Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сталин и Хитлер - две личности с неразбрани мисловни нагласи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Строго погледнато, партията на Хитлер печели 2 поредни тура на изборите, единия беше някъде в края на 30-та, а другия - 33-та. Преди тоя от 33-та са забранени някои партии, вкл. комунистическата.
    Сталин е избиран на разни постове, но чак след революцията. Всички знаем как стават такива "избори". Или поне тия от нас, които са присъствали/участвали на тия фарсове преди 10.11.1989 г.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Което обаче не означава, че постовете/позициите на Сталин са "незаконни" или нещо подобно. От гледан точка на държавната система, в която са се извършвали (а според мен само подобна гледна точка е допустима, освен в някои много строги и окнкретни случаи) те са били напълно "законни" или във всеки случай според установените правила и процедури.

Comment

Явно трябва да си допълня поста. Да, в рамките на неговата си система. От гледна точка на законите в страната си е прав. В сферата на западноевропейското разбиране на думата избори обаче не е.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

В сферата на западноевропейското разбиране на думата избори обаче не е.
          Да, това си е ясно. Мисълта ми бе, че разликата в идването на власт на двамата диктатори е голяма, според мен, но не се заключава толкоз в "законността". Сталин поема "държавното кормило" достатъчно време след като съответната система е вече усатновена, макар и да преживява посотянни порцеси на промяна (в резалтат от вътрешна нестабилност). Неговото "идване на власт" не е коренна промяна.
          Хитлер (и неговата партия) идват на власт също според установените процедури, т.е., след избори. Тук разликата е, че ако Сталин и политическата система, в която живее за Западно Европейските страни и отвъд океана изглеждат "неправилни" и "несправеливи"/"незаконни", то подобна разлика няма между немските процедури и тези във въпросните "западни демокрации" (тук ще се отклоня към критиката на incubus - в конкретният контекст "западни демокрации" се използва като ефемизъм, за чийто смисъл всички се досещат - та не става въпрос толкова за конкретно политическо устройство, а повече за конкретни държави, за което подсказва и географското определяне "на запад"). Т.е., Хитлер идва законно на власт не само според процедурите в държавата, в която живее, но и според приетите в "западните демокрации" разбирания за "законни" процедури.
          Същевременно, обаче, идването му на власт и по-точно това, за което използва властта водят до коренна промяна на установения ред (и на практика на повечето неща в държавата). Т.е., той променя процедурите и устройството на държавата си в много по-голяма степен, отколкото това прави Сталин със "своята".

Comment

Явно трябва да си допълня поста. Да, в рамките на неговата си система. От гледна точка на законите в страната си е прав. В сферата на западноевропейското разбиране на думата избори обаче не е.
            Демокрацията в сферата на въпросното западноевропейско разбиране в инсторически аспект е едно съвсем краткотрайно явление в сравнение с хилядолетия, когато държави са съществували без в тях да се правят избори по западноеврехейски стандарт. Това не значи, че всички държавни ръководители в продължение на хилядолетия са били незаконни.

Законно идване на власт е според съществуващите към този момент правила. Напр. това
            10.11.1989 г.
            стана в България законно, защото единия си подаде оставката, другия бе избран от Парламент и Партия за пръв държавен и партиен ръководител по установените правила; докато аналогичната промяна към "демокрация" в съседна Румания стана незаконно, защото бе извършен държавен преврат, при който стария държавен глава бе свален и убит, а новите управляващи се самопровъзгласиха за такива.

Та демокация и законност не означават едно и също и прехода към демокрация не е по правило законен.

Comment

Демокрацията в сферата на въпросното западноевропейско разбиране в инсторически аспект е едно съвсем краткотрайно явление в сравнение с хилядолетия, когато държави са съществували без в тях да се правят избори по западноеврехейски стандарт.
              Да, но именно затова предполагам Камерер е допълнил поста си какво именно разбира под "законност". А съвсем очевидно, че въобще примерите трбва да се разглеждат според потока на времето, т.е., малко странно ще е да разглеждаме примерно режимът на Сталин дали е законен според разбиранията на да речем Средновековна Европа .

