Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Иранската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз така и го приех, като шега.
    Далеч съм от мисълта че Хитлер е измислил парадите или че заради него са ги прекратили в Израел. Но и финансовите съображения не са сериозен довод - истината е че до 1952 г. е имало купонна система, а през 65-66 г. има сериозна икономическа криза, та финансовите затруднения през 50-те и 60-те в никакъв случай не са били по-сериозни от колкото през 70-те и нататък.
    Според мен по-скоро е въпрос на приоритети и имидж, какъвто иска да поддържа страната - военните паради е логично да се приемат като символ на агресивност. Или както казваме тук на форума - "показуха" - да показваш, да се хвалиш, да заплашваш "вижте какво имам, не се закачайте с мен..."
    От там според мен идва и известно чувство за несигурност и страх на провеждащия парада...
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Aко и на показуха, винаги се радвам да видя Ф-14 в полет- толкова го обичам този самолет... Чак ми се ревеше, когато сащианците го свалиха от въоръжение :vsad:
      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Dinain написа
        Аман от неразбиране. Нищо не съм искал да ми доказваш, Одзава. Нито съм казвал нещо за добри, лоши или интереси. Просто отбелязвам любопитен факт.
        Пошегувах се за статистиката, Динаин. Идеята беше именно това, което си написал - парадите са демонстрация на сила. Не знам защо Франция провежда такива. Обаче и България провежда. Да не говорим, че от година на година стават все по-големи. Това обаче не е белег за тоталитарност надявам се.
        Иран е ясно защо провежда, както и Китай. Израел също е пределно ясно защо не провежда. Неговите паради обикновенно протичат в Газа, Ливан и от време на време в Египет, Сирия и Йордания. И общо взето са целогодишни
        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
        Неизвестен руски адмирал

Comment

Е защо пък непременно трябва парадите да са израз на страх или демонстрация на сила? Те са си като празник на армията или по-някакъв юбилеен случай - все тая. Това, че и на хората им е интересно да ги гледат също говори доста. Пък и част от данъците, които плащаме отиват за Министерството на отбраната, на парада трябва да покажат в какво са вложени (при нас май само за пребоядисване на по 3 машини от всеки вид специално за парада... а да и за нарязване на танковете и ракетните установки)
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Прощавайте... намерих време да прегледам темата в онзи форум докрай - тази снимка просто кърти :mhehe:

"No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
              Защо ли се наблюдава такава корелация между авторитарните режими и военните паради?
              Иран не е авторитарен или тоталитарен режим, а теокрация. Разликата е доста голяма - все пак 99.9 % от населението му е мюсюлманско. Все едно да кажеш, че във Ватикана има авторитарен режим.
              Да не помислите, че подкрепям иранския режими или пък, че го смятам за много напредничав. :1087:

Comment

Иран е доста особен случай. Нито е е точно демокрация, нито е точно теокрация. Все пак има политически живот, партии, реални избори с конкуриращи се кандидати. Нещо, което в тази страна не е имало никога преди. Но има и един съвет на брадати мракобеси, които налагат вето на всичко, което излиза от тесногръдите им разбирания. Е когато те окончателно се компрометират, тогава в Иран може и да успее една истинска демокрация.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Чисто теократичен режим си е.
                  Не се бъркайте със демокрацията.Дори и да има някаква демокрация там-тя е чисто "фасадна".Върховния лидер си е напрактика пожизнено на този пост.Нищо че има съвет,който може да го подмени.
                  И парламента(межлиса) и всички останали институции заимставни от демократичните режими,са само за парлама.Прекалено много религиозни и други тела има над тях,които ги сковават в действията им,решават кой може да влезе въобще в парламента,кой не може,кое да подлежи на вето и кое не.
                  Иначе да-напрактика партии има.Партии има и в Китай дори-но това не го прави демократичен.
                  Разликата спрямо останалите тиранични режими е че тук коя партия може да има мнозинство може и да се сменя по вот на народа...Но това е допуснато просто защото от това нищо не зависи.
                  На практика най-важния орган може да се каже че е съвета на пазителите на конституцията (мисля че така се водеше)-дсъстоящ се от 6 молли и 6 юристи.Но той не избираем а се назначават
                  -моллите-от върховния водач
                  -юристите-от главата на съдебната система,който обаче пак е назначаван от върхфовния лидер.
                  Възниква един затворен кръг,който няма как никоя реформистка партия да го пробие.
                  Дори и единственото тяло,което може да свали върховния водач-"Събранието на експертите"-всеки член от него се одобрява от "Съвета на пазителите" нищо че експертите се избират със народен вот.
                  Няма да споменавам забраните на партии и т.н.
                  Въобще Иран няма нищо общо с демокрацията под кквато и да било форма.
                  И Торн-и с друго не съм съгласен-съмнява ме режима скоро да се компрометира,прекалено здраво се е окопал.По-скоро според доста политолози-подобна "странна" политическа система е естествената следваща стъпка в еволюцията на сегашните режими в Близкия Изток и подобни режими ще възникнат в още доста мюсулмански държави.
                  Дали е така-поживьом-увидем.

