Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Германски дивизии М1915

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Германски дивизии М1915

    Краят на "Надпреварата към морето", битката на Изер и включеното в нея І сражение край Ипър, карат Фалкенхайн да премине към отбрана на Запад, при ясни индикации, че дори и неговото развитие на плана на Шлифен, не носи успех. Като деятелен човек, той провежда реформи в армията, въвежа наред с нов устав, и цялостна реорганизация на тиловите части и започва формирането на нов тип най-висши тактически съединения, каквито тогава са се смятали дивизиите, "най-голям сбор на трите вида въоръжения , под единно и трайно командване на бойното поле, с тактическо предназначение".

    Няма да се занимавам тук с проблема за резервите в германската армия, на практика, в 1915 Германия разполага с достатъчно незаети резерви, но събираните от тях т.н. резервни дивизии, резервисти на възраст от 23 до 27 годишна възраст, около 1 млн.180 хиляди души, показват слаби настъпателни възможности, въпреки големия ентусиазъм при Ипър. В отбрана пък, не достигат инженерни части. Фалкенхайн ясно разбира в края на 1914, че опитите му при Ипър са напразни, при положение, че "пробив"- новата форма на победа, създала се в условията на Европейската война, при появата на непрекъснат фронт, така и не се е получил, въпреки оперативното превъзходство, получено от традиционния "обход" на Белгийския град. Новите форми на борба изискват и нов тип подразделения.

    Още настъплението в Мазурските езера принуждава германците да сформират 9 дивизии запасняци от 3 полка (състава на ерзац бригадите) а не както в предвоенните години, линейни дивизии, с по две бригади с по 2 - 3 батальонни полка.75, 76, 77, 78, 79 и 80 са формирани във Русия, 81, 82 и 8 баварска във Франция. След това първо "дивизотворчество", германците разполагали с необходимите резервисти само в маршовите батальони за попълване на текущите загуби, но не и големи резерви за настъпление. Въоръжен резерв от нов призив щели да имат едва през пролетта на 1916. Така че, тъй като искали увеличения на съединенията заради дългите фронтове, а имали и много разкъсани резервни части от артилерията и корпусни и крепостни съединения, през цялата 1915, Генералния щаб се занимавал с реформата.

    Тези нови дивизии, включвали в себе си от една страна части на Ерзаца(дивизиите от Ерзаца имали по 3 бригади и били доста по-големи) и Ландвера, както и гарнизони на крепости, от друга части на действителна служба и запаса. Първите, често били от доста ранообразен състав, много се различавали едни от други. Спешно ги унифицирали, снабдявали с сериозен щаб, превръщали в дивизии, способни да водят война. Тази нова организация била необходима , тъй като наистина бойните действия изисквали бързо разполагане на бойни дивизии на много заплашени участъци. Тези нов тип дивизии (М1915) са създавани до 1917.

    Планът изисквал обаче значително по-големи промени. Поради желанието им да имат все повече боеспособни части, те "разшили" старите дивизии. Те били намалени до 3 полка от пехотата, от освободените полкове се създавали големи тактически нови съединения. Около тях групирали запасните новикоструирани полкове. През 1915 по този начин били създадени 25 дивизии. 17 с елементи от Западния фронт, и 8 от Изток. Номерата на германските редовни полкове станали номера на дивизиите, например - 111-та,113-та и пр. Така е създаден и Алпийския корпус, на практика дивизия от 9 батальона егери от различни баварски и вюртембергски дивизии.

    Новите дивизии били по около 13 хиляди души, но с огневата мощ на старите - около 17 хилядни редовни дивизии. До 1917, включително и гвардейските дивизии били "разшити" по този модел. Във всяка дивизия вече имало ескадрон кавалерия - 167 души, а не полк, 2 роти по 280 души - сапьори, 3 полкови роти с картечници по 97 души, от 1079 души през 1914, през 1916 батальонът става 650 души, дивизионната пехота намалява от 12 900 на 5 850, с около 55%, изобщо дивизии за окопна война. Включва се и влак с понтони към всяка дивизия. Артилерията е намалена до 2 отделения (дивизиони) в един полк. Батареите стават 12, т.е 48 оръдия.

