If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не, аз имах предвид палубния персонал, дето дава значи с ръце "наляво-надясно". Сега оператора им гледа знаците през камерите и управлява чудото дистанционно, но плановете били за разпознаване на ръкомахането от самия робот. Не е добре положението
Че какво му е странното пък на това? Дали пилота е в нещото или под палубата на самолетоносача - процедурите са си процедури за всички
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Така е, но аз изпитах странно усещане като гледах. Предполагам, че и ръкомахащият се е чувствал леко глупаво (още повече, че май в случая операторът стоеше до него, но може и да греша).
Руското лицензно копие на австрийският Schiebel Camcopter S-100 на въоражение. Добър пример че като проектираш нещо наистина читаво политиката отива на заден план. Това нещо се продва от Европа, през Китай та до Австралия и се произвежда в две държави. Австрия и Русия. Жалко че един от инженерите от австрийската фирма загина при изпитанията.
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Интересно наистина. Не ми харесва че е с бутален двигател и ще е доста шумно. Но пък това сваля много цената и увеличава обсега.
За мен лично а най-интересно че за пръв път виждам картечница на БЛА. Нищо не пише в брошурата за най-важните неща. Например дали е само радиоуправляем модел, до колко е автономно и дали подържа сателитна връзка. Според мен си е чист радиоуправляем мнодел, вероятно с възможности на автопилота да го върне в къщи ако загуби сигнала. Което не е лошо де, и за такава машина си има ниша за използване.
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Мхм и аз така мисля. Което го прави ни риба ни рак. Не е пълноценен ударен БЛА. Замислен е като радиоуправляема система за директна подръжка на пехотата. За това явно и картечницата. Нещо от което ИМО пехотата има въпиюща нужда. Но не с тези габарити! Такава система би трябвало удобно да се транспортира в камион и да може с лекота да се пренася на ръце от 4-ма бойци и то на разстояния. Което за мен значи машина в рамките на максимум 80-100 килограма и то заедно с горивото и амунициите.
Това е над един тон и е с такива габарити, че предполага случването на куриози. От рода че при определен терен може да се окаже че нямаш площадка за да приземиш нещото, която да е в радиуса на сигурната връзка с машината. А този радиус, като се има в предвид че има и видеообмен не е повече от няколко километра и е желателно да има пряка видимост между оператора и машината.
Май вместо това бих предпочел един MH-6. Последният празен е само 722 кг сравнен с 1100 на това нещо. Ясно че не е БЛА, но все пак един БЛА трябва да има някакви преимущества, за да е смислен. И да, имаме пилот който трябва да го управлява, ама много важно. Примерно в САЩ има повече сертифицирани пилоти за такъв тип летало, отколкото много европейски държави имат население. Все ще намерят кого да сложат в кабината.
От безпилотниците дори MQ-8 е с двеста кила по-лек от това нещо. А той си е истински БЛА.
Признавам, че част от приложенията му са убийствено странни за БПЛА но как решихте, че не се предвижда да има сателитна връзка? Картечницата има приложения и при морски патрулен БПЛА. Примерно трепането на рибарски корабчета и скоростни лодки с ПТУР дето струва три пъти повече от целта и има реален шанс да изпусне цел движеща се с 40+ възела някакси не е много икономически оправдано.
"Радиоуправляем модел с възможност на автопилота......." без на борда да има GPS и възможност на автопилота да следва предварително зададен курс(иначе казано без спътникова връзка) просто няма как да стане технически
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
А този радиус, като се има в предвид че има и видеообмен не е повече от няколко километра и е желателно да има пряка видимост между оператора и машината.
200 километра, ако трябва да вярваме на брошурата. Пряка видимост най-вероятно е нужна, да.
Няма начин да е много лек заради картечницата и боезапаса. Корпусът би трябвало да е доста подсилен заради вибрациите от стрелбата.
А като му гледам габаритите - какво пречи да се превозва на триосен камион с бордови кран ? И то под бризента.
Само ако се свиват витлата де.
БЛА с такъв радиус (200 км) обикновено нямат сателитна връзка, поне доколкото имам поглед.
Ми на табличката отдолце пише 450 не 200 пък и всичко летящо извън визуалния обхват(NLOS дет се вика по купешки) принципно ползва GPS за насочване(иначе казано има и още как сателитна връзка) евентуално спрегнат с инерциална навигация(при загуба на сигнала)
Ми на табличката отдолце пише 450 не 200 пък и всичко летящо извън визуалния обхват(NLOS дет се вика по купешки) принципно ползва GPS за насочване(иначе казано има и още как сателитна връзка) евентуално спрегнат с инерциална навигация(при загуба на сигнала)
Няма как 400 км да е радиуса, отиваме във фантастичен сценарий. С 99% вероятност 400 км е дистанцията на полета (отиване и връщане), а 200 км е бойния радиус.
GPS със сигурност има. Аз визирах нещо от рода на SATCOM.
Comment