Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отношението на Франция към Вeрсайската система

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Не се дължи само на него възхода, дума да няма, но той има много важна роля, да не кажа решаваща.

    А султанът може и да се е сетил, може и да не е, но народа верно нямаше да иска. Затова ми се струва, че е по-скоро уйдурма в източен тип за подобряване на отношенията
    Пак е добър ход, обаче.

    Warlord написа

    да кажем през Балканските войни координаторът на външната ни политика беше останал Стамболов съвсем иначе щяха да стоят нещата.
    Абсолютно! Не съм сигурен дали щеше да има и Балканска война, не и при такъв нескопосан договор със съюзниците.

    squash написа
    И все пак, ако още някои има нещо да напише да напише. Чао
    Ами ето какво се сетих - немската делегация е заведена да подпише договора в железопътен вагон. Това е ясна илюстрация за отношението на Франция.

    Резултата - Хитлер нарежда в същия вагон да се подпише капитулацията на Франция през 1940 г. ......
    Last edited by ; 04-01-2006, 18:32. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

    Comment


      #17
      А сега - обратно към темата !
      Няколко цитата от "Дипломацията" на Кисинджър, касаещи темата:
      "Странат, която страда най - сериозно от следвоенния ред, е "победоносна" Франция. Френските лидери са наясно, че клаузите на Версайския договор няма да запазят слабостта на Германия. След Версай изоставането на Франция от Германия нараства прогресивно и става все по - явно, независимо, че отвън погледнато, Франция, сякаш все още е господстващата военна сила в Европа. Маршал Фердинанд Фош е прав, когато казва за Версайския договор: "Това не е мир, това е двайсетгодишно примирие!" ( с. 218 )
      "За Франция стремежът за сигурност се е превърнал в идея фикс... Макдоналд ( британският премиер ) и новият френски министър - председател Едуар Ерио предлагат на предишното предложение ( проект за всеобщ договор за взаимна помощ в рамките на ОН ). Женевският протокол от 1924г. предвижда Арбитраж от ОН при всички международни конфлрикти и установява три критерия за задействане на всеобщото задължение да се помага на жертвата на агресия: отказ на агресора да позволи на Съвета на ОН да реши спора чрез помиряване; непредоставяне от агресора на проблема за юридическо решение или арбитраж; е предварително включване на жертвата в обща програма за разоръжаване." ( с. 221 - 222 )
      ...Франция предприема обречен опит да си осигури безопасност чрез собствени усилия. В края на 1922г. - при илюзорни репарации, спорно разоръжаване, несъществуващи реални британски гаранции за сигурност и напредващо германско - съветско сближаване, Франция изчерпва емоционалния си капацитет. Военновременният президент Реймон Поанкаре заема министърпредседателския пост и решава едностранно да отвоява клаузата за репарации на Версайския договор. През януари 1923г. френски и белгийски части окупират Рур, без да се консултират с другите съюзници." ( с. 233 )
      "Парадоксалното е, че единствената самостоятелна военна инициатива на Франция показа, че тя фактически е изгубила способността да действа самостоятелно. Франция установява контрол над промишлеността в Рурска област, за да замени отказваните от Германия репарационни плащания с експлоатация на стоманата и въглищата. Немското правителство нарежда да започне пасивна съпротива и плаща на работниците от въгледобива и стоманената индустрия да не работят. Макар че тази политика довежда германското правителство до фалит и предизвиква хиперинфлация, тя проваля френското начинание и превръща окупацията на Рур в грандиозен гаф. Франция остава напълно изолирана. ( с. 233 )
      "През 1938г. френските лидери са много наплашени от Германия и се опасяват , че генералщабни разговори със СССР могат по думите на тогаваштия премиер Шотан "да ни докарат обявяване на война от страна на Германия." ( с. 260 )
      "Франция се оказва във военен съюз със страни, твърде слаби да й помогнат, в политически съюз със СССР, без да смее да си сътрудничи военно с него, и в стратегическа зависимост от Великобритания, която упорито отказва какъвто и да е военен ангажимент." ( с. 260 )
      SEMPER AGRESSUS

      Comment


        #18
        Мда, седи ми книгата ей тука пред мене, ама кой и кога да чете...
        Общо взето, вижда се явното късогледство на Фр. през 1919-1938. Първопричината му е опиянението от победата и ... френския егоцентризъм ли, национализъм ли ще се нарече, все тая. Подходът им е бил да експлоатират победата /извоювана впрочем не от тях/ максимално и безогледно в тяхна полза и после почват усложненията и проблемите.

