Произход, значение и употреба на отрицателните нарицания на Османците от Българите
Collapse
X
-
-
Гост
Comment
-
Може и началото на думата поганец да произлиза от паган. Но с годините просто си е сменила смисъла. Или на мюсулманите(защото всъщност не на турците а на българите мохамедани се използва тази дума) им казваме плъхове или на плъховете им казваме езичници. Кое ти се струва по вероятно Smart_Patriot ?Comment
-
Гост
Може и началото на думата поганец да произлиза от паган. Но с годините просто си е сменила смисъла. Или на мюсулманите(защото всъщност не на турците а на българите мохамедани се използва тази дума) им казваме плъхове или на плъховете им казваме езичници. Кое ти се струва по вероятно Smart_Patriot ?Подкрепям напълно.
Поганци не значи че на мюсюлманите казваме плъхове, нито че на плъховете казваме езичници. Просто това са две отделни значения на думата - както Ангел може да е име на човек, а също и небесно същество.
Правилно отсъди @Хана, че и двете произлизат от "мръсен", иначе е смехотворно.Comment
-
Comment
-
Гост
Comment
-
За думата "поганец" дядо ми я използваше за страхливец, човек без чест и тн.
@pnp5q - и аз мисля така.А още по-добре казано, мисля че опашата вяра значи езическа вяра.A small leak can sink a great ship.
Benjamin Franklin.Comment
-
Гост
Comment
-
На турски çıtak означава "чужденец, грубиянин, кавгаджия, своеволен човек". Синоними: yabancı, huysuz, kaba adam, hayvan, kavgacı... Не знам защо се свързва с бял или плетен. Така че разговорната й употреба в този контекст би била уместна.Comment
-
Гост
Comment
-
...Не че в случая има особено значение за темата, но ще си позволя една корекция Smart Patriot!
Агар е египтянка и е слугиня на Сара,(по късно наречена Сарра).
Когата Аврам (по-късно назован Авраам) прогонва Агар по настояване на Сара, тя вече е родила първия му син Измаил (Исмаил), а не е още бременна. В пустинята Бог обещава на Агар, че ще произведе от семето на сина и многоброен народ колкото звездите по небето.
Затова се счита, че Агар е прамайката на арабите, а Авраам е общият патриарх, както за еврейте така и за арабите.
Арабите често са наричани племе измаилтянско и агаряни, но мисля си, че това наименование макар и употребявано за османците не е съвсем точно, що се отнася до турския етнос в него, защото турците не са от арабски произход. Въпреки че Османската империя функционира, като халифат и почти сигурно, че е обединявала и народи от семитски произход, което ще рече и араби.Comment
-
-

Comment

Comment