Не знам, за жертвите в тази битка съм виждал какви ли не статистики, но най-важното действително е задържането на важните фортове на левия бряг на Маас, което дава възможност на 75-торките безнаказано да "разшрапнелват" всяка атака на германците. А за упоритостта на отбраната, Петен се прави на Гандалф: "Il's ne passeront pas!" - те няма да минат...
В тактически план е интересно координирането на обстрела на артилерията от въздуха. Петен е имал принцип: "Минимум пехота, максимум артилерия!" във връзка с него и поръчва на командира на 5-те ескадрили във района комендант Де Роз -"Завладейте ми небето над Вердюн!". После ползвайки данните от авиацията, френската артилерия добре "обработва" всяка атака.
В тактически план е интересно координирането на обстрела на артилерията от въздуха. Петен е имал принцип: "Минимум пехота, максимум артилерия!" във връзка с него и поръчва на командира на 5-те ескадрили във района комендант Де Роз -"Завладейте ми небето над Вердюн!". После ползвайки данните от авиацията, френската артилерия добре "обработва" всяка атака.
Comment