Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси по Дойран

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ето още една мистерия-веднъж съм чел 300 000,друг път 75 000 ....

Comment

Поздрави на всички

Съгласно справочника World War 1 Databook на John Ellis & Michael Cox
      британските сили по време на всички операции в Македония от 1915 до 1918 са загубили 9 700 загинали, вкл. починали от болести и рани, 16 300 ранени, 2 600 пленени. Никак не са малки за т.нар. sideshow... Преди доста време един мой приятел - английския военен историк Филип Андраде ми бе дал официалните статистики на тяхната The Commonwealth War Graves Commission. Това е организация перфектно грижеща се никой и нищо да не бъде забравено. Там имат картотеки, вкл. електронни, за всеки британски военнослужещ, допълвани повече от 80 години. Това последното го пиша за онези, които евентулно биха се усъмнили .... Цифрите се покриваха напълно с посочените от Елис и Кокс. Ако успея да ги изкопая сред старите ми архиви ще ги постна тук. А иначе общо в Македония са служили по-различно време през 1915-18 общо 404 207 британски военнослужещи, като максимумът по едно и също време е бил 285 021 души. Бритаските сили са били събрани в две корпуса: 12-и и 16-и. От тях при Дойран е бил дислоциран само 12-и. 16-и е бил източно - по билата на Круша планина. Относно цифрите които дава Недев, ще припомня само, че след втория Дойран повече от 700 наши войници, паднали в боя, остават да се числят като безследно изчезнали. И за това си е имало причина- битката приключва късно вечерта на 19-и, и още рано сутринта на другия ден е получена заповед да почне веднага отстъпление. Като имате предвид, че нашите убити са останали непреброени и голямата част неприбрани, какво остава да са водили точна статистика за противниковите. По-скоро определянето е ставало на око, смятайте колко точно ... За това колко точно британци са атакували Дойран през септември 1918 ще припомня: В атаката срещу дойранската позиция са участвали английските 22-а и 26-а пехотни дивизии, като източно от езерото са атакували 28-а и гръцките Критска и Серска дивизии срещу 11 пех.дивизия. Максималната численост на една британска дивизия е била 16,035 души от всички чинове, като в края на войната нито една британска дивизия не е имала повече от 15 000 в строя на практика (както и нито една българска между впрочем..). Така че в атаката срещу 9 пех.дивизия не са участвали повече от 30-35 000 души, максимум 40 000 британци. Всичко останало са измишльотини на Б.Димитровци и прочее.
      Last edited by Николай; 15-09-2005, 19:51.

Comment

Накой да ме светне за какво става въпрос, че изобщо нищо не знам за тази битка. Усещам обаче, че пак сме драли някой...

Имам още един въпрос, който не знам къде да постна. Един грък ми спомена веднъж, че по време на 1СВ, немците уш наши съюзници, пък продавали оръжие на гърците. Има ли такова нещо?
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
          Накой да ме светне за какво става въпрос, че изобщо нищо не знам за тази битка. Усещам обаче, че пак сме драли някой...

Имам още един въпрос, който не знам къде да постна. Един грък ми спомена веднъж, че по време на 1СВ, немците уш наши съюзници, пък продавали оръжие на гърците. Има ли такова нещо?
          Ето ти да четеш за сраженията при Дойран през ПСВ

За гърците-напълно възможно е това дето го казваш.Формално те се включват във войната през пролетта на 1917 (забравих точната дата),а до тогава е имало агитации и от двете страни-т.е. нищо чудно германците да са им доставяли оръжие.

Поздрави и на теб Николай!
          За The Commonwealth War Graves Commission съм чувал и преди и ми беше доста интересно да науча, как британските историци почитат паметта на загиналите им деди!
          Поста ти е в действителност интересен,но си пропуснал да споменеш 27 дивизия,която атакува позициите на Планинската дивизия.
          Друго,което ми направи впечатление е твърдението ти, че дивизиите ни тогава са били с численост около15 000 човека-не би ли трябвало да са около 30 000 - 35 000!? Би ли привел източници?

Best regards
          Last edited by Sturmpionier; 15-09-2005, 23:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Sturmpionier написа
            Ето ти да четеш за сраженията при Дойран през ПСВ

Поста ти е в действителност интересен,но си пропуснал да споменеш 27 дивизия,която атакува позициите на Планинската дивизия.
            Друго,което ми направи впечатление е твърдението ти, че дивизиите ни тогава са били с численост около15 000 човека-не би ли трябвало да са около 30 000 - 35 000!? Би ли привел източници?
            Абсолютно си прав - вчера се отнесох - имах предвид, че в нашите дивизии тогава нито една не е била окомплектована по щата в края на войната, както и във всички други воюващи армии с изключение на американската. Разбира се, че при нас дивизиите са имали много повече от 15 000 души. Извинявам се за неточността.