Comment

Иранската армия не струва и грош! Осем години война с Ирак показаха ясно това. Това е армия годна да води войни от типа на ПСВ. Неуспехите на фронта влизат в остро противоречие с уверенията на фундаменталистите по върховете и свалят бойния дух. Аз имам филми където всичко това може да бъде видяно. Пленниците (шиити) преминават на иракска страна. Ще постна информация за иранската и иракската армия от 79-та за сравнение. Войниците им са хвърляни на фронта без каквато и да е бойна подготовка. Говорих с иранци. Един от тях Фарук ми каза, че никой в ротата (където е бил) не бил служил преди това!
                    Last edited by еМГето; 29-04-2008, 13:26.

Comment

Я, Персите имали имитация на Буревестниците и Сините ангели, като на последните даже Ф-18 са изимитирали!

Comment

За иранското въоръжение - малка статия с елементи на анализ и история (танкерната война) - на руски
                        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Още малко за иранските противокорабни ракети -
                          Корпус стражей исламской революции Ирана испытал новую противокорабельную систему национальной разработки, дальность действия которой составляет 300 километров. Подробности проведенных испытаний и данные о типе боеприпаса не приводится. Предположительно, речь может идти о крылатой ракете.

***RIZAR, грамотното и четливо писане е задължително. Докато не отговарят на това условие, постовете ти ще бъдат трити.*** Dinain
                          Last edited by Dinain; 05-08-2008, 16:55.

Comment

Аз пробвах в Уикипедията на английски и има огромна статия за Иран и въоръжените им сили. Само погледнете годишния бюджет от 7 милиарда и ще разберете, че там не си поплюват.

Comment

Не си пробвал да мислиш, обаче. Ето твоят източник:

Iran's 2005 defense budget was estimated to be $6 billion by London's International Institute for Strategic Studies. This was $91 per capita, a lower figure than other Persian Gulf nations, and lower as a percentage of gross national product than all other Gulf states except the United Arab Emirates.[11]

Да сравним

Русия: Official government military spending for 2005 was $32.4 billion, though various sources, have estimated Russia’s military expenditures to be considerably higher than the reported amount.[18][19]

Или $230 на глава от населението по най-консервативни сметки, вероятно доста повече

САЩ: $548.9 billion или $1833 на глава от населението

Израел: дадени са някакви $9.5 милиарда, по тая цифра се падат $1357 на глава от населението

Въобще всички: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...y_expenditures

Така че не разбирам как точно стигна до извода че Иран "не си поплювал".
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Возможно Иранская армия не будет угрозой для "свободного мира".
                                Вот интересная статья
                                Новости в России и мире, самая оперативная информация: темы дня, обзоры, анализ. Фото и видео с места событий, инфографика, радиоэфир, подкасты

...Мы не ожидаем немедленного изменения в американском стратегическом развертывании, и мы думаем, что позднее мы пожалеем о том, что этих изменений не произошло. Тем не менее, имея в виду посещение вице-президентом США Диком Чейни кавказского региона, что сейчас настало время увидеть какие-либо изменения во внешней политике США. Если Чейни не будет говорить с русскими, он должен говорить с иранцами. Иначе он будет выписывать чеки, которые у США не будет возможности оплатить...
                                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Working...
                                X