Според мен (това е съвсем лична оценка, която не е базирана на дълбоко познаване на конкретния случай, а по-скоро на впечатления от различни случки, приличащи на тази, която обсъждаме, с които някак съм се засичал през последните петнадесетина години), най-често прекият мотив за зараждането на подобен проект е необходимостта да се върши нещо, пряко съчетана с определен финансов мотив. Много добра атмосфера за такива неща се създава благодарение на изсипването на финансови средства от разнообразни източници в България, които са предназначени за разнообразни проекти, както свързани най-общо с "гражданското общество" (а следователно и с теми като "толерантност") и които се усвояват чрез разнообразни фондации. Част от тях отива за исторически и въобще хуманитарни проекти от този тип. Случва се дейността по самия проект да е формална, основното са средствата, които се "реализират" в процеса. Това бих определил като "финансова мотивация". Естествено е за човек, занимаващ се най-общо с хуманитарна наука (дали в някое висше учебно заведение или още повече - в научен институт) да търси различни източници за финансиране на проекти. Това търсене може да е както продиктувано от желание "да се прави наука", така и да е обратното. Вероятно в много случаи мотивацията е смесена или пък за самия човек не е съвсем ясно в коя посока натежава повече.
Да обобщя дотук - съгласен съм, че най-често финансовата мотивация е основна, съчетана къде повече, къде по-малко с необходимостта да се върши нещо.
В повечето случаи, обаче, проектите, които се финансират не са произволни, а са свързани с конкретна тема, което създава определена атмосфера на "пазара" (ако си представим системата от финансиращи институции и търсещи финансиране създатели на проекти като пазар), която се задава от финансиращите. Разбира се, вероятно се случва "движението" на проектите в определена идейна насока да е и резултат от самомотивиране (т.е. създателя на проекта си мисли, че така проектът има по-големи шансове за реализация). Както и да е, под "политическа мотивация" аз разбирам тези случаи, когато съществува определено очакване от страна на финансиращите, на което отговарят кандидатстващите с конкретни проекти. И определено става въпрос за една политическа конюнктура, която по този начин има своето отражение върху науката, в случая историята.
Определено съм попадал на подобни проекти, създадени и финансирани с идеята да се обори или задуши конкретно схващане или пък концепция, съществуваща в историята ни. Т.е., поръчкови проекти. Определено писането на подобен род неща натежава върху обективността на автора, дори да предположим, че поначало подобна позиция е съществувала.
Да обобщя дотук - съгласен съм, че най-често финансовата мотивация е основна, съчетана къде повече, къде по-малко с необходимостта да се върши нещо.
В повечето случаи, обаче, проектите, които се финансират не са произволни, а са свързани с конкретна тема, което създава определена атмосфера на "пазара" (ако си представим системата от финансиращи институции и търсещи финансиране създатели на проекти като пазар), която се задава от финансиращите. Разбира се, вероятно се случва "движението" на проектите в определена идейна насока да е и резултат от самомотивиране (т.е. създателя на проекта си мисли, че така проектът има по-големи шансове за реализация). Както и да е, под "политическа мотивация" аз разбирам тези случаи, когато съществува определено очакване от страна на финансиращите, на което отговарят кандидатстващите с конкретни проекти. И определено става въпрос за една политическа конюнктура, която по този начин има своето отражение върху науката, в случая историята.
Определено съм попадал на подобни проекти, създадени и финансирани с идеята да се обори или задуши конкретно схващане или пък концепция, съществуваща в историята ни. Т.е., поръчкови проекти. Определено писането на подобен род неща натежава върху обективността на автора, дори да предположим, че поначало подобна позиция е съществувала.
Comment