Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Oskar von Hutier

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Oskar von Hutier

General Oskar von Hutier (1857-1934) served as a boldly effective field commander during World War One and was renowned for his efficient use of so-called infiltration tactics.

Имам 2 въпроса:
    1. Как да преведа името на генерала?
    2. Как да преведа името на тактиката, изобретена от него?

1.руснаците са го популяризирали като Гутиер, но правилно би било Хутиер или ако се ползва френската транскрипция, откъдето явно идва името му, Утие. Но Хутиер е май най-правилно
    2. Най- популярно за тактиката, носеща неговото име "Тактика на Хутиер" е "проникването" във окопите на врага, след кратък артилерийски обстрел , с малки грпи се удря по важни пунктове, с цел объркване и пестене на сили. Операция Михаел от пролетта на 1918 е класика в тази сфера. Но "тактика на инфилтрация" не звучи, така че "проникваща" или дори "тактика на щурмовите групи". по същото време има и тактика на "просичането", но тя е по-голяма като задачи, свързана е с маньовъра на по големи съединения.

Comment

Благодаря, много ми помогна.

Comment

А за какво,ако не е тайна?

Comment

Стига с тая руска транскрипция, горкия генерал Хот (Гот?? wtf) най-много страда. Виждал съм го така и в български книги
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Стига, разбира се, самите руснаци вече се опитват да не транскрибират, но да не си виждал все пак генерал Гот, който пада в пустинята и за това е заменен от Монтгомери?

Comment

Тц, точно за шефа на 3та ТГ говоря.
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Герман Гот
                tt

Comment

"Ганс" е по-смешно за германците, "Гъска"

Comment

Гейнц ми е малко по-смешно.

Comment

Working...
                    X