Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересният паралел на Норман Дейвис

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Longbow6 написа Виж мнение
    Рових се из темите, но не можах да намеря подходяща за да задам въпроса си :-) Та чудя се има ли някаква статистика, колко човека от РККА през 1941 година успяват да достигнат и да доживеят победата през 1945 година?
    Работя в библиотека, а никъде не мога да намеря нещо подходящо по темата :-)
    Надали ще намериш подобна статистика, за загубите се спори много и т.н. Освен това, вероятно много зависи и от рода войски и позицията във военната йерархия. Например: за войник в някоя от съществуващите армии в някой от трите западни окръга, в които войната започва на 22ри, шансът да доживее клони към нула. За офицерите - зависи.
    Статистически погледнато (това май е единственият ваирант за някакъв резултат): съставът на РККА към 22.06.1941 г. е около 6 млн души, още между 10 и 12 млн са мобилизирани за първите 6 месеца (нали си говорим за 1941, според началното условие) а оценката за загубите за същите 6 месеца се колебае между 4 млн (официални, силно занижени данни) и 6 млн. Така че, ако погледнем тази сметка на едро - средностатистически на всеки 3-4 души в армията през 1941, един е загинал. Оставащите двама или трима (по-вероятно - двама) минават през още една голяма цедка - 1942 г., когато загубите на определени направления са катастрофални, но колко и какви е трудно да се каже, защото за този период има и мобилизации и т.н. Може би темата ще трябва да я изведем (ако се развие) в отделна дискусия.
    Вероятно най-голям шанс да оцелее някой е ако е в Далечния изток, не е прехвърлен на запад в месомелачката от зимата на 1941/42 г., или е от висшия команден състав, от който оцеляват все пак най-много хора (както може да се види по мемоарите).
    В
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment

    Working...
    X