Съобщение

Collapse
No announcement yet.

САЩ и Първата Световна Война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

САЩ и Първата Световна Война

Каква е ролята на Съединените Американски щати в "Европейската война"?
    Какво правят те по време на войната?
    Тяхна ли е решителната стъпка за победата на Антантата над Централните сили?
    Планът на чичо Удроу?

И естествено малка илюстрация на отношението на янките към ситуацията!

Когата през 1914 " европейският концерт " от велики сили се оказва вьвлечен в по-
    редната война между два гигантски военно-политически блока , става ясно , че това ще
    е война водена от европейци , в Европа , в името на европейските интереси и цели. Учас-
    тието на колониални военни части , или на извьневропейски дьржави се е приемало само
    като допьлнителна , но не и сьществена помощ.
    Всьщност в рамките на " европоцентричният свят " от началото на ХХ век само две
    извьневропейски страни могат да претендират за статуса на велики сили - САЩ и Япо-
    ния . И докато Япония се присьединява кьм Антантата още в началото на конфликта ,
    като ролята и вьв войната е символична , то с разгара на военните деиствия , става яс-
    но , че ако САЩ се ангажират с участие то няма да е символично . Така те се преврьщат
    вьв важна цел за " ухажване " , както от страна на Антантата , така и на Централните
    сили . А след договора от Брест-Литовск ,с които Русия излиза от войната , се вижда , че
    изхода и зависи именно от американските действия . Ако САЩ останат неутрални ще
    позволят на Централните сили да спечелят , до сьщият резултат ще доведе прись-
    диняването им кьм тях . Но евентуално присьединяване кьм Антантата ще доведе
    до неминуем крах на Райха . И САЩ избират Антантата . Защо ?
    Поради простичкият факт , че Германия престава да ги " ухажва " , и се компроме-
    тира пред американците с участието си в нелепи конспирации - като опита на Германия
    да подтикне Мексико да обяви война на САЩ . Е кой решава изхода на войната ???
    Що се касае до планьт на чичо Удроу , то ако става вьпрос за неговите план за
    сьздаването на едно силно Общество на Народите , което да поеме световния ред след
    войната , то той се оказва неосьществен.

Comment

Хубаво, че се включи!
      Мислиш ли, че неограничената подводна война има решаваща роля при взимането на решение за включването на Вашингтон във войната? Или там, разкритата кореспонденция на посолството, с нелепите териториални предложения към Мексико?
      Мисля, че при такава дискусия би трябвало като цяло да стане дума изобщо за целите на Америка в Европа.
      По default те са доста различни от примерно британските и мисля, без да съм сигурен, че се формират именно в този период.
      Чърчил нарича периода на Световните войни "Втора 30 годишна война" и го разглежда като гражданска война в Европа. нещо което я самоубива. Накрая край кратера който остава от нея, клечат два колоса - Русия и Америка.
      Но това по -късно. Каква е Америка като общо към 1916, тя се включва преди Брест-Литовск, до тогава тя се държи като държава не като всички останали, Теодор Рузвелт и неговата война с Испания в края на 19 век, май е коренния поврат, но Първата световна като че ли и дава самочуствие...А каква ли е пък идеологическата подплънка за включвантето и.? пак ли съдбата на "горката малка Белгия", както пише пресата им тогава или "свободата на моретата" по Монро?

Comment

---

САЩ имат вече силата, но не успяват да участват с решаваща сила във войната, а и армията им е още в съвсем начален стадий на подготовка, даже на моменти се стига да разформироване на американски подразделения и придаване на войниците в английски и френски части.
        Иначе икономически и индустриално са достатчъно могъщи, за да направят заявка за световно господство. Преди 1914 те имат двама главни съперници - Британската Империя и Германската Империя. В края на войната става ясно, че едната ще отпадне, а другата ще остане почти непокътната. А мястото на САЩ ще е като на второразрядна държава. Именно затова и те не участват в ОН. Защото не получават влияние. А си остават затворени в гранците си, контрирани от мощта на Великобритания и системата от съюзи, които тя има. Затова и американския президент се опитва да поддържа Русия и Китай - с надеждата, че след време тяхната сила ще може да се противопостави на Великобритания. А това, че победителите дължат пари на САЩ не е непременно чак толкова голям плюс.
        След края на войната и осъзнаването, че никой няма ей-така да им осигури мястото на лидер, САЩ (ръководещите страната политици всъщност) се затварят с изолационистичната си политиката, за да чакат по-добри времена, в които да могат да заемат лидерското място. Е, след като започва Втората световна война се разбира, че точно тогава е вторият им шанс и те не го изпускат, както виждаме в текущата реалност.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Значи Америка не постига дългосрочните си цели с включването си във войната, правилно ли те разбирам?
          А какво не и достига?

текущата реалност
          този израз вече ми е любим

Comment

--

А защо пишеш в курсив?
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Идентичност, нужна като насъщния!!!

Пък и днес ми е една година от включването, за това съм особено активен и настъпателен, нещо като мой персонален "Багратион"

Comment

---

Пак ли само за модероторски цели се ползва?! :evil:

Comment

Re: ---

Не. Просто изглежда като "правя се на интересен"

Курсивът се ползва принципно за цитати от книги и тн. При преексплоатация...

Код:
                  ами все едно аз така да си пиша по принцип. ;)
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

von Danitz написа
                    Пък и днес ми е една година от включването, за това съм особено активен и настъпателен, нещо като мой персонален "Багратион"
                    Код:
                    Ми, пиши си както искаш.
                    albireo написа

Comment

Re: ---

Е, ми не че да се правя, просто си ми е интересно, това е, ако трябва ще спазвам общо приетото!

Comment

---

Ами няма никакви писани или официални правила

просто казвам как аз ги виждам нещата
                        albireo написа

Comment

Е това вече си е сец есион, съвсем в стила на Първата европейска... :fire:

Comment

Нека да не забравяме, че американците още от 14-та участват като доброволци на страната на Антантата. Спомнете си за ескадрилата "Лафает"
                            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

И сега специално за фон Даниц кратка справка за въоръжените сили на САЩ.

През 1914 г., Американската армия наброява 98 000 души. През декември генерал Ууд започва да реорганизира армията. Президента Уилсън смята, че на първо време една армия от 140 000 души е напълно достатъчна, но в последствие си променя решението.Когато САЩ обявява война на Централните сили през 17-та, Уилсън праща т.нар . Експедиционен корпус под командването на генерал Пършинг в Европа. По същото време започва регистриране на мъже са военна служба. Според американският закон всички мъже на възраст между 18 и 30 години са длъжни да се регистрират в армията. До 12 септември 1918 г., са регистрирани 23 908 566 мъже от които 4 000 000 са "вкарани" в армията.
                              През юли 1918г., броят на американската армия във Франция е наброявал над 1 000 000 души, от тях само 264 000 участват в бойни действия, останалите пристигат твърде късно. От тези 264 000 души, 112 432 загиват, като 55 000 загиват в бой, а останалите умират от холера
                              Това е накратко числото на американската армия
                              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                              X