boilad написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Васил Левски - детайли
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Да събитието е доста важно, макар да не знам дали е най-важното, а аз не съм знаел даже за него. Ето защо искам да разровя всичко за онова време. Има явно някаква причина поради , която тези неща се укриват.boilad написа Виж мнениеТа това е най-важното събитие в национално-освободителното движение откак Левски е начело на организацията.
Comment
-
Уффф, а стига вече с тия конспирации.Mishok написа Виж мнениеДа събитието е доста важно, макар да не знам дали е най-важното, а аз не съм знаел даже за него. Ето защо искам да разровя всичко за онова време. Има явно някаква причина поради , която тези неща се укриват.
Comment
-
Ето кой не е внимавал в час по история. По мое време тия неща се учеха в училище.Mishok написа Виж мнениеДа събитието е доста важно, макар да не знам дали е най-важното, а аз не съм знаел даже за него. Ето защо искам да разровя всичко за онова време. Има явно някаква причина поради , която тези неща се укриват.
П.П.Моля те престани с тия "теории на конспирацията", никой нищо не укрива, има достатъчно публикувани документи и спомени.Историците обикновено работят с тях, а не с художествени произведения. В този форум не виждам голям интерес към този аспект на Възраждането (революционното движение), иначе би могло да се направи една тема "Събранията на БРЦК - протоколи, документи, спомени".
Я, Делията ме изпреварил с няколко секунди.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
http://hristoen4ev.blogspot.com/Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
- това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
За липсата чак на голям интерес вероятно си прав, но има поне няколко сериозни участника, които потенциално биха допринасяли в такава тема, останалите можем да четем с удоволствие. Та мисълта ми е, ако имаш идея да отвориш такава тема, хич не се колебай.boilad написа Виж мнениеВ този форум не виждам голям интерес към този аспект на Възраждането (революционното движение), иначе би могло да се направи една тема "Събранията на БРЦК - протоколи, документи, спомени".
Comment
-
То поощрението е хубаво, ама има два проблема, та може би ще остане за идните дни. 1. Трябва ясно да я формулирам, а и като се замисля въведението ще излезе бая дългичко. 2. Едно 99% от документите са на хартия и за нуждите на темата поне част от тях ще трябва да ги приведа в дигитален вид. Имам и някои готови работи, които може да са от полза, но "поживем и увидим".Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
http://hristoen4ev.blogspot.com/Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
- това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Аз за такава тема не мога да помогна, но ще чета с интерес. Ако може посгтовете само да не са дълги и така да станат досадни. Относно конспирацията по тези въпроси не искам да си налагам мнението. Обаче ми е омръзнало винаги разговорите и особено на 19 февруари, да започват и свършват със поп Кръстьо и предал ли е или не Левски. Странно защо е винаги така. Не вярвам да е случайно.boilad написа Виж мнениеТо поощрението е хубаво, ама има два проблема, та може би ще остане за идните дни. 1. Трябва ясно да я формулирам, а и като се замисля въведението ще излезе бая дългичко. 2. Едно 99% от документите са на хартия и за нуждите на темата поне част от тях ще трябва да ги приведа в дигитален вид. Имам и някои готови работи, които може да са от полза, но "поживем и увидим".
Comment
-
Искам да попитам:
1. В другата тема за Левски Mishok даде снимка на знаме, поръчано от Апостола (http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post305017)
Къде е това знаме сега? От къде се знае, че е поръчано от Левски? И най-интересното - някой може ли да изтълкува символиката?
2. Издавани ли са и къде могат да се намерят протоколите от съдебния процес?"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Comment
-
Виж "Левски в спомените на съвременниците си" от Ст. Каракостов.
Колкото до знамето, не съм виждал снимка, но знам, че по поръка на Левски в Карлово е било ушито знаме с което по-късно Панайот Волов обявява Априлското въстание, тъй като знамето приготвяно от Райна Попгеоргиева (Княгиня) още не било готово.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Относно това знаме мисля че имаше информация във форум " Български знамена" или нещо подобно. Тълкуванието е просто. Червеното е символа на царската власт, кръста е символ и на вярата и на същата власт, но не е символ на републиката, за която казват се е борил Апостола.Изчезнал Безследно написа Виж мнениеИскам да попитам:
1. В другата тема за Левски Mishok даде снимка на знаме, поръчано от Апостола (http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post305017)
Къде е това знаме сега? От къде се знае, че е поръчано от Левски? И най-интересното - някой може ли да изтълкува символиката?
2. Издавани ли са и къде могат да се намерят протоколите от съдебния процес?
Протоколите не са издавани майче, ама на съдебният процес историята я има по-нагоре в темата.
Comment
-
За мен не е толкова ясно.Mishok написа Виж мнениеОтносно това знаме мисля че имаше информация във форум " Български знамена" или нещо подобно. Тълкуванието е просто. Червеното е символа на царската власт, кръста е символ и на вярата и на същата власт, но не е символ на републиката, за която казват се е борил Апостола.
Протоколите не са издавани майче, ама на съдебният процес историята я има по-нагоре в темата.
Пурпурът може би наистина символизира царска власт, но какво означава зеленият фон?
Че е кръст - кръст е, ама защо е на триножник?
Какъв е смисълът на двете наклонени линии?
Какво означава назъбената форма на знамето?"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Comment
-
Сетих се за един друг мит около Левски и изградената от него организация, а именно, че разчитал предимно на простия народ, на селяните, което няма как да е вярно дори само от факта за строгите изисквания, които Левски поставя при водене на документацията на комитетите. Редица спомени също говорят, че Левски търси контакт с местните първенци - търговци, чорбаджии, учители, свещеници, даже в "Наредата" е вписано, че всеки комитет се състои от седем члена, единия от които задължително е поп.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Това го имаше във втората книга , която ми даде и майче и при З. Стоянов. Доста тъпа работа, но удобна за ком. пропаганда.boilad написа Виж мнениеСетих се за един друг мит около Левски и изградената от него организация, а именно, че разчитал предимно на простия народ, на селяните, което няма как да е вярно дори само от факта за строгите изисквания, които Левски поставя при водене на документацията на комитетите. Редица спомени също говорят, че Левски търси контакт с местните първенци - търговци, чорбаджии, учители, свещеници, даже в "Наредата" е вписано, че всеки комитет се състои от седем члена, единия от които задължително е поп.
Човече дай още някоя книга или материал свързани с Левски .
Comment
-
Ако наистина те интересува тая тема най-добрия съвет който мога да ти дам е да идеш в някоя библиотека и да търсиш авторите които съм посочил в пост 15 от тази тема. Те са добро начало. Обикновено те посочват източници и библиография, откъдето ще се ориентираш накъде да продължиш търсенето си. Из нета определено няма да намериш нищо смислено.
Аз например, условно казано, съм влюбен в две книги по темата: 1. "Последните дни на Васил Левски" от Димитър Панчовски издадена през 1990г.; и 2. "Васил Левски" от Николай Генчев,1987г.
П.П. Намерих книгата на Генчев http://electronic-library.org/books/Book%200038.htmlLiberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
Comment