        Comment


          #19
          Както вече писах в една друга тема, Турция може да си позволи да ревизира с военна сила наложеният и мирен договор. За съжаление, ние не можем да направим това.
          Hannibal ante portas.

          Comment


            #20
            Вярно е.
            Като се замисли човек. Те имат само един победим враг - Гърция, при нас са цели три. Поотделно бихме смачкали всеки, дори си позволявам да предположа, че бихме го сторили и с два от трите, но с трите ....
            Но пък у нас никой не се и опитва поне да постави въпроса като хората. Не само военно, и политическо усилие не се прави.
            Поражението се приема буквално.
            От друга страна, опасността от окупация от големите сили и пълно унищожаване на страната също не е била за подценяване.
            Още - Турция почти няма какво да губи, а България все пак има.
            Сложна работа ....

            Comment


              #21
              Но Кемал има и силни съюзници, поне един, който има интерес да му помогне примерно срещу Армения и кюрдите например...
              Между другото, колкото и не национално да е настроен Стамболийски също сътрудничи с кемалистите, предал им и военни материали от "небезизвесните ни планиски запаси"...

              Comment


                #22
                Абе сътрудничи той, но .... Можеше поне да опитат активно да потърсят някакъв съюзник измежду големите; да предприемат кампания, в която да обяснят прекомерността на съседските заграбвания и ПЪЛНАТА им несъвместимост с принципите на Уилсън. Можеха да се възползват от евентуалните вътрешни противоречия в Югославия, да протестират срещу факта, че словенци и хървати не биват изкарвани сърби, да оквичат орталъка с оня прочут кралски шамар и пр.
                Вярно, има Балкански пакт, но пък при Креснеснкия конфликт през 1925-та се вижда, че в този момент големите все пак няма да позволят да се посяга току-тъй.

                Голямата грешка разбира се е през 1915-та. ....

                Comment


                  #23
                  Голямата грешка е през 1913... да сме честни, другото са разсейки на рака

                  Comment


                    #24
                    Съгласен. Това е един от най-одиозните провали, издънки и глупости в историята.

                    Но и договорът със Сърбия и Гърция, който е основата на Балканската война.

                    Така е то, когато лидерът е самонадеян и опиянен ... , който системно се заобикаля с мижитурки и не търпи противоречия. В центъра на политиката на България от това време не са нейните интереси, а личността на Фердинанд.

                    Comment


                      #25
                      Добавка

                      До : SQUASH

                      Да драсна и аз няколко реда по темата.
                      За съжаление досега отсъствах от България.
                      Затова пиша със закъснение.

                      Абсолютно точно, кратко и компетентно е даден отговор ( според мен ) от KG125 на 02.01.2006 г.

                      Аз мога да допълня само в по-груба форма написаното там.

                      Версайската система е начинът на озаконяване на господството на Франция и Беликовритания в Света.
                      И особенно на господството на Франция в Европа.
                      Другите малки победители и бъдещи Велики сили едва сега след този договор излизат на светло. Това са : "Новият световен хищник" САЩ, бъдищите жертви Япония и Италия.

                      Версайския договор е открит груб бандитизъм.
                      Римляните са казали : Горко на победените
                      Французите : Победителят получава всичко.
                      А райхсмаршал Гьоринг на Нюрнбергския процес : Победителят винаги е съдия, а победеният подсъдим.

                      Нека видим какво става с победените :
                      1. България - първа капитулира. Само в България Монархията оцелява. Може би защото българите са силно вярвали, че Царят е основата на Българщината, дори когато не е по произход българин. От България вземат най-малко, защото просто няма какво да вземат повече, това са само така наречените покрайни и част от беломорска тракия. Окончателно се озаконяват териториите заграбени от победителите от войните 1912-1913 и 1913 г.