Та в този смисъл, едно нещо може да се разглежда от гледна точка на "законност" (т.е., правилност, поРЯДъчност)поне на две нива:

1. в рамките на системата, в която е възникнало и съществувало.
              В тези рамки е достатъчно да е съобразено с правилата и процедурите, съществували в момента на възникването му (а не утвърдени по-късно и дейставщи със задна дата), т.е., организация, която има претенциите да установява кое е парвилно и кое не и евентуално има възможността да налага това свое разбиране. И ще е спарведливо да се добави, че за държавит, които мленуват в нея и са се съгласили с някакви установени правила, подобна разглеждане ще е в реда на нещата.

2. в рамките на съвкупността от системи, от която неговата система е част.
              В тези рамки може да се разглежда едно понятие ако същестувва достатъчно ясно организирана подобна "надсистема" (да речем, католическата църква за Западна Европа или пък Лигата на нациите).

Comment

Да отговоря на Vlad Dracul, тоест да изкажа мнението си, според мен Хитлер не е дело на кръвосмешение, въпреки, че съм чел материали относно това твърдение...
                Incubus, явно не си ме разбрал какво точно съм искал да кажа с ефемизма "западни демокрации", Gollum много точно се изрази, че ако се замислиш малко над текста веднага би се досетил какво имам предвид, а що се отнася до буквалния смисъл на това понятие аз мисля че всички от тук знаем неговото тълкувание, или бъркам?
                "Което обаче не означава, че постовете/позициите на Сталин са "незаконни" или нещо подобно. От гледан точка на държавната система, в която са се извършвали (а според мен само подобна гледна точка е допустима, освен в някои много строги и окнкретни случаи) те са били напълно "законни" или във всеки случай според установените правила и процедури." - тук съм напълно съгласен.

И накрая искам да попитам СМЕРШ какви са тези постове, те имат ли нещо общо с главната тема?
                По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                --- Цицерон ---

Comment

да се намеся и аз

Господа Сталин и Хитлер са две пълни противоположности по характер.
                  При тях единственото общо са манията за величие.
                  Кратко описвам двата характера :

Сталин
                  Визуално - мълчалив, почти непрекъснато се усмихва, предразполага хората към себе си, потаен, изключително силен в убеждението на 4 очи, с него може да се дискутира свободно.
                  Релно - изключително жесток към всеки който според него се провали, нетърпящ възражение когато е взето вече колективно решение. Обича да изстистква хората около себе си - като лимон. Използва хората тотално.
                  Пиеш, пушеш, аскет към заобикалящата го среда, бохем обичащ богато наредени софри ( дори в най-гладните за СССР години )

Хитлер
                  Визуално - непрекъснато приказва, недоизслушва събеседниците си, не съм го виждал усмихнат - винаги е строг, почти никога не говори на 4 очи, всичките му приказки се слушат поне от една група хора. рядко позволява свободна дискусия.
                  Реално - милостив, на всички провали ли се, им прощава ( е разбира се ако не са в заговор срещу власта му ), много толерантен към недостатъците на всички около него, когато е спокоен и позволи да се говори с него лесно отстъпва.
                  Не пие, не пуши, вегататянец, има хоби-шие гоблени, аскетично живее, трудно посреща гости - бедно ( с чай и сладки ) гости. ( Да не си му на трапезата !!!!)

Поздрави

Comment

stanislavb написа
                    Да отговоря на Vlad Dracul, тоест да изкажа мнението си, според мен Хитлер не е дело на кръвосмешение, въпреки, че съм чел материали относно това твърдение...
                    Всъщност позицията, която ще заемеш зависи доста от източниците... НО пък поне едно е сигурно - че Не можем да бъдем сигурни относно твърденията за Хитлер... просто, защото нито едно от тях не е 100% потвърдено.

... относно мнението на Amateur, да, и ти си прав от една страна,
                    но не става ли въпрос за методите им на управление?
                    (които от една страна са свързани с манията за величие)
                    "Нима, Създателю,
                    съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                    мигар аз самият съм те молил
                    от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Горещо препоръчвам "Бележки за Хитлер" от С. Хафнер.
                      SEMPER AGRESSUS

Comment

И аз много добра книга.
                        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Working...
                        X