Добре,аз искам малко да се върнем на темата за хайдутите.Ако знаеш,че при извършена спрямо теб лична несправедливост,няма да получиш правосъдие,защото насилието е осъществено от този, който трябва да олицетворява справедливостта,тогава не би ли решил сам да възстановиш нещата?Или да си го кажем-изнасилват жена ти(любимата и т.н.) и ти знаеш,а и не само ти ,че го е направил синът на бея или самият бей,който дели с кадията незаконно присвоеното от други нещастници очакваш ли че някой ще съди правилно?Е според мен в тази ситуация си е напълно нормално да озверееш и да не ти пука за какъв ще те мислят историците-просто отиваш и си разчистващ сметките-ако ти стиска!В сички знаем ,че болщшинството от хайдутите стават такива повече на базата на лично отмъщение,а не защото са искали да грабят или щото много са се замисляли за национално то освобождение.При липсата на възможност за логистика-казано съвременно
-е логично че ще ограбват богатите-в крайна сметка оръжие и барут не се купуват с шикалки.освен това много от хайдутите са имали семейства ,които все пак трябва да се хранят,нали?Наричайте ги както си искате ,но според мен тяхната роля се състои точно в това -вероятността някой от твоят народ и на твоя хал да даде дължимото на насилниците!(с риска в очите на охолните си наследници самият той да изглежда като насилник.)

Comment