                      2. Османската империя е унищожена. Създава се нова държава република Турция. Бащ майсторски грабеж от Франция и Англия.
                      От над 2,5 милиона кв.км държава остават само около 780 000 кв.км.
                      т.е. около 30 %. Заграбени са от Британия и Франция : С.Арабия, Ирак, Кувейт, Катар, ОАЕ - надявам се, че бихте се сетили при развитието на съвременния свят, че това са световните залежи на нефт и каква би била сега Турция без този хайдуклък.

                      3. Австро-Унгария също е унищожена. Това е реформирана дуалистична държава с два отделни и едновременно слети държави. Австрия и Унгария. От 676 000 кв.км. Остават около 176 000. Австрия - 83 000 и Унгария - 93 000 кв.км.
                      Държава Австрия - няма, обеденени територии под името австрийски - да, затова лесно е парчедисват. От нея се ражда хибрида Чехословакия ( Чехия и Словакия), Словения, и част като Краков и Галиция отиват в Полша. Истрия на Италия.
                      Кралство Унгария е унищожено. Само 35 % от Унгарските земи остават Унгарски. Раздадени са : Хърватско, Войводина, Босна и Хецеговина и на Сръбия. Транселвания на Румъния.
                      Австрия и Унгария са лишени от море.

                      4. Германия. Империя е разгромена, кайзера пада, но като цяло Германия остава. Огромни, но не кратостофални загуби. Франция получава Елзас и Лотаринция. Полша - Познан с региона, част от Източна Прусия. Създава се коредора Данцинг.
                      Защо ли не е парчедисана Германия ?
                      Това си има отговор.

                      Версайския договор е приет от всички победени ( за всяка държава е различен), но без участието на една велика сила РУСИЯ.
                      ПОЛША доказва правилността на договора ( както своето съществуване и правилното и даване на огромни територии от Германия и Австрия ), като спря Червената армия във войната 1920-1922 г.
                      Франция знае, че когато тръгне отново Чарвената армия, втори удър Полша няма да издържи, от това следва, че друг трябва да поеме втория удър преди Франция. Това е Германия. Тя е демилитаризирана. Но в периода 1935-1939 се позволява тя да се въоръжи. Друг е въпроса как СТАЛИН излъга ХИТЛЕР.

                      От този договор всички са недоволни, включително победителите САЩ, Япония и Италия.
                      Те тепърва ще търсят своя реванш.....но с изключение на "Хищника" САЩ няма да го намерят.

                      Поздрави

                      Comment


                        #26
                        Извинявай, но Босна не е ли под австрийска власт?

                        Comment


                          #27
                          Здравейте отново. Благодаря много на всички постара ли се да напишат нещо по темата ( а и извън нея ), и аз мисля, че отва което е написал KG125 е много добре издържано и систематизирано. Чао

                          Comment


                            #28
                            Добавка

                            До : plamen_starbov
                            Аз цитирах по памет..... но се замислих ... и не се сетих.
                            Затова проверих .
                            Нито към Австрия, нито към Унгария.
                            Към Австро-Унгария.
                            Като се замисли човек ......и идва логиката.
                            Австрийската империя е преструкторирана 1867 г. в дуалистична Австро-Унгарска империя.
                            Босна и Херцеговина са под тази власт от 1878 г., но официално от кризата 1908-1909.
                            Ето и допълнителна информация


