If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Спасибо Вам большое за помощь, особенно, что Вы дали материал по-русски. То, что меня интересует, Вы можете прочитать в моих постах. Если сможете помочь - то я буду Вам благодарен. Я сейчас подбираю материал по истории 4-го броневого автомобильного дивизиона, т.к. мой знакомый обладает фотоальбомом одного подпрапорщика, служившего в 14-м броневом автомобильном отделении - должна получиться очень неплохая книга - сохранилось в РГВИА много документов, в частности, журналы военных действий всех 4- отделений, входивших в этот дивизион.
Я - около 20 лет занимаюсь сбором материалов о Георгиевских кавалерах Русской армии 1914 - 1920 г.г., являюсь соавтором книги "Военный орден Святого Великомученика и Победоносца Георгия. Именные списки 1769 - 1920 г.г." Москва 2004 г., где делал раздел, посвященный Гражданской войне, а также являюсь основным автором недавно вышедшей книги - о ней Вы сможете посмотреть на сайте - http://st-georg.ru/
Драги колега,
Видях личното питане, но не знам как се отговаря там (щото съм тъп на тема компютри) та затова ти пиша тук.
Както по-горе си видял, снимките на бронеавтомобила "Скобелев" съм открил преди двайсетина години, когато случайно успях при подготовката на една съвместна изложба с НВИМ да се докосна до албума на ген. Тодоров. Той е една от нашите най-ярки фигури от ПСВ. За съжаление, когато намерих албума, заедно с него подбрах и снимах и още от два.
Уредничките на музея ги мързеше по инвентарните номера да видят на кого са албумите и въпреки моите настоявания, не ги провериха!!!
Бях с един стар приятел фотограф и с един японски Кодак! На една пейка навън пред музея, аз държа албума, а той снима каквото му покажа!!! Направо цирк! Но станаха всичките картники!
Във целия кюп после се оказаха и голяма част снимки, на които се вижда ген. Тодоров! Затова си мисля, че са от негов личен албум! Понеже там само щракахме, а после аз вадих копията и ги разглеждах, не съм обърнал внимание и на разни други красиви неща. Сега иди го търси този албум.
Освен бронеавтомобила имамот там и съм пускал из БС и Традиция, симки на пленен руски батальон, начело с командира му, позиции по р. Дунав и р. Серет, понтонният мост "Херберт" и др.
Тези снимки и негативите им са във фонда на Музея на МВР при Калина Генова. Тя може да ги намери и да ги извади. Това са моите работни копия и негативите, за които разказах!
Сърдечни поздрави.
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Багатур правилно отбеляза, че 19-ти полк е бил дислоциран в Разград - "капанския полк". През 1947г. го разформират, след това наследник му е 40 мсп-от средата на 50-те години мисля го дислоцират там, пак от Шуменската дивизия, та така чак до 2001г., когато и него разформираха.
С риск за голямо отклонение от темата не мога да се сдържа да не напиша няколко реда за полка на предците си:
Началото е поставено на 01.08.1878 г., когато с Приказ ¹6 в Разград е създадена 17-та Разградска дружина, преномерована през септември 1879 г. с височайши указ ¹36 в 22-ра Разградска пеша дружина.
На 21.11.1884 г. вследствие реорганизацията във войската дружината влиза в 7-ми пеши Преславски полк в Шумен като трета пеша дружина заедно с 8-ма Врачанска и 11-та Орханийска, но седалището й остава в Разград. Представя се повече от достойно в Сръбско-българската война, поемайки удара при Сливница /Не напразно единият от двата редута на позицията се нарича Разградски./ Имената, написани на паметника при Алдомировци са на офицери и унтерофицери от разградската дружина.
При следващата реорганизация с Указ ¹11 от 19.01.1889 г.от втора и трета дружина на 7-ми Преславски полк се формира 19-ти пеши Шуменски полк. Щабът е в Шумен, но трета дружина продължава да бъде на гарнизон в Разград. От 01.01.1906 г.целият полк /вече 19-ти пехотен Шуменски/ се установява окончателно в Разград, където е на гарнизон до закриването си през 1947 г.
Полкът воюва успешно през Балканската война при Ескиполос, Петра, Караагач, Чонгора, Чаталджа.
През Междусъюзническата по върховете на Осогово - Голям, Китка.
През Първата световна война е с основен принос за превземане на Тутраканската крепост с най-много загинали. Прави пробива на Кобадинската укрепена позиция, участва в освобождението на Северна Добруджа. За кратко е на позиция по р. Серет. От септември 1917 г. до края на войната е по Мокра планина, западно от Охридското езеро.
В 1944 г. през първата фаза на войната срещу Германия в състава на Четвърта Преславска дивизия от Втора армия участва в Нишката и Косовската операции. Води сериозни сражения при Модра стена, Равна Дубрава, Личие. Прави пробива при Подуево.
Багатур правилно отбеляза, че 19-ти полк е бил дислоциран в Разград - "капанския полк". През 1947г. го разформират, след това наследник му е 40 мсп-от средата на 50-те години мисля го дислоцират там, пак от Шуменската дивизия, та така чак до 2001г., когато и него разформираха.
Моите прадядо и дядовците ми са служили там. Първия е участвал в като войник във всички войни за национално обединение. Вторите в първата фаза на войната срещу нацистка Германия ..някак не ми се чупи езика да я нарека Отечествена. До колкото знам прадядо ми е превземал Тутракан, по-късно се разминал със заложничество. Жалко, че няма снимки. Капанския полк както правилно отбеляза, се е опънал дори на руснаците през 1944, искали нещо като безусловна капитулация, развръщали оръдия и пр. Войниците не били съгласни, още повече знамето на 19 полк е едно от спасените през 1918-1919г.
Този, 19-ти пех. полк, никога не е участвувал в Кумановската операция! Какви ги говориш! Втора армия - Кумановска операция!? Географията ти е объркана! Не си бил добър ученик!!!
Намерих картинката на руския батальон пленен от нашата кавалерийска дивизия, командвана от прославения ген. Колев!
Става дума за 265-та опълченска дружина (от кой полк и дивизия неизвестни), в състав около 800 войници 12 офицера и командир подполковник! И едно бойно знаме!!! Снимка на знамето нямам, за съжаление! Но го има снимано в един от миналогодишните броеве на Военноисторически сборник!
Виждат се оклюмалите руснаци и нашите наперени кавалеристи, които ги съпровождат до военнопленническия лагер!
Attached Files
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment