Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бои в Румынии зимой 1916 - 1917 г.г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    valo написа Виж мнение
    Първите две снимки са от частната колекция на Капитана. Вторите две, по думите на Танкиста, са от албума на ген. Тодоров - намира се в музея.
    Спасибо! А как можно связаться с Танкистом и Капитаном, чтобы попросить для публикации более качественные снимки?

    dibo
    Спасибо за ссылку!

    Comment


      #17
      Здравствуйте, Николай!

      Спасибо Вам большое за помощь, особенно, что Вы дали материал по-русски. То, что меня интересует, Вы можете прочитать в моих постах. Если сможете помочь - то я буду Вам благодарен. Я сейчас подбираю материал по истории 4-го броневого автомобильного дивизиона, т.к. мой знакомый обладает фотоальбомом одного подпрапорщика, служившего в 14-м броневом автомобильном отделении - должна получиться очень неплохая книга - сохранилось в РГВИА много документов, в частности, журналы военных действий всех 4- отделений, входивших в этот дивизион.
      Я - около 20 лет занимаюсь сбором материалов о Георгиевских кавалерах Русской армии 1914 - 1920 г.г., являюсь соавтором книги "Военный орден Святого Великомученика и Победоносца Георгия. Именные списки 1769 - 1920 г.г." Москва 2004 г., где делал раздел, посвященный Гражданской войне, а также являюсь основным автором недавно вышедшей книги - о ней Вы сможете посмотреть на сайте - http://st-georg.ru/

      С Уважением, Валентин

      Comment


        #18
        Валентин написа Виж мнение
        А как можно связаться с Танкистом и Капитаном, чтобы попросить для публикации более качественные снимки?
        Сигурно ще отговорят на "Лични съобщения".....


        Comment


          #19
          valo написа Виж мнение
          СПАСИБО!!!

          Comment


            #20
            Kramer написа Виж мнение
            19-ти пехотен полк е от състава на 4-та Преславска пехотна дивизия.
            С едно уточнение - дислокация и район за мобилизиране и развръщане - Разград!

            Comment


              #21
              Към уважавания ни колега Валентин

              Драги колега,
              Видях личното питане, но не знам как се отговаря там (щото съм тъп на тема компютри) та затова ти пиша тук.
              Както по-горе си видял, снимките на бронеавтомобила "Скобелев" съм открил преди двайсетина години, когато случайно успях при подготовката на една съвместна изложба с НВИМ да се докосна до албума на ген. Тодоров. Той е една от нашите най-ярки фигури от ПСВ. За съжаление, когато намерих албума, заедно с него подбрах и снимах и още от два.

              Уредничките на музея ги мързеше по инвентарните номера да видят на кого са албумите и въпреки моите настоявания, не ги провериха!!!

              Бях с един стар приятел фотограф и с един японски Кодак! На една пейка навън пред музея, аз държа албума, а той снима каквото му покажа!!! Направо цирк! Но станаха всичките картники!
              Във целия кюп после се оказаха и голяма част снимки, на които се вижда ген. Тодоров! Затова си мисля, че са от негов личен албум! Понеже там само щракахме, а после аз вадих копията и ги разглеждах, не съм обърнал внимание и на разни други красиви неща. Сега иди го търси този албум.
              Освен бронеавтомобила имамот там и съм пускал из БС и Традиция, симки на пленен руски батальон, начело с командира му, позиции по р. Дунав и р. Серет, понтонният мост "Херберт" и др.

              Тези снимки и негативите им са във фонда на Музея на МВР при Калина Генова. Тя може да ги намери и да ги извади. Това са моите работни копия и негативите, за които разказах!

              Сърдечни поздрави.
              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

              Comment


                #22
                Танкиста от Харкова -

                Большое спасибо за ответ! К сожалению, я не знаю, что это за музей на МВР при Калина Генове. Может быть подскажите?

                Comment


                  #23
                  Багатур правилно отбеляза, че 19-ти полк е бил дислоциран в Разград - "капанския полк". През 1947г. го разформират, след това наследник му е 40 мсп-от средата на 50-те години мисля го дислоцират там, пак от Шуменската дивизия, та така чак до 2001г., когато и него разформираха.

