
          Иначе съотношението по това, което съм чел е стигало до 1/40. Вечно трябва да сме признателни на тези хора, на българските пилоти-изтребители за това, че са запазили духа си, били са се като български орли в небето и от София е останало много нещо именно, защото те са попречили на ония "сладури" да си изсипят тоновете бомби върху главите на нашите баби и дядовци.

Comment

muntzer2 написа
            Те Дъновистите разправят че къщата на Дънов не я бомбардирали защото имало такова нареждане. Аз пък пресметнах че в кв. Изгрев в онези години не е имал какво да се бомбардира.
            Аз там съм израснала и се говореше, че там, в Изток, на около 300 м от къщата на Дънов, е бил щабът на немците, даже сградата доскоро беше здрава. А не знам всъщност Дънов откога е там, дали не е от по-късно. Имало е и вили там до Борисовата градина, на княгиня Евдокия например.

Comment

Там е бил края на София тогава. Най-вече гора. Кой да бомбардира.

Erich Von Manstein написа
              Мда и аз съм намислил да си я купя тая книга с емисиите на ББС за България през ВСВ защото я видях и си я запазих.
              Иначе съотношението по това, което съм чел е стигало до 1/40. Вечно трябва да сме признателни на тези хора, на българските пилоти-изтребители за това, че са запазили духа си, били са се като български орли в небето и от София е останало много нещо именно, защото те са попречили на ония "сладури" да си изсипят тоновете бомби върху главите на нашите баби и дядовци.
              Време е за филм. Още спят наш`те, а и като гледам, от криворазбрано европейство няма и да го направят. Ако не за филм, за книга.
              Last edited by ; 26-04-2005, 01:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Жалко, защото София е загубила атмосфера на доста европейски и някак си капиталистически град, ако ме разбирате правилно. С нещо даже ми напомнят някои части на Лондон, донякъде.
                Е, недей така - за да си представиш как е изглеждал този център, освен снимки и картини, можеш да се разходиш около "Женския пазар" - там е запазена тази архитектура кажи-речи непокътната. Има доста интересни къщи, но не е толкова "европейска" или "капиталистическа" (чак долодих полъха на търсенето на някакъв романтичен капиталистически дух в думите ти ).
                Инак по думите на баба ми, която е дошла в София някъде през 1945 г., целият център е бил разрушен и въобще, всичко е изглеждало досат зле. Впрочем, сравнително бързо са започнали да разчистват и възстановяват.

Там е бил края на София тогава. Най-вече гора. Кой да бомбардира.
                Съвсем точно ще е да кажеш, че "там" е било извън София - баири и гори. София е свършвала някъде около "Ропотамо" (т.е., две спирки след "Орлов мост") - там са били гвардейските кавалерийски казарми и други подобни сгради, които са били на практика извън София.
                Най-много са бомбардирали около Централна гара по обясними причини.

Comment

Дядо ми наскоро ми разправя за бомбардировките - той през тези години е учел медицина в Загреб, но по време на по-голямата част от бомбардировките си е бил у нас, на квартира в София. Разказа ми как единия път с един негов състудент ги хванали бомбите в Борисовата и се набутали в някакъв бункер или нещо от сорта Най-интересни обаче бяха историите за Тито и за пътуванията на дядото и неговите приятели с влак през днешна Черна Гора - някакъв негов състудент го взривили заедно с целия влак...

Comment

Ето още една подобна тема във форума http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=6266
                    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

gollum написа
                      Е, недей така - за да си представиш как е изглеждал този център, освен снимки и картини, можеш да се разходиш около "Женския пазар" - там е запазена тази архитектура кажи-речи непокътната. Има доста интересни къщи, но не е толкова "европейска" или "капиталистическа" (чак долодих полъха на търсенето на някакъв романтичен капиталистически дух в думите ти ).
                      Инак по думите на баба ми, която е дошла в София някъде през 1945 г., целият център е бил разрушен и въобще, всичко е изглеждало досат зле. Впрочем, сравнително бързо са започнали да разчистват и възстановяват.

Съвсем точно ще е да кажеш, че "там" е било извън София - баири и гори. София е свършвала някъде около "Ропотамо" (т.е., две спирки след "Орлов мост") - там са били гвардейските кавалерийски казарми и други подобни сгради, които са били на практика извън София.
                      Най-много са бомбардирали около Централна гара по обясними причини.

