Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси по Дойран

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Въпроси по Дойран

    Дойран 1918 -една от великите български битки,прославила храбростта на войника ни по целия свят!Но и повод да се измислят легенди и какви ли не факти...
    Става въпрос за цифрите-често срещана цифра за загиналите британски войници там е около 11 200.
    В други источници пък това е числото на падналите англичани и гърци, в трети-згиналите и ранените британци.А чичко Б.Димитров направо ме убива като казва,че при Дойран през 1918 загиват 40 000-50 000 британци и 20 000 гърци,според признания на англииски историци.(това само той го твърди)

    Колкото за падналите наши войници-доста популярно е числото 494,но според доцент Зафиров Ето тук имаме 1736 убити!?

    Казвайте и вие...
    Last edited by Sturmpionier; 08-09-2005, 08:26.

    #2
    Аз имам въпросното списание за Дойран, но и аз не мога да ти помогна, ако искаш питай Парабелум той е спец в тази област и има много информация.
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

    Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

    Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

    Comment


      #3
      Ами пуснах тема,а не ЛС,щото смятам,че това все пак е едно от големите ни сражения и ще има интерес,да разрешим тоя проблем.Жалко,само,че никой не пише..

      Comment


        #4
        В книгата си "Дойранската епопея 1915-1918" Н.Недев дава следните данни за българските загуби за периода 16 - 19 септември 1918г.: 83 офицери и 2873 войници ( в т.ч. убити, ранени и изчезнали ).Английските загуби са 11 673.
        SEMPER AGRESSUS

        Comment


          #5
          Благодарско за инфото....Според Божидар Димитров обаче 11 673 са само преброените от нашите войници английски трупове и разпространява на широко следните данни: загинали англичани 40 000,гърци 20 000-именно това ми направи силно впечатление.
          А Хелкат,можеш ли да ми кажеш,какви са гръцките загуби според книгата?

          Comment


            #6
            В посочената от Недев цифра са включени и загубите на гръцката Серска дивизия. Авторът ( НЩ на 9-та Плевенска пехотна дивизия ) сочи, че българските войници са преброили около 6 900 трупа на противникови бойци пред Дойранската позиция. Цифрата 11 673 е от "съглашенски източници от щаба на ген. Милн".
            SEMPER AGRESSUS

            Comment


              #7
              Да не би Недев да дава само пораженията нанесени от 9 дивизия?В нейната сянка наприер стоят Планинската и 11 Македонса дивизия,които отразяват противниковите удъри по фланговете.
              Колкото до британските загуби-чел съм,че цели полкове са били анихилирани в онези дни.Например от 7-те батальона на 67 бригада от 22 английска дивизия,след боевете от 19 септември се завръщат само 19 души!

              Comment


                #8
                Недев пише за противниковите загуби на "Дойранския фронт", но мисля, че има предвид само загубите им на фронта срещу 9 Плевенска. На няколко места споменава действията на Планинската и на 11 Македонска дивизия, като отбелязва, че след атаката на 18.09. противникът оставя пред позициите на 11 дивизия 500 трупа. Авторът изрично подчертава, че не са публикувани официални данни за загубите на противника ( следва да се има предвид, че книгата е писана през 1921г. - 3 години след бовете ! ) . А случаят с 19 те оцелели от 7 батальона ( в текста 7 валийски дружини ) от 67 бритада от 22 дивизия е отразен в книгата. Авторът сочи, че някои англ. части са загубили до 65 % от личния състав.
                А. Караиванов в статията си "Отбраната на Дойранскта позиция септември 1918" - Военноисторически сборник 1988/кн.2. дава следните цифри: Серската гръцка дивизия губи 1 500 бойци при неуспешната атака срещу позициите на 58 пп. Най - големи са загубите на 22 англ. дивизия и придадения към нея гръцки полк: 67 бригада е унищожена напълно - от трите й батальона оцеляват 5 офицери и 1232 войници; 66 - та бригада губи 857 души; 3 - ти гръцки полк - 1232 бойци. Авторът дава следните цифри за нашите загуби ( 9 ПД ) - убити 454; ранени 857 и изчезнали 1209; а за противника - 11 673 .
                SEMPER AGRESSUS

                Comment


                  #9
                  Тази битка си е истинска мистерия! Колкото източници погледна,толкова и различни цифри откривам Според недев,казваш след атаката от 18 септемри с/у 11 македонска дивизия,били преброени 500 трупа.Според Б.Димитров,обаче на посочения участък днес се издига паметник с 10 000 гръцки имена!?!? Всички знаем за бисерите на Божидар Димитров,но не мога да си представя,че историк ¹1 у нас дава толкова грешни данни....Като цяло в повечето източници,откривам най-вече цифрата 11 673 за противниковите загуби,щото всички се базират на книгата на Недев,но както ти посочи,самият той казва,че това не са официални данни.Според мен е крайно време нашенската военна историография да започне сериозни проучвания върху това сражение.Просто това не е нормално-всички да пишат трудове,използвайки една и съща библиография.Защото,колкото и да не вярвам,ако чифрата 70 000 съглашенци е вярна,то това ще е най-голямото английско и гръцко поражение в историята.

                  Comment


                    #10
                    Военните ни историци вече се занимават сериозно с темата - вж. сп. Военноисторически сборник, кн. 1/2004г. В статията на Д.Зафиров "Отбраната при Дойран" са дадени следните данни за противниковите загуби: 9 - 18 август 1916г. - 3 200 души ( тогава позицията се отбранява от 2 Тракийска дивизия. ); 22.04. - 09.05.1917г. - 12 000 ( позицията се отбранява от 9 Плевенска ПД ). и 16.09. - 19.09.1918г. - 11 670.
                    SEMPER AGRESSUS

                    Comment


                      #11
                      Въпросната статия и списанието го имам.
                      А иначе явно не си ме разбрал Имах предвид,че всички трудове посветени на тази битка се позовават на една и съща библиография,т.е сериозни иследвания след книгигата на Недев не са правени.Според мен трябва да се разровят хубаво и британските архиви.В онези дни на 1918 там е било касапница,загинали са много съглашенци,но намирам за недопостимо 87 години след това данните да бъдат толкова противоречиви.Така се тъпче само на едно място...

                      Comment


                        #12
                        На 17 септември предаването Памет българска по К1,ще бъде посветено на 86 години от Дойранската епопея...

                        Comment


                          #13
                          Книгата на Недев е като Библията за всички изследователи на Дойран. За жалост не съм попадал на английски източници. Прави впечатление, гледайки Дискавъри, че Балканите през ПСВ е терра инкогнита за западняците. ( с изкл. на Галиполи ! )
                          SEMPER AGRESSUS

                          Comment


                            #14
                            Аз съм попадал на няколко британски уебсайта за балканите през ПСВ и Дойран,но там цифрите за загубите на томитата бяха просто смешни...Някакви нищожни цифри -към 3000 до колкото си спомням.Просто поражението им при Дойран идва някак неочаквано-в края на войната и това го прави според мен доста горчиво...Ще потърся линковете и ще ги дам..
                            П.С. А според Недев,каква е била числеността на вражеската групировка при Дойран на 16 септември?

                            Comment


                              #15
                              Недев не сочи никакви цифри
                              SEMPER AGRESSUS

                              Comment

                              Working...
                              X