    Променят се и уставите, но за това по-нататък.
    Last edited by von Danitz; 31-01-2008, 12:48.

    #2
    Френската дивизия, за сравнение, започват да я рехформират в началото на 1916. Структурата и преди войната е била 2 бригади, по два полка (в резерва по три) по три батальона. Във всяка дивизия имало 2 ескадрона за разузнаване и група (полк) алпийски стрелци (ловци) - 2 батальона, плюс три групи артилерия. Към всяка редовна дивизия имало и два полка по 3 маршеви батальона за попълване на загубите.

    Полковете, имали щаб, за разлика от германските и британските, 3 батальона, по 4 роти пехота и картечна рота.Всяка рота е по два взвода, по 2 отделение (на френски - ескадрони)

    Промяната е следната: полковете губят щабовете си, а батальоните стават по 3 роти и картечна рота, в която вече има и 37мм отеление. Ротата става от 4 взвода. Всеки взвод се дели на два полу-звода (французите много ги обичат тези половинки, спомнете си полу-бригадите на революцията! ) Всеки полузвод става от отделение с бомби - 8 души, отделение с картечница- 1 и 7 дущи и две отделения с пушки по 13 души.

    Дивизията става от 3 полка, по 3 батальона, ночесто има дивизии по 8, 10 или 11 батальона заради нееднородните полкове. Ловците си правят свои дивизии и ги отделят. Кавалерията преминава към корпусите. Към артилерията се добавя и окопна група- минохвъргачки и прожекторна група.

    Comment


      #3
      Даниц, първо, благодаря за темата, на мен ми е много интересна и полезна. След това, извинявай, че те отклонявам от основното, но питам, защото от бая време се чудя над това, а вероятно ще знаеш. Каква е разликата между лекопехотните (егери, ловци и прочее) и стандартните пехотни батальони? Дали е във въоръжението, екипировката и подготовката или е и в организационната структура (лекопехотните да нямат поддържащо въоръжение или да е по-малко?)? Като разглеждах кавалерийските дивизии, забелязах, че често имат (поне немските имаха) и такива лекопехотни батальони, но с велосипеди (но предполагам, че този допълнителен транспорт е бил само за кавалерийските дивизии?).

      Comment


        #4
        Ми това, което знам е, че традиционно във френската армия до 1888 съществуват два вида стрелци - конни, или chasseurs à cheval, произлезли от наполеоновите войни и пеши, или Chasseurs à pied, произлезли от пехотата през 1837. Били са въоръжени с карабини - по-скорострелни за времето, Delvigne-Pontcharra - на името на двамата генерали, които са ги съсдали. После през 1888 се създавата и Chasseurs alpins, планиските ловци. Това са леки подразделения, не са в полкове, ползват се за разузнаване, бой в населено мято, разсипен строй, лека пехота и планиска в най-широкия смисъл на думата. Във френските кавалерийски дивизии има също велосипедисти.

        При германците, планинските части са главно Бавария и Вюртемберг, докато егерите на прусаците са по скоро като Chasseurs à pied

        Френските имат отделни знаци на отличие, дори като амиракнската морска пехота, отделни чинове и знамена, бе отделен корпус са си, имат и барети, по това се познават най-лесно. Батальоните са по-големи. Изобщо и в двете армии това е насипна сила, лека пехота за маневрена война, поддържа и кавалерията, търси врага, разузнава го, помага и на линейната пехота, когато се наложи. постепенно и в двете армии, в хода на бойните действия, ги събират в бригади и дивизии. Виж британската лека пехота, си е само традизионно такава, по име, иначе някакви разлики, освен в чорапите, и уискито, което се пие, което от британска гледна точка е огромна разлика, няма.

        Comment


          #5
          Дойде време и на руската дивизионна реформа. Руската армия, както в мирно, така и още повече във военно, е твърде разнообразно съчетана. Корпусите в началото на войната са 37, но някои са съчетани от по три дивизии. Няма как просторно да се разпростра върху тези формирования, но основния им проблем не веднъж, и то не само аз на този форум сме посочвали слабата им артилерията и тежката и ненужна структура на руската артилерия - 6 оръдейни батареи, в добавка и слабия подвоз на снаряди.

