Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тактика на Тачанката

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тактика на Тачанката

Около последствията на Първата световна

Някой да има идея за функцията на Тачанката? Търся по руските сайтове, но друго освен песни и символизми не намирам. Руско изобретение ли е. За какво служи, за пеши позиции или за кавалерийски бой, за маневреност? за атака? Някакви идеи? Може би руските ни приятели?!

Гледал съм Чапай, но там май е смешка

Мисля че става въпрос за някаква "конверсия" на тема конна артилерия. Не съм сигурен, но ми се струва че все пак не е някаква локална импровизация, а по-скоро си е част от стандартната военна екипировка на конницата. Предназначението е както за транпортиране на картечница (т.е. съвсем като в конната артилерия), така и за водене на огън директно от каруцата. Това е което аз знам (и си представям) по въпроса.

Comment

Каква е тази Тачанка, за която става дума?
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Киевлянка

Става дума за файтон с картечница, гледаща назад, един от символните оръжия на Руската революция

Comment

Аха, мерси

Въпреки че снимките са от доста по-късно, даже 1939 г., явно ги е имало и през ПСВ. Култово оръжие
          Last edited by Dinain; 20-05-2006, 13:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Да, де, ама как се използва

Comment

Може би ,ако се прочете "Чапаев" и отговора ще дойде
              Да не би да е използвана от кавалерийските ариергарди ? Това ми изглежда възможно.

Comment

Нц, не е това "ключа от палатката" , не е ариергардно, доколкото прочетох тук-там, по-скоро е ефтина алтернативка на белогвардейските бронирани коли, които закъсвали по пътищата руски, ту от кален терен, ту от липса на гориво и смазка. Ама знае ли човек, тия руски нововъдения, войни печелят...

Comment

von Danitz написа
                  доколкото прочетох тук-там, по-скоро е ефтина алтернативка на белогвардейските бронирани коли, които закъсвали по пътищата руски, ту от кален терен, ту от липса на гориво и смазка. Ама знае ли човек, тия руски нововъдения, войни печелят...
                  Егати и конкуренцията Я да видим:
                  -мощност: от две до четири конски сили :lol:
                  -запалване: къмшично :mhehe:
                  -точност при стрелба в движение: никаква
                  .......

Comment

А кой е казал че трябва да е в движение? И танковете са спирали, за да стрелят, нали? Важното е че относително бързо се мести картечницата насам натам и не се губи време да се позиционира.

Comment

von Danitz написа
                      Около последствията на Първата световна

Някой да има идея за функцията на Тачанката? Търся по руските сайтове, но друго освен песни и символизми не намирам. Руско изобретение ли е. За какво служи, за пеши позиции или за кавалерийски бой, за маневреност? за атака? Някакви идеи? Може би руските ни приятели?!

Гледал съм Чапай, но там май е смешка
                      Основна цел - маневреност. Според спомени на български участници в ПСВ в Румъния, картечната кола е въведена и използувана от българската армия на този фронт. Там се и сблъскваме в няколко сражения с братушките. Кой от кого е гледал, не е ясно. Условията за използуването на такова мобилно бойно средство са били благоприятни именно на този фронт - голям простор и липса на големи населени центрове, които да изискват статична отбрана.

Ролята на тачанката е силно преувеличена; легендарността й е благодарение именно на такива филми, плакати, песни и др. пролетарски произведения на изкуството. Била е често използувана в Гражданската война, където голяма част от действията са партизански. Всъщност, не "червените", а Махновците са най-известни с употребата на тачанки. Произход на думата - от "тачка", ръчна количка; жаргон за кола.

Използувана е от РККА до началото на ВСВ. Виж ръководство от 1939 г. тук: Тачанка

Last edited by Nick; 22-05-2006, 19:35.
                      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Тия ги видях, виж че съм го цитирал по горе, а за картечната кола, виж това е интересно Иначе махновските са били "Ростовлянки", които силно са се отличавали по нещо(но какво) от "Киевлянките"

Comment

Working...
                        X