В последния брой на в - к "Капитал" ( 15 - 21 ноември 2008г. ) в рубриката "Снимка на седмицата" е публикувана снимка на трима от десетте живи участници в Първата световна война, позирали по случай 90 - та годишнина от края на конфликта: Хенри Алингам ( 112 г. ) Хари Пач ( 110 г. ) и Бил Стоун ( 108 г. )
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ветерани от Първата световна война
Collapse
X
-
Края на миналата година попаднах на една снимка във в-к "Българска армия" на нея беше сниман 110-годишния ветеран от ПСВ Лазаре Понтичели. Той е един от последните двама останали живи френски ветерани от ПСВ. Роден е в Северна Италия, но на 9 г. се преселва във Франция.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
-
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Интересно ми е някой срещал ли е статистика на броя оцелели военнослужещи през Първата и Втората световна войни, които са служили в бойни части от първия до последния ден на войната. Естествено изключваме висшия офицерски състав, тъй като шансовете им да преживеят цялата война са значително завишени в сравнение с редовите военнослужещи.
А дали има такива, които са преживели и двете войни от първия до последния им ден в бойни части?
Това би бил странен статистически подбор, но за мен е много интересно.GOTT MIT UNS!
Comment
-
Знаете, че 1916 година е наречена годината, в която загина армията от началото на войната. Много малко хора от тези кохорти тръгнали през 1914, са в строя след 20-тина месеца операции с тази интензивност. Единственото измъкване е раняване, дори тежко раняване. Но някаква статистика, специална не съм намирал. Има обаче точни податки за загуби и попълнения. От където може да се правят заключения.
Можем обаче да кажем, че например в Българската армия, чисто статистически се аргументирам, има голям шанс да оцелееш, от първия до последния ден на нашето участие. Ние и воюваме по-пестеливо.
Comment
-
Списък на ветераните от ПСВ, живи в момента
Списък на ветераните от ПСВ, починали през 2008 г.
Истории, разказани от ветерани от ПСВ:
Henry Allingham
Harry Patch
Bill Stone
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
Comment