Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съдбата на славянските ръкописи

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    1."Славянски ръкописи" включват както старопечатни книги, така и ръкописи: преписи, писма, писмени документи като дарителски грамоти, хваления или описания на различни събития, т.е. известна част от документите имат и "юридическа" стойност по отношение както на исторически факти, така и по отношение на собственост (земи, сгради, ценни предмети). Това последното си е пряк мотив те да бъдат унищожавани целенасочено.

    2. Славяни, словене и пр..... Има доста теми по въпроса - най ранните споменавания са от Иордан, ако не се лъжа - той пише следното:

    В Скития..., започвайки от изворите на река Вистула, на безпределни пространства е разположено племето на венетите.Въпреки че имената им се менят съответно според различните родове и местности, те са известни най-вече като склавени и анти.
    Склавените живеят от град Новиетун ( неизвестен град - келтско поселище) и езерата, наричани Мурсиански(вероятно в Панония) до Данастър(Днестър) и на север до Вискла(Висла), вместо градове те си имат блата и гори.
    Антите – най-силното от двете племена – се разполагат от Данастър до Данапър, там, където Понтийското море образува издатък, тези реки са отдалечени една от друга на разстояние много преходи...”




    Известно е, че част от склавените и антите - членове на племето венети, се придвижват на юг (най-вече). При това положение се получават три, исторически обособени групи - венети (северна група в днешна Германия), анти (разположени на по поречието на Днепър и Днестър) и склавени, заселващи се предимно на Балканите.
    . В последствие сКлавени през гръцки вероятно влиза в народния говор като омекотеното словени. "Славяни", както и "Тюрки" са езикови, а не задължително кръвно-родствени групи, тезата за "Славянската общност" не е съветска а доста по ранна, още в средата на 18- век май.

    3.Църковнославянският език според Паисий е синтетичен език - в него са били събрани "най-хубавите" думи от (пра)българи, славяни, руси, московити, поляци, сърби и т.н..Логично е, като се има предвид че Борис го налага като норма, с която замества служението в църквите вместо гръцки (Преславския събор), изписването на първите български книги, обучението в писмо и четмо. С тази мярка той фактически формира в държавните граници ареала, диоцеза на българската народност и размива границите между прабългарската (тюркска), славянската и останалите племенни групи.
    Дали съвременния църковнославянски е русифицирана версия на първичния език , не мога да твърдя с положителност - покръстването на русите става по времето, когато България е провинция на Византия, и при въвеждането на православието се използват масово книги на църковнославянски от периода на Златния век, т.е. български. В последствие, от 14 век нататък, руската църква поема щафетата на книжовността, спомням си за езикова реформа по времето на Птр, но дали това дава отражение на гореспоменатата норма и до каква степен - само историк с лингвистични познания би могъл да опише. Извинявам се за многословността, това ми е любима тема...
    Last edited by НВС; 13-09-2011, 12:10.
    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

    Comment

    Working...
    X