Относно 27 британска дивизия не съм я включил, тъй като тя е заемала друг сектор на фронта- срещу 11 дивизия. А спорът тук е за атаката на Дойранската позиция срещу 9 дивизия. Пък и в атаката на 16-19 септември мисля, че не е участвала.

Иначе за трите години война в Македония близо 30 000 души убити, ранени и пленени загуба за британския контингент никак не са били малко. Британските войски само спорадично са водили пълномащабни боеве - през ноември и декември 1915 при Костурино, през септември 1916 при Струма, през април и май 1917 и през септември 1918 при Дойран и Беласица. През останалото време са се водили само спорадични престрелки и патрулни боеве. Което само подчертава колко ожесточени са били пълномащабните им боеве.

Comment

Преди час и половина завърши предаването на Б. Димитров по БНТ. Повторението ще бъде в понеделник от 18.15ч. по сателитния канал. Ако не се лъжа, посочените от БД цифри на загубите бяха както следва: съглашенци - около 30 000 - 40 000 срещу по - малко от 1 000 наши., т.е съотношение 92:1.
              SEMPER AGRESSUS

Comment

Гледах и аз предаването и определино не ми хареса.Беше твърде постно.
                Но Б. Димитров си държи здраво позициите.Освен гореспоменатите от Хелкет цифри,продължава да твърди (а и полковник Йотов), че 12 000 били само преброените в предокоптното пространство вражески трупове.Ще взема да му пиша по е-мейла,та да го питам какви са му източниците....

Comment

HELLCAT написа
                  Книгата на Недев е като Библията за всички изследователи на Дойран. За жалост не съм попадал на английски източници. Прави впечатление, гледайки Дискавъри, че Балканите през ПСВ е терра инкогнита за западняците. ( с изкл. на Галиполи ! )

От Дискавъри какво друго да очакваш.

Иначе Sturmpionier наистина я му пиши някаоя мейл па после кажи какво ти е отговорил (ако ти отговори де).
                  Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Оооо ще му пиша-аз не се оставям лесно Той само да отговори....

Comment

В книгата "България в Световната война" Н.Недев дава следните цифри за загубите на англичаните - 12 000, а на 9 ПД - 20 % от личния състав.
                      SEMPER AGRESSUS

Comment

Току - що Б.Димитров в своето предаване поясни, че загубите на Британия при Дойран за периода 1915 - 1918 възлизат на 60 000; на Гърция - 30 000 и на Франция - няколко хиляди. Данните му са от едно английско изследване от 1934 "Македонският фронт"
                        SEMPER AGRESSUS

Comment

HELLCAT написа
                          Току - що Б.Димитров в своето предаване поясни, че загубите на Британия при Дойран за периода 1915 - 1918 възлизат на 60 000; на Гърция - 30 000 и на Франция - няколко хиляди. Данните му са от едно английско изследване от 1934 "Македонският фронт"
                          Ама и Божидар прави едни цитати... Навярно е имал предвид книгата на о.з. капитан Сирил Фолс за войната на Солунския фронт- най-обемната официална английска версия за 1915-18. Издадена е в началото на 30-те.
                          Е, добре, как да се изразя възможно най-меко - БД в случая просто не казва истината. Защото съм чел въпросната книга на английски и никъде там не се споменава подобна цифра за убитите. Гръцките загуби барабар с двете балкански войни може и наистина да стигат 30-40 000. Но в едната година война -от юли 1917 г., гръцките части на практика участват само в 2 операции- при Яребична през май 1918 и Дойран 1918 при това с относително малки части - по 2 дивизии. В същото време френските загуби само през есента на 1916 са доста по-големи от "няколко хиляди"...
                          С една дума пак приказки едно към гьотере от страна на БД.

Comment

HELLCAT написа
                            Да не би да е отговарял на писма??? Щото му писах за Дойран ,но не не можах да гледам предаването днес.

Comment

Мдааа гледах повторението късно снощи-това наистина беше моето писмоГ-н Димитров обаче се измъкна доста мазно.Въпросът ми беше насочен единствено към боевете от 16 до 19 септ.1918,а той спомена горепосочените от Хелкет данни.
                              Николай,ако наистина става въпрос за една и съща книга,това ще е голям резил..

Comment

Оговори ли ти на писмото?
                                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Working...
                                X