Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Арменският геноцид

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

SS-mann написа
    Геноцид ли? Че колко турци са избили тия лоши арменци?
    Еми някъде към половината колкото турците са избили по после
    SS MAN и ти ли мислиш кат някои Че не са избили никому,еми ето във материала пше със данни и снимки но кой да им вярва и кой да ги гледа с правлни оЧила, но както и да е аз си вярвам на моето правилно Че иситната е винаг някъде в средата
    since 1453
    from İstanbul

Comment

Виж сега. Аз не оспорвам това, че арменци са убивали турско цивилно население. Това е напълно естествена реакция, имайки се предвид кланетата, извършени от турците върху тях. А от тези текстове, които ти имаш предвид в тезата си не разбирам нищо, поради простата причина, че са на турски език.
      Да ти призная честно, за първи път чувам да има геноцид върху турците в Турция. А ако както твърдиш ти са избили около 750 000 турци/половината от цифрата на убитите арменци/, което е доста внушаваща цифра. Къде са изследванията, учените, международни комисии, проучвания, разследвания? И защо не се говори за това? Не съм чул, Турция да постави въпроса, контрирайки тезата на онези, които излагат срещу нея факта за геноцида срещу арменците?
      They march in full battle dress
      With faces grim and pale
      Tattered banners and bloody flags
      Rusty spears and blades...

Comment

Повечето загинали турци са при съпротивата на арменското население по градове и села. На места арменците са успели да се организират срещу турските башибозуци и редовна войска и дава сериозен отпор.
        Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

Comment

На мой взгляд геноцид был

Но современная Турция имеет к этому отношению как я к пол¸ту Гагарина в космос.
          Попытки заставить современную Турцию признать за собой ответственность за геноцид армян - это просто политика...
          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

виталий по твоята логика и Германия няма никакво отношение към Хитлер,
            предлагам незабавно да и бъдат върнати репарациите и отнетите територии. Истината е друга Турция никога няма да признае геноцида.
            Защото тогава ще трябва да изплати милиарди на семеиствата на загиналите.

Comment

Hindenburg, съгласен съм с теб, но все пак мисля, че тази цифра, която изтъква myralyynus за убитити турци е силно преувеличена.
              With faces grim and pale

Comment

Несъмнено всеки медал има и обратна страна. Да приемем, че турците са избивали арменското население просто за удоволствие, е автоматично пренасяне на националния ни мит "пет века ни клаха" не чужда почва, без никаква обективност. Освен традиционните "ответни" действия, при такива конфликти винаги страда и цивилното население- на клипа имаше и деца... Далеч съм от мисълта, че и собствените ни войски са се държали по-различно- през Септемврийското въстание държавния апарат не носи цветя на земеделците и комунистите. А тук конфликта е и междуетнически и т.н.
                Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

SS-mann написа
                  Hindenburg, съгласен съм с теб, но все пак мисля, че тази цифра, която изтъква myralyynus за убитити турци е силно преувеличена.
                  SSman винаги съм уважавал мненятата ти досега
                  но в слуЧая аз преувелЧих колкото е преувелЧена цифрата 1 500 000
                  СЧтаната от народа за най вярна и дисцплинраната инсттиуция наскоро издаде серия от 60 тома книга за _Арменскят проблем от архивте на Въоржените сили на Република Турция_ пълна със архиви документи снимки
                  Загубте от Трагедята са някъде на половина от 1 500 00 от
                  Турските само цивлини загуби са някъде 350 000 се споменава официално
                  ето и офцалнте цифри на евакураните Арменци
                  поне цфрте не штат превод http://www.tsk.mil.tr/uluslararasi/ermenisorunu.htm
                  Подобни кнги за преувелЧената Арменска загуба са написани от множество западни историци като Justin Mc Carty и dr но не са разпространяват добре заради слната Арменска диаспора
                  За мене няма разлка за едно убито невинно дете дали е бил Арменец ТурЧин л Българин,аз винаги съм плакал за една трагедя като едно умряло дете ,нкога не са ми издържали нервте за такова нешто

Но както споменава горе много коректно Йулиан Август тези хора не са клали за кеф,тогавашната ситуация е много по сложна от всякога (1915)
                  и може да се каже Че Арменската освободтелна органзаця е най силната
                  за времето си по добре е органзрана от всЧки Балкански комтети,по добре са въоржени(разбра се от Велкте сили и от тогавашнят веЧен враг на Османцте Русия тука може да се каже Че служат на Руските интереси)
                  Османската империя е основана на тезета на ходжата на Осман той казва Да живее народа ти добре зада живее държавата ти
                  Last edited by miralayyunus; 23-05-2007, 18:00.
                  since 1453
                  from İstanbul