                  Comment


                    #24
                    С риск за голямо отклонение от темата не мога да се сдържа да не напиша няколко реда за полка на предците си:
                    Началото е поставено на 01.08.1878 г., когато с Приказ ¹6 в Разград е създадена 17-та Разградска дружина, преномерована през септември 1879 г. с височайши указ ¹36 в 22-ра Разградска пеша дружина.
                    На 21.11.1884 г. вследствие реорганизацията във войската дружината влиза в 7-ми пеши Преславски полк в Шумен като трета пеша дружина заедно с 8-ма Врачанска и 11-та Орханийска, но седалището й остава в Разград. Представя се повече от достойно в Сръбско-българската война, поемайки удара при Сливница /Не напразно единият от двата редута на позицията се нарича Разградски./ Имената, написани на паметника при Алдомировци са на офицери и унтерофицери от разградската дружина.
                    При следващата реорганизация с Указ ¹11 от 19.01.1889 г.от втора и трета дружина на 7-ми Преславски полк се формира 19-ти пеши Шуменски полк. Щабът е в Шумен, но трета дружина продължава да бъде на гарнизон в Разград. От 01.01.1906 г.целият полк /вече 19-ти пехотен Шуменски/ се установява окончателно в Разград, където е на гарнизон до закриването си през 1947 г.
                    Полкът воюва успешно през Балканската война при Ескиполос, Петра, Караагач, Чонгора, Чаталджа.
                    През Междусъюзническата по върховете на Осогово - Голям, Китка.
                    През Първата световна война е с основен принос за превземане на Тутраканската крепост с най-много загинали. Прави пробива на Кобадинската укрепена позиция, участва в освобождението на Северна Добруджа. За кратко е на позиция по р. Серет. От септември 1917 г. до края на войната е по Мокра планина, западно от Охридското езеро.
                    В 1944 г. през първата фаза на войната срещу Германия в състава на Четвърта Преславска дивизия от Втора армия участва в Нишката и Косовската операции. Води сериозни сражения при Модра стена, Равна Дубрава, Личие. Прави пробива при Подуево.
                    Last edited by четец; 06-06-2009, 15:35.

                    Comment


                      #25
                      Kramer написа Виж мнение
                      Багатур правилно отбеляза, че 19-ти полк е бил дислоциран в Разград - "капанския полк". През 1947г. го разформират, след това наследник му е 40 мсп-от средата на 50-те години мисля го дислоцират там, пак от Шуменската дивизия, та така чак до 2001г., когато и него разформираха.
                      Моите прадядо и дядовците ми са служили там. Първия е участвал в като войник във всички войни за национално обединение. Вторите в първата фаза на войната срещу нацистка Германия ..някак не ми се чупи езика да я нарека Отечествена. До колкото знам прадядо ми е превземал Тутракан, по-късно се разминал със заложничество. Жалко, че няма снимки. Капанския полк както правилно отбеляза, се е опънал дори на руснаците през 1944, искали нещо като безусловна капитулация, развръщали оръдия и пр. Войниците не били съгласни, още повече знамето на 19 полк е едно от спасените през 1918-1919г.

                      Comment


                        #26
                        Този, 19-ти пех. полк, никога не е участвувал в Кумановската операция! Какви ги говориш! Втора армия - Кумановска операция!? Географията ти е объркана! Не си бил добър ученик!!!
                        Last edited by Imperial; 06-06-2009, 16:08.

                        Comment


                          #27
                          Грешка на инерцията. Поправих го - очевидно е, че е Косовската. То е видимо и от последното изречение - Подуево. Не е от слаба география.
                          Last edited by четец; 07-06-2009, 14:20.

                          Comment


                            #28
                            Къде можем да видиме подробно описание на битката при Арджеш?

                            Comment


                              #29
                              Намерих картинката на руския батальон пленен от нашата кавалерийска дивизия, командвана от прославения ген. Колев!
                              Става дума за 265-та опълченска дружина (от кой полк и дивизия неизвестни), в състав около 800 войници 12 офицера и командир подполковник! И едно бойно знаме!!! Снимка на знамето нямам, за съжаление! Но го има снимано в един от миналогодишните броеве на Военноисторически сборник!
                              Виждат се оклюмалите руснаци и нашите наперени кавалеристи, които ги съпровождат до военнопленническия лагер!


                              Attached Files
                              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                              Comment


                                #30
                                Интересен руски сайт ,свързан с темата за бронеавтомобилите:

                                Comment

                                Working...
                                X