          Руската пехотна дивизия, стрелкова, каквито са Сибирските или пехотна, каквито са останалите, както и гренадирска или гвардейска пехотна, е от 2 бригади, по 2 полка, но по четири батальона. Основен, традиционен носител на руските военни добродетели е именно полка. Руските полкове, някои от които като Преображенския, са на по 300 години, участвали са в десетки кампании и са виждали гърбовете и на прусаци, и на французи. Волинския полк, малък пример, под кадърното ръководство на генерал Александър Геруа, излиза сам срещу 17 и 11 германски корпуси (няма грешка) в прикритие на разстроените руски 1 и втора армии, при Лодз, на 1 ноември 1914 и ги задържа два дни, оставяйки 500 човека от 4000 хиляди, но ги спират! В руската армия в Първата световна има доста добри съединения и командири, но проблемите са огромни, а ръководството наистина е слабо.

          Но генерал Гурко, ръководител на Ставката след Алексеев, започва една реформа, след отварянето на допълнителния фронт в Румъния, която унищожава на практика именно тази безценна традиция. Споменах, че германците вадят полкове от дивизиите,и около тях правят нови дивизии. руснаците, вадят баальони от полковете, мешат ги с опълчение и нови попълнения, така, получават нови дивизии - тези от т.н. 4 вълна - 12 батальонни дивизии, със слаба артилерия или съвсем без. Над живия, безкрайно чувствителен полкови организъм е произведена груба вивисекция- буквално плачат руските автори. Обаче факт. Новите корпуси се състоят вече по три дивизии, и всичко това, човешкото "месо", се праща на фронта. Оцелелите подполковници и майори от батальоните стават командири на набързо събрани полкове, без обстреляни офицери, а по скоро революционнонастроени офицери-интелигенти от тила, без подофицери и с войски без умения.Това е бекръвния Таненберг. С руската армия се случва най-тежкия разгром. А генерал Гурко провежда тая своя реформа с огромна енергия, пишат и Свечин, и Керсновски.
          А проблема с артилерията е решен по особено кардинален начин. Цялата тежка артилерия, от важни и неважни участъци събрана, в 46 корпус. Той се прекращава на ТАОН -тежка артилерия със специално предназначение и се подчинява направо на Ставката.

          Създадени са 76 пехотни дивизии от 4 вълна. И така почват да се създават полкове с номера 600.. и 700..Мъртвородени. Но вместо да си останат с примерно 3 -4 батальонни, те създават 4 три-батальонни. Аритметиката е същата, но качеството, напълно не!

          Comment


            #6
            Фон Даниц,благодаря за интересната тема и особено за последния пост.Въпросният ген.Гурко има ли връзка с известния в нашата история Ген.Гурко?Отделно-ясни ли са причините защо постъпва по описания от тебе начин ,а не по примера на германците да кажем ,или французите-които все пак са съюзници и може да се приеме ,че опита им би бил полезен?
            "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

            Comment


              #7
              Василий Иосифович Ромейко-Гурко е мисля по-малък син на фелдмаршала
              известния в нашата история Ген.Гурко
              . Защото съществува и един руски политик, депутат от Думата, Владимир, сподвижник на Столипин и също син на фелдмаршала, роден по-рано. Като цяло, войнствените Гурковци са много стара, да я наречем по руски - белоруска фамилия.

              Заменя Алексеев няколко месеца, от ноември до април 1916-1917 г. След революцията емигрира в Италия. Той и Брусилов е бил поканен там, и двамата са командващи фронтове и Рим е приемал да ги издържа заради услугата да спасят Италия през Първата световна. Умира през трийсетте.

              А руснаците създават дивизии по нов образец и по глупав начин - ами, как да ти отговоря, заради липса на умения и слабо доверие във военната наука.

              Comment


                #8
                То и германците през ВСВ се подвеждат по тоя начин, но това обяснимо до някъде за Хитлеровите възгледи.
                Но при руснаците вместо да попълват старите защо създават нови, да им се чудиш.

                Comment

                Working...
                X