Comment

Въпросът относно цифрите е сложен, най-вече поради факта, че по проблема се влага изключително много субективизъм и от двете страни. И това е нормално. Miralayyunus първо не искам да приемаш коментарите ми като един вид заяждане с теб. Второ просто споделих, че цифрите, които си посочил ми се струват преувеличени, защото до този момент не съм срещал никъде такава информация. Приемам мнението ти и благодаря за труда, който си направил за да се аргументираш. Мисля, че историческите събития върху, които разискваме се нуждаят от един по-обстоен, обективен, подкрепен с много факти и поне малко безпристрастена анализ, който да хвърли повече светлина по тези неясни събития. Тъй като не съм запознат с проблема до там, че да давам компетентни мнения, ще се радвам да прочета в бъдеще информация и от арменски и турски източници за да си направя свои собствени изводи.
                    With faces grim and pale

Comment

SS-mann написа
                      Мисля, че историческите събития върху, които разискваме се нуждаят от един по-обстоен, обективен, подкрепен с много факти и поне малко безпристрастена анализ, който да хвърли повече светлина по тези неясни събития.
                      Да и аз мисля така,тъкмо това предложи Ердоган на Арменската страна
                      проблема да се обсъди във една международна конференция от историци
                      от двете и трети страни па каквото реши комитета на конференцята Турската държава ште се съгласи на ВСЯКО заклюЧтелно решене
                      и Двете старани ште си отвори широко архивите
                      Предложението беше категорЧно неприет от Арменска страна(заштото според мен веЧе това е станала нешто като тяхна втора религя :x )

За сега едната страна работи услено в цял свят(както и в Българя примерно тв скат)и казват само своето правилно,и заради тоова са оште изолрани в кавказ
                      Да си кажеме Честно ако продължат все така това ште продължи до края на света
                      Турция никога няма да сложи петно на толерантноста на дедите си които в продължение на 500 години са запазали мир в Близкият изток и на Балканите(това него казвам само аз така казват и политцте на Турця)
                      since 1453
                      from İstanbul

Comment

Ми да го сложат на Талиат и Енвер като диктатори и хаирсъзи, да оправдаем сменилият ги Мустафа, и така. Мисля, че така се прави. Турците ще кажат, че и те са страдали и че са били под ярема на пашите.

Мисля, че и Мустафа така би направил

Comment

miralayyunus написа
                          Турция никога няма да сложи петно на толерантноста на дедите си които в продължение на 500 години са запазали мир в Близкият изток и на Балканите(това него казвам само аз така казват и политцте на Турця)
                          Това сигурно е един вид PAX ROMANA, само че изтраял повече време.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Турците ще кажат, че и те са страдали и че са били под ярема на пашите.
                            Което в интерес на истината си е вярно.
                            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

miralayyunus написа
                              проблема да се обсъди във една международна конференция от историци
                              от двете и трети страни па каквото реши комитета на конференцята Турската държава ште се съгласи на ВСЯКО заклюЧтелно решене
                              и Двете старани ште си отвори широко архивите
                              Идеята за конференция е общо взето добра, но я да си представим, че там се появят и историци от "мащаба" на БД.
                              Колкото до архивите -Да се открият достоверни документи от онова време е доста трудно, преди време семейство възрастни арменци направиха опит /чрез съдебна поръчка/ да се снабдят с официални удостоверения за смърт от Турция на техни близки, убити по време на геноцида срещу арменският народ, но получиха официален отказ от Турското министерство на външните работи /или както там им се казваше съответното ведомство/. Ако добре си спомням отговорът беше, че има данни някой от лицата да са се родили в Турция, но не са запазени документи за тяхната смърт ?????
                              Интересно поне за мен беше, че доста от лицата, за които се искаше удостоверението и за които хората/ арменците/ твърдяха че са мъртви бяха на възраст между 4 и 30г., което въпреки наличието на болести и относително високата смъртност през тези години е много странно и може би е косвено доказателство за геноцида.
                              "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

У меня много знакомых Армян (наверное как и у многих из Вас), Турок знакомых естественно нет, только Азербайджанцы.
                                Я прекрасно понимаю, что признание геноцида Турцией не приведет к стиханию злобы и не понимания среди этих народов. Армяне не простят Турков, просто рядовые Турки будут вынуждены отвечать за дела, которые они не совершали.
                                Признание геноцида - это один из камней искусственно положенный на пути Турции в ЕС. Турки достаточно великая держава и кроме геноцида у них были и славные страницы истории. Признав геноцид (перед кем и зачем?) они потянут за собой и и дальнейшую цепочку. Сразу начнутся вопросы от Украины, Болгарии, Грузии и др...

P.S. Вопрос- как Турция (если согласиться) должна признать геноцид?
                                Покаяться всей страной? Кается только правительство? Каются родственники прошлых правителей и солдат? Кается государство Турция и берет на содержание всех Армян на планете Земля до скончания веков?
                                ИМХО Турция не должна отвечать за геноцид Армян. А признавать геноцид могут только Турецкие общественные организации, но не государство...
                                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Working...
                                X