Имам един въпрос, на който търся (засега неуспешно) отговор от няколко часа. Реших да го поставя и тук и бих се радвал някой да ми помогне. Опитвам се да намеря точно на кое място ( в коя сграда) в Солун е сключено примирието между Царство България и Съюзните сили на Антантата от 29.09.1918г. Засега единствено съм успял с голяма доза категоричност да открия часа на подписването - около 23:00 часа на 29.09. Имам и свои "фаворити" за мястото, изборът на които е свързан по-скоро с определени умозаключения, а не с конкретни факти. И така, възможно е, а и би било очаквано, примирието да бъде сключено в щабът на Съюзните сили. Следва обаче въпросът дали щабът към онзи момент се е намирал именно в Солун и ако да, къде точно в Солун. Възможно е за целта да е била използвана и друга сграда, служеща за военни или административни нужди - комендантство, общинска сграда и т.н. Аз обаче имам и още едно предположение. Дипломати на САЩ имат ролята на посредници във връзка с осъществяването на контакти за сключване на примирието. Възможно ли е американското консулство в Солун да е послужило като място на преговори и дори на сключване на примирието?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мястото в Солун, където е сключено примирието от 29.09.1918г.
Collapse
X
-
Stoichev написа Виж мнениеИмам един въпрос, на който търся (засега неуспешно) отговор от няколко часа. Реших да го поставя и тук и бих се радвал някой да ми помогне. Опитвам се да намеря точно на кое място ( в коя сграда) в Солун е сключено примирието между Царство България и Съюзните сили на Антантата от 29.09.1918г. Засега единствено съм успял с голяма доза категоричност да открия часа на подписването - около 23:00 часа на 29.09. Имам и свои "фаворити" за мястото, изборът на които е свързан по-скоро с определени умозаключения, а не с конкретни факти. И така, възможно е, а и би било очаквано, примирието да бъде сключено в щабът на Съюзните сили. Следва обаче въпросът дали щабът към онзи момент се е намирал именно в Солун и ако да, къде точно в Солун. Възможно е за целта да е била използвана и друга сграда, служеща за военни или административни нужди - комендантство, общинска сграда и т.н. Аз обаче имам и още едно предположение. Дипломати на САЩ имат ролята на посредници във връзка с осъществяването на контакти за сключване на примирието. Възможно ли е американското консулство в Солун да е послужило като място на преговори и дори на сключване на примирието?
-
Искам само да кажа, че скоро след края на войната Солун пострадва сериозно от огромен пожар, след което е изграден в голямата си част отново и с ново градоустройство. Това означава, че на места където преди е имало сгради, после може да са прокарани улици и обратно. В момента пиша по памет, но съм убеден, че ще се намерят доста източници.
После през годините поради честите земетресения повредените сгради са подменяни с нови или пък са реновирани, така че днес Солун е един нов град. Казано накратко, макар да говорим за събитие отпреди по-малко от 100 години, твърде е възможно сградата да не съществува днес.
Ще следя темата с интерес и пожелавам успех в търсенето!
Comment
-
Благодаря ви, че сте взели въпроса ми присърце. Наясно съм, че не можем да очакваме сградата, в която е подписано примирието, да продължава да се издига и днес в Солун. Но интересно би било да разберем при какви условия са били водени преговорите, къде са били въведени българските делегати (защото една административна сграда например предлага доста по-различни условия от един военен щаб).
Comment
-
Зарязал съм тази тема, а не трябваше. Щабът в Солун се е намирал на пряката между улица Саламин и булевард крал Георгиус. Намерих и снимка от епохата. Още не съм уточнил къде е това в съвременния Солун, вероятно улиците са с променени имена.
Саламин излиза съвсем близо до пристанището, забива на крайбрежната, ама крал Георгиус...?Last edited by von Danitz; 15-07-2019, 14:09.
Comment
-
Мда, мързелът е неприятна работа. Чета в Revue des deux mondes:A son arrivée à Salonique, la délégation fut conduite au G. Q. G. des armées alliées, qui, par une coïncidence curieuse, se
trouvait installé dans l'ancien consulat général de Bulgarie.
Обаче пак греда, щото може да са три сгради, първата от които с неизвестен адрес, според нашата справка
И така, три кандидата:
1. неизвестен, в опасен квартал, което е било факт към 1900-та, но през 1918 съвсем спокойно може да е Саламин
2. Етники Амина ¹6, което обаче е далеч от Саламин, обаче пък и френско консулство?!
Сегашното положение, на хвърлей място от Бялата кула.
3. Вилата на Осман Али, където се снима Фердинанд с князете
Някакви предположения в полза на някой от адресите?
Comment
-
Мда, ми, готово, сградата се намери: Третият вариант е, вилата, снимка две и придружаващия текст, която формално и тогава, и по-късно е законна българска собственост. Не са подписвали в Щаба, а в резиденцията на генерала, което пак може да се сочи като Главна квартира, един вид, което е изрично посочено в статията на генерал Пол Азан, военният историк на епохата, в Ревю де дьо Монд, май 1949.
Присъствал е и началник-щаба, генарал Шарл Антоан Шарпи.
Описанието е буквално: На другият ден двамата български пълномощници и и техническият сътрудник (Иван Луков, Андрей Ляпчев и Симеон Радев) бяха в уречения час в дома на Франше Д'Еспре. Срещата се състоя в една голяма стая, чийто огромен заперден прозорец позволяваше да се виждат Олимп и Солунския залив като фон на картина. Главнокомандващият беше придружен от началник-щаба си генерал Шарпи и един майор за секретар. Часът на подписването е посочен 22 часа и 30 минути, което пак е малко объркващо, според едни подписването е след полунощ, т.е. на 30, според други, и което е най-логично, сутринта на 29-ти! Но така е, това си е за книга да го уточнява.
Гадно, Фердинанд, дали е научил, че мястото е било това, на което е направил триумфалната си фотография. Доста болезнено, може и да не е нарочно, но се съмнявам, французите ги умеят тия неща.
Сградата я има и до днес, част е от Византийския музей. България е правила опити да си я върне, след Втората световна, но и до днес тя е гръцка.
Между другото, още един шарж от френски военен кореспондент в Солун само на Ляпчев, изкочи. Явно всички са разбрали веднага за какво идват българите.
Last edited by von Danitz; 16-07-2019, 12:35.
Comment
-
И от Екселсиор
Текстът е: Бившият министър Радев (има се предвид пълномощен министър в Берн), един от тримата делегати, разговаря в Солун с лейтенант Д..., от френската армия
Мисля, че стълбата е същата. Виждат се и малкото прозорче под стъпалата в ляво, добре видимо и на другите снимки.
По всяка вероятност Примирието е подписано във вилата на Осман Али бей.
Comment
Comment