                            Австро-Венгрия, Австро-венгерская монархия, дуалистическое (двуединое) гос-во, созданное в 1867 году в результате преобразования Австрийской империи (монархии Габсбургов) на основе соглашения между господствующими классами Австрии и Венгрии. Соглашение (т. н. австро-венг. компромисс, 8 февр. 1867) было заключено в условиях политич. кризиса в империи, обострившегося после поражения в войне с Пруссией (см. Австро-прусская война 1866), и представляло уступку правящих кругов Австрии венг. помещикам. Монархия Габсбургов была разделена (по р. Лейте) на 2 части: Австрийскую империю ("королевства и земли, представленные в рейхсрате"), или Цислейтанию (собственно Австрия и ряд др., гл. обр. славянских, областей: Чехия, Моравия, Силезия, Истрия, Далмация, Буковина, Крайна, Галиция и др.), и Королевство венгерское ("земли венг. короны"), или Транслейтанию (собственно Венгрия, Словакия, Хорватия, Трансильвани и др.). Венгрия, как и Австрия, была признана суверенной частью гос-ва. Во главе двуединой А.-В. стоял австр. император (имевший для Венгрии титул короля), власть к-рого была формально ограничена в Австрии рейхсратом, в Венгрии - сеймом. Для всей А.-В. устанавливалось три общих министерства: 1) иностр. дел, 2) воен. и морское и 3) финансов (последние два мин-ва имелись также и в обеих частях монархии). Остальные мин-ва были самостоятельными для Австрии и Венгрии. Расходы по общим делам устанавливались для обеих частей А.-В. в известной пропорции, регулировались соглашением рейхсрата и сейма и были предметом постоянной борьбы. Общей конституции у А.-В. не было. Законо-дат. власть по отношению ко всей империи осуществлялась через ежегодно созываемые т. н. делегации (по 60 членов от рейхсрата и от сейма).

                            http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.twschwarzer.de/austria.jpg&imgrefurl=http://www.twschwarzer.de/au.htm&h=704&w=1024&sz=277&tbnid=NNfvjIIj58gJ:&tbn h=103&tbnw=150&hl=bg&start=23&prev=/images%3Fq%3D1914%2BAustria%26start%3D20%26svnum%3 D10%26hl%3Dbg%26lr%3D%26sa%3DN

                            Comment


                              #29
                              plamen_starbov написа
                              Извинявай, но Босна не е ли под австрийска власт?

                              Босна е част от Турция до 1908 година. По повод на обявяването на нашата независимост Австроунгария я анексира, т.е. взима си я. /Или май беше обратното, нашата независимост я обявяват по повод на анексията, че е много удобен момента/.
                              Там живеят католици, православни сърби и мюсюлмани. Последните днес или по-точно през 90-тте бяха фактор, но тогава там е имало голямо напрежение и конфликта е бил най-вече от сръбска страна, чрез всевъзможни националистически сръбски организации. /Сърбите по начало имат основание да претендират тогава за нея, за разлика от за Македония .../

                              Comment


                                #30
                                KG125 написа
                                Босна е част от Турция до 1908 година. По повод на обявяването на нашата независимост Австроунгария я анексира, т.е. взима си я. /Или май беше обратното, нашата независимост я обявяват по повод на анексията, че е много удобен момента/.
                                Там живеят католици, православни сърби и мюсюлмани. Последните днес или по-точно през 90-тте бяха фактор, но тогава там е имало голямо напрежение и конфликта е бил най-вече от сръбска страна, чрез всевъзможни националистически сръбски организации. /Сърбите по начало имат основание да претендират тогава за нея, за разлика от за Македония .../
                                Обратното беше лисицата Фердинанд издебва най-удобния момент да отхвърли формалния васалитет от Османската империя и да се короняса за цар (Княжество България става царство) малко след като Австро-унгария анексира Босна. При това положение за да иска от нас Османската империя връщането на стария статут в същото време трябва да иска и от Австро-унгария да се изтегли от Босна, а от друга страна Австро-унгария също не може да ни противоречи за този акт срещу Османската империя, тъй като току що и тя се е извършила такъв.
                                Иначе тогава мюсюлманите не са били чак толкоз много в Босна (основната маса от тях са заселени там по-късно от Тито), най-много са били сърбите и бошнаците, които са сродни. Естествено Сърбия неможе да се противопостави на велика сила като Австро-унгария и затова, вместо да търси от нея националното си обединение насочва погледа си на юг и изток и се разширява за сметка на България.
                                Именно в Босна се случва търсеният и намерен повод за започването на Първата Световна война и сърбите са причината за атентата в Сараево.
                                (\_/)
                                (°_°)
                                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                                Comment

                                Working...
                                X