Stan написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Турско робство или османско владичество
Collapse
X
-
Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеразвесели ме
Иначе сериозно, темата която сте развили за "демогравският колапс" е една от най-хубавите в раздела.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Така като гледам, темата е малко поразчистена. Верно, в един момент се отплесна в посока средновековие, ама чистенето е направено малко не както трябва, щото в оставените постове има цитати от вече несъществущи постове, че и дори се води дискусия с тях (съвсем нормална и културна, между другото), та ако ги гледа незапознат човек, ще има чувството, че тук е сборище на някакви пиянки, дето всеки си говори каквото си иска, без въобще да има някаква обща тема.
Както и да е. Аз по-горе, след като в един от неизчистените постове, стана въпрос за Бориловия синодикт, просто дадох още един цитат от него, които неясно защо (ако трябва ще цитирам издание и страница) отиде в небитието, та идеята беше колко относително е понятието "робство" в изворите и колко неприложими са средновековни понятия в съврементта наука. Тъй като обаче въпреки частичното разчистване, темата все още е в дебрите на средновековието, дето има една приказка - ако трябва да се режи, да се режи в корена, та ще си позволя още един цитат, от друг средновековен български извор, при това синхронен, на въпросното "гръцко робство" - "И прие Василий царството, и погуби всички вражески земи и езически народи като някакъв храбър мъж. В дните на цар Василий много блага имаше сред людете. Прекара Василий в царството си 30 години без жена,ни грях и благословено беше царството негово". Та това е български извор (оригиналдъ), писан точто по време на "гръцкото робство", при това не от човек обвързан със светската или духовна власт.
пп. Верно е че тук е подфорумът за Възраждането (макар, че темите са основно за периода преди Възраждането), но естеството на темата е такова, че позволява примери и от други епохи, още повече, че да се говори за "робство" през Възраждането, когато всеки средно статистически българин - "роб", е можело когато реши просто да се изсели от Османската империя, е просто абсурно.
Comment
-
Верно, поста на Stan за Бориловия синодик си беше на място, освен това се губи връзката с моя пост в който съм го цитирал.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеИзчетох статията на госпожата, но някой може ли да ми отговори без Паисий щеше ли да има Българско възраждане?
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеE това пък какво общо има с темата?
Редно е да има коментари по нея, не е ли тъй?
Comment
-
Гост
Stan написа Виж мнение. Верно е че тук е подфорумът за Възраждането (макар, че темите са основно за периода преди Възраждането), но естеството на темата е такова, че позволява примери и от други епохи, още повече, че да се говори за "робство" през Възраждането, когато всеки средно статистически българин - "роб", е можело когато реши просто да се изсели от Османската империя, е просто абсурно.
Comment
-
Stan написа Виж мнениеТака като гледам, темата е малко поразчистена. Верно, в един момент се отплесна в посока средновековие, ама чистенето е направено малко не както трябва, щото в оставените постове има цитати от вече несъществущи постове, че и дори се води дискусия с тях (съвсем нормална и културна, между другото), та ако ги гледа незапознат човек, ще има чувството, че тук е сборище на някакви пиянки, дето всеки си говори каквото си иска, без въобще да има някаква обща тема.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеИзчетох статията на госпожата, но някой може ли да ми отговори без Паисий щеше ли да има Българско възраждане?
Този икономически възход не се случва за няколко години. Това е дълъг процес продължил много десетилетия. По сравнителни данни БВП на България на човек от населението през 1913 година е съизмеримо със това на средно-богатите европейски държави, които никога не са били под селджукски гнет, или са се освободили преди доста време.
Демографията е другата страна. Дори след като стотици хиляди турци, а и не само напускат след освобождението, съединението, първата балканска. Демогравски седим добре за стандартите на Източна Европа.
Така че налягането в котела го е имало и ако не в тази, парата е щяла да отиде в друга свирка. Може би нямаше да е ярък, умен и предизвикващ уважение просветител като Паисий за символ, но българите щяха да намерят друго знаме.
А освен това както споменах по-рано в тази тема, по времето на Паисий вече има над 100 килийни училища - някой от тях часни. Така че Паисий е символът на Възраждането, а не единстваната сила зад него.
Интересно е по-скоро, дали без Паисий нямаше да попаднем под вличнието на гръцката църква.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Гост
Amazon написа Виж мнениеПо сравнителни данни БВП на България на човек от населението през 1913 година е съизмеримо със това на средно-богатите европейски държави, които никога не са били под селджукски гнет, или са се освободили преди доста време.
Comment
-
Мисля, трябва д се вземат мерки за тази тема. Едно на ръка откровенните заяждания и обиди, още по-впечатляващо е тоталният отказ от признаване на някакви стандарти за историческо разсъждение, които се опитват да се налагат тук, То не е "биологичната естественост" на процесите по възникване на нацияата, то не е "освобождение от предрасъдъци" (sic!), то не са аналогии със съвремеността, като "основания" за аргументи (това с Бен Ладен е особено впечатляващо за нивото на постингите", то не е продъжаващият тотален отказ за критичен прочит на изворите, то не е обявяването на половината дейци на Вързаждането за потенциални агенти на чужди правителства и "буквоядци-чукундури", то не... абе има ли смисъл от всичко това? Има ли диалог, дискусия, нещо, стандарт някакъв?
Comment
Comment