Тоя филм го гледах с полвин око и не ми направи кой знае какво впечатление. Одзава, това което казваш за ПТУР-овете и особено разговорите на Басаев е много интересно, ще ни осветлиш ли по-подробно. Аз поне за такава версия/,че чеченските сили са получавали значителна подкрепа от Москва в хода на война/ не бях чувал досега.
Иначе сумарно възгледите на пионера(а и военият план на Москва) са:
1. Русия трябва да върне контрола над Чечня с вонна сила.
2. За това са достатъчни 3 дивизии, който да нахлуят концентрично и да заемат ключови сгради в столицата Грозни.
3. Унищожаването на чеченските формирования в Грозни не е второстепенна задача, достатъчно е изтласкването им от града.
Това е и единственият правилен подход според пионера.
А окопният генерал бе известен не с пълководческият си талант, а с това, че се криеше изключително усърдно от чеченската...авиация!
-----------------------------------------------
ndragostinov,
честно казано аз не знам почти нищо за войната. Но информация се намира. Например тук има изключително много първоизточници - спомени на войници и офицери, различни статии, доста художествена литература от същите хора. Изобщо интересно е.
Например можеш да хвърлиш поглед върху Зарипов и Миронов(той доста интересно описва щурма на Грозни и превземането на президенският дворец).
В сайта на Чобиток също мисля имаше някой неща:
Някъде по харда ми се търкаляше и доста интересна книга на някакъв журналист, ако я намеря ще я кача някъде.
Не е чак толкова трудно да се намери по-обща информация по въпроса.
Иначе сумарно възгледите на пионера(а и военият план на Москва) са:
1. Русия трябва да върне контрола над Чечня с вонна сила.
2. За това са достатъчни 3 дивизии, който да нахлуят концентрично и да заемат ключови сгради в столицата Грозни.
3. Унищожаването на чеченските формирования в Грозни не е второстепенна задача, достатъчно е изтласкването им от града.
Това е и единственият правилен подход според пионера.
А окопният генерал бе известен не с пълководческият си талант, а с това, че се криеше изключително усърдно от чеченската...авиация!
-----------------------------------------------
ndragostinov,
честно казано аз не знам почти нищо за войната. Но информация се намира. Например тук има изключително много първоизточници - спомени на войници и офицери, различни статии, доста художествена литература от същите хора. Изобщо интересно е.
Например можеш да хвърлиш поглед върху Зарипов и Миронов(той доста интересно описва щурма на Грозни и превземането на президенският дворец).
В сайта на Чобиток също мисля имаше някой неща:
Някъде по харда ми се търкаляше и доста интересна книга на някакъв журналист, ако я намеря ще я кача някъде.
Не е чак толкова трудно да се намери по-обща информация по въпроса.
Comment