Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос: Сражения с Руски войски?
Collapse
X
-
Доколкото ми е известно, Букурещ е превзет от германски войски. С позволението на германския комендант, една сборна дружина от 1 пехотна Софийска дивизия дефилира с военна музика и знамена по улиците на Букурещ ( справка - мемоарите на О. Барбар и книгата на Г. Георгиев "Един от първа дивизия" ). Сборната дружина е разквартирована в сградата на едно от военните училища в града и се е радвала на невероятен комфорт - легла с бели чаршафи, пухени юргани, топла вода, превъзхона кухня.
За финал си позволявам да цитирам Г. Георгиев ( "Един от първа дивизия":
"И тръгна тая славна дружина, тая славна дивизия, желязната, първата!
Музиката свири. Знамето се вее. Лъвът реве.
Като на парад нашата дивизия се носи по целия Букурещ. Церемониален марш пред всички прозорци, пред всички погледи, пред всички застинали сърца.
Виждате ли сега българския войник?
Може да няма гащи. Но победи !
Може да носи съдрани панталони. Но победи !
Може да мъкне смачкан шинел. Но победи !
Гащите се купуват. Панталоните се кърпят. Шинелите се гладят.
Славата не се купува. Честта не се закърпва. Поражението не се изглажда. "
Comment
-
von Danitz написа Виж мнение
Comment
-
borko написа Виж мнениеВ този разказ на Йовков не става дума за морска битка!Накратко:Руска елитна кавалерия ,атакува на широк фронт наша пехота.Противно на тяхните очаквания нашите не побягват,а залягат и след преминаването а на кавалерията ги растрелват в гръб.Малцина оцеляват и биват пленени.Разказите на пленените руснаци са че са пребродили цяла Европа ,но такава тактика и храброст не са срещали!Прочетете ,интересно е!
Comment
-
Гост
През тази война ли България при население 4 милиона мобилизира 900 хилядна армия, или се бъркам?
Comment
-
Търся материали около смъртта на прадядо си р.Аврам Георгиев Аврамов от с.Дерекьой (Петров дол), Провадийско. Служил е 7п.п и е убит на 22.XI или 22.XII.1916г. в околностите на гр.Черна вода. Навремето прабаба ми разказваше, че е станало в битка с руски войски. По време на балканските войни е бил кавалерист и е бил мобилизиран заедно коня си. Намерих данни, че по време на ПСВ е служил в 7п.п. - 16та рота, вероятно като пехотинец, въпреки, че отново е постъпил на служба при мобилизацията заедно с личния си кон.
Comment
-
Гост
bobich.8 написа Виж мнениеПрез тази война ли България при население 4 милиона мобилизира 900 хилядна армия, или се бъркам?
Comment
-
И това са мобилизираните към момента. Т.е. не включват демобилизираните, ранените преди това и т.н. Бях срещал че за цялата война през армията се "извъртат" грубо един милион човека. Демек цялото население годно за военна служба плюс по-възрастните които служат в опълченски дружини.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеАбе само на мен ли ми се струва, че в самото начало нивото на БС е било срамно ниско?Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Odzava написа Виж мнениеСамо на теб ти се струва. Когато Имперко създаде БС средната възраст беше около 16-18 години. И впоследствие аудиторията се разшири. Аз първите си постове като чета още се червя. Но впоследствие дискусиите станаха далеч по-академични (разбира се има си и изключения) и по-стойностни. Но и аудиторията се квалифицира и порасна.
Аз също ,като си чета първите постове тук не се чувствам комфортно, но човек се развива.
Импереца тогава ако не се лъжа беше на 19 години. Как лети времето!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
fredip написа Виж мнениеТърся материали около смъртта на прадядо си р.Аврам Георгиев Аврамов от с.Дерекьой (Петров дол), Провадийско. Служил е 7п.п и е убит на 22.XI или 22.XII.1916г. в околностите на гр.Черна вода. Навремето прабаба ми разказваше, че е станало в битка с руски войски. По време на балканските войни е бил кавалерист и е бил мобилизиран заедно коня си. Намерих данни, че по време на ПСВ е служил в 7п.п. - 16та рота, вероятно като пехотинец, въпреки, че отново е постъпил на служба при мобилизацията заедно с личния си кон.
Comment
-
Македония, Кубадин, Добрич, Тутракан и тн. и тн.
Ами господин Радко Димитриев?
(пардон за директното поставяне на линка но съм твърде изморен за да отбера каймака за резюме)
Това е човека стигнал до Чаталджа, и после повел Руската армия срещу Австро-Унгария и то доста успешно /отначало/. Интересно какво мислят руснаците за него! Още по-интересно, какво мислят нашенските патриоти русофоби за него.Мотая се тук от известно време и не разбирам кой е -фил и кой е -фоб ... и мисля, че вече е твърде късно да питам!
Comment
-
Е какво да му мисля. Как се нарича човек, служещ на висока длъжност в армия, която воюва срещу армията на родната му страна? Нормално е да го наричат предател и изменник, нали? Чисто професионално, лозенградското сражение е спечелено на косъм, а после през Първата световна война пробивът през неговата армия води до горлицката катастрофа и паническото изоставяне на Полша от руснаците. После имаше и едно крайно неуспешно настъпление срещу германците. Така, че, генерал като генерал.
Comment
Comment