Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Леринската операция от 1916

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Леринската операция от 1916

Здравейте,
    Дали някой може да ми помогне - опитвам се да разбера дали има някакъв паметник или каквато и да е следа от загиналите в т.нар. Леринската операция през 1916.
    Ако някой знае къде са погребани убитите от наша страна, също ще ми е от голяма полза! Не вярвам да има запазено гробище, но все пак реших да попитам.
    Моят прадядо е загинал там и се опитвам да събера повече информация и предварително благодаря на всички ви!

Край бреговете на Секулевската река и Островското езеро, около Чеган и Каймакчалан. Иначе, около Битоля и Прилепските села, но това пак е трудно да бъде разграничено. Някой може и в София и Скопие да бъде погребан, ако е умрял в болница. Какво по-реално те интересува? От къде е дядо ти, кой полк е?

Comment

Здравей и благодаря за отговора!
      Прадядо ми е от едно ямболско село и е бил в 8-ма Тунджанска дивизия, вероятно 29-ти Ямболски пехотен полк. За съжаление, само това знам.
      От комуникацията с Архива в Търново не излезе нищо, така че явно ще трябва да отида на място.
      А тези места, които изброяваш - това войнишки гробове ли са, има ли някакво обозначение днес или някава следа от това, което е било?
      Last edited by carmen; 02-03-2011, 22:15.

Comment

29 ямболски полк е част от 3 Балканска дивизия, доколкото си спомням. В Леринската операция, тази дивизия настъпва едва около 10-15 км, от Козяците, през Добро поле, към Каймакчалан. Изброяват се боевете при Пожарски рид и вр. Голаш, при Гражден, вр. Чолаш, Баховски рид. След боевете там, през ноември се оттеглят към Доброполската позиция и Шейновец - т.н. Гръцки пост. Полкът е почти изтребен през 1918 г.

Comment

Много известен е маршът "Ломци на Чеган".

Отнася се мисля точно за тогава. В случая полкът /3-ти пп или 15-ти пп/ е бил от 6-та Бдинска дивизия.

Comment

Да, известен е. В неуспешната за нас Леринска операция участва цялата I армия на генерал Бояджиев. Възможно е някъде да я видиш описана и като Чеганска операция. За това и подчертах, че най-малкото движение е извършено от 3 Балканска дивизия. На практика тя е връзката с ХI германска армия в нейно ляво и нашият фланг "се върти" около нея. Много повече път извървява Бдинската дивизия, а най-много Тунджанската, която идва чак откъм Охрид.

Comment

на гръцка територия няма.В Македония от дървените кръстове също няма и следа.В село С. има каменни кръстове 5-6 и две нахлупени бълг. каски.На д. поле бълг. гробища гробища са били под вр. Конуса,това е факт. вр. Д.поле, южно,в ниското,няма сега и следа,но вер има минно поле от Гражд. война.И също на вр ПИОНЕР, Зад Стояновата вис., до вр.Шейновец, но и там вс е изчезнало.Бях тамитърсиме педя по педя.

Comment

Working...
              X