Вероято Галиполи е останала като събитие единствено в паметта на австралийци и новозеландци, не знам дали дори турците помнят така тази битка. Наборът е бил предимно от доброволци, не знам как са ги надъхали така, че да се юрнат от другия крайна света да се бият, но частите са били предимно австалийски и новозеландскси. В началото на темата е дадена една статистика, не знам откъде е взета, но е много подвеждаща, а и нещо ме съмнява да е вярна: откъде 250 000 загинали французи там? Във великобританските сили е имало малко британци, а все пак по това време тези държави - Австралия и нова Зеландия - са имали вече сформирани нации и би било редно да се даде статистика по националност. Английската флота по това време е предимно в Северно море, а подкреплението по суша идва, когато битката на практика вече е загубена.
Изцяло стратегически провал е тази битка, според мен. И кой ли е основният виновник за провала?
Изцяло стратегически провал е тази битка, според мен. И кой ли е основният виновник за провала?
Comment