Интересува ме дали някой разполага с детайлна информация за частите на БА, влизали в състава на Моравската военноинспекционна област през цялото време на нейното съществуване - ноември 1915-октомври 1918. Информацията, с която аз лично разполагам е твърде оскъдна. Съгласно една монография на Дим. Минчев - "Военнореволюционната дейност на Петър Дървингов", през август 1917 територията на областта е разделена на три бригадни окупационни района, които от своя страна се делят на полкови и дружинни райони. Споменаваше се, че район е имал 11-ти опълченски полк, както и 15,16, 25 и 30 допълващи дружини. Някъде тогава -1917-18 в Поморавието на гарнизон е бил и 12 опълченски полк, но за него аз нямам никаква информация. Не знам дори от кои точно опълченски дружини той и 11-ти полк са били образувани. Знам, че към 1 януари 1918 в Моравската област са били налице общо 3 бригади в състав от 4 "сборни окупационни полка". Съгласно книгата "По бранните поля с 9 конен полк" на Тодор Дошков, от 28 юни 1917 до 3 октомври 1918 9-ти допълващ ескадрон е бил на гарнизон в Пожаревац, като в края на войната е бил в подчинение на 4-ти опълченски полк, последния съставен по оново време вече изключително от "турци и албанци възрастни хора".
Ще съм благодарен за всякаква нова информация.
Бих бил благодарен и за подобна информация и за Македонската и Драмската ВИО, както и за Управлението на окупационните войски в Добруджа.
Ще съм благодарен за всякаква нова информация.
Бих бил благодарен и за подобна информация и за Македонската и Драмската ВИО, както и за Управлението на окупационните войски в Добруджа.
Comment