Е па то София си има такъв дух - балканско-капиталистически-класически
                      Не-е, жеснкия пазар е далеч по-балканско ориенталски. Там е строено по-рано и по "сецесионски", ако ме разбираш. Вгледай се в снимките. По-добра представа моце да се придобие ако човек погледне сградата до Министерския съвет, вдясно, на ъгъла с ул.Сердика. Нищо общо с Женския пазар.

София е свървала около Ропотамо, но откъм румъснкото посолство е продължавала във вид на къщурки. А Изгрев си е бил обособен квартал на дъновистите и дотам е имало автобус, тръгващ от пред радиото.

Comment

Erich Von Manstein написа
                        Интересно е и друго - отношението към пленените летци е било изключително толерантно, точно по женевската конвенция и в повече. Е, имало е един-два плесника при залавянето, често от селяни. След това са били настанявани във лагер край Шумен, където офицерите са си получавали заплата! и нещата са си били съвсем наред.
                        След войната е имало опит да се търси отговорност за някои шамаросвания при залавянето, обаче пропада драматически - всички показания на летци са пълни с хвалби за българите.
                        Имаше наскоро една история е един дядо, когото американците издириха тука и нещо го награждаваха - през войната, като дежурен офицер опазил група пленени пилоти от няколко пийнали полицаи, дошли по нощите да ги "разпитват". Човекът чисто и просто им казал, че ако след 30 сек. са още на територията на казармата, ще се запознаят с караула.

Та мисълта ми е за морала на ония времена и на българската армия в частност....

Comment

Здравейте, казвам се Александър Кондаков и съм роднина на загиналият в защититата на София на 17.04.1944г кап.Любен Кондаков. Бих искал да ми препоръчате литература относно този период и конкретно тази дата.Ако някой се сеща за някое заглавие свързано с това събитие, то нека ми напише заглавие!Благодаря Ви предварително!

Comment

Hannibal_Barka написа Виж мнение
                            Здравейте, казвам се Александър Кондаков и съм роднина на загиналият в защититата на София на 17.04.1944г кап.Любен Кондаков. Бих искал да ми препоръчате литература относно този период и конкретно тази дата.Ако някой се сеща за някое заглавие свързано с това събитие, то нека ми напише заглавие!Благодаря Ви предварително!
                            Здрасти,
                            Потърси "Ние бранихме тебе София" на Стоян Стоянов. Принципно е издавана през 80те от Военно издателство и не знам дали е преиздавана наскоро но нищо чудно да изникне някъде из софийските книжарници. ген.-майор Стоянов е описал периода в доста подробности целия период. Не помня дали имаше описания на боевете на тази дата, но и да няма подробни - със сигурност нещо е загатнал.

Ето как трябва да изглежда
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

"Въздушните войски на България през войните 1912 - 1945" на Йордан Миланов; "Въздушната мощ на Царство България. Част ²V" и "Българските изтребители. Част ²²" на Димитър Недялков. Преди години в сп. "Криле" имаше цяла поредица за българските летци, вкл. и за Л. Кондаков.
                              SEMPER AGRESSUS

Comment

KG125 написа Виж мнение
                                Интересно е и друго - отношението към пленените летци е било изключително толерантно, точно по женевската конвенция и в повече. Е, имало е един-два плесника при залавянето, често от селяни. След това са били настанявани във лагер край Шумен, където офицерите са си получавали заплата! и нещата са си били съвсем наред.
                                След войната е имало опит да се търси отговорност за някои шамаросвания при залавянето, обаче пропада драматически - всички показания на летци са пълни с хвалби за българите.
                                Имаше наскоро една история е един дядо, когото американците издириха тука и нещо го награждаваха - през войната, като дежурен офицер опазил група пленени пилоти от няколко пийнали полицаи, дошли по нощите да ги "разпитват". Човекът чисто и просто им казал, че ако след 30 сек. са още на територията на казармата, ще се запознаят с караула.

Та мисълта ми е за морала на ония времена и на българската армия в частност....
                                Аз зададох въпрос свързан с това като отделна тема , понеже не бях видял тази . Преди години чух по радиото че някъде полицаи пленили двама съюзнически пилоти и ги разстреляли. После след девети май бяха съдени. Някой може ли да даде подробности вкл. и имената на полицаите ?

Comment